Κατηγορηματικός ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γ. Μαραγκός ως προς το σενάριο τοποθέτησης υποδομής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου

“Υποδομή LNG στη Σύρο, πάνω απ΄το πτώμα μου”

Χαλαρώνει τη στάση του αναφορικά με το θέμα ο Γ. Λεονταρίτης

Να αυξάνεται σημαντικά η διάσταση απόψεων για το LNG ανάμεσα στον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη φαίνεται από τις δηλώσεις τους στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον πρώτο να εκφράζει την κάθετη διαφωνία του σε ενδεχόμενο σενάριο χωροθέτησης υποδομής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Σύρο.

Παρά το γεγονός πως ο κ. Λεονταρίτης ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στο LNG στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στη Σύρο ανάμεσα στους εταίρους του προγράμματος “Archipelago – LNG” για την προώθηση σχετικής μελέτης για πιθανή χρήση και ύπαρξη υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Νότιο Αιγαίο με σκοπό τον ανεφοδιασμό πλοίων, η προχθεσινή δήλωσή του, δείχνει να χαλαρώνει εμφανώς τη στάση του και μάλιστα αναφορικά με την επικινδυνότητα, να ισχυρίζεται πως, η άποψη όσων υποστηρίζουν ότι ελλοχεύει υψηλός κίνδυνος, “απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα”.

Γ. Λεονταρίτης: “Πρέπει να συζητηθεί γιατί ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία”

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Λεονταρίτη στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και παρέστη για το θέμα των υδατοδρομίων και τη σύναψη σύμβασης ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο, αποτέλεσε η πρόθεσή του να “απαντήσει” δημόσια στον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξής του, Μάρκο Δαδάο, ο οποίος διαφοροποίησε τη θέση του από την Περιφερειακή Αρχή, δηλώνοντας πως, “δεν συναινεί με την ύπαρξη “βόμβας” στο λιμάνι της Ερμούπολης”.

Αυτούσια η παρέμβαση και η ενημέρωση που παρείχε ο κ. Λεονταρίτης στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής: “Επειδή ακούσθηκε κάτι χθες στο περιφερειακό συμβούλιο και το είδα στα μέσα ενημέρωσης για το νησί της Σύρου, θέλω να πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση το LNG να είναι ωρολογιακή βόμβα στο λιμάνι της Σύρου. Αυτό, για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που μπορεί να προκλήθηκαν από μία έκφραση που μπορεί να ήταν υπερβολική. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και δε θέλω να κουράσω το σώμα. Σε μία άλλη συνεδρίαση, βεβαίως πρέπει να συζητηθεί το LNG, διότι ενδιαφέρει το δημοτικό συμβούλιο και την τοπική κοινωνία. Πάντως απέχει έτη φωτός αυτό που κάποιοι νομίζουν, από αυτό που είναι πραγματικότητα ως προς την επικινδυνότητά του. Το εάν θα γίνει, αν πρέπει να γίνει κλπ, πάλι εδώ θα συζητηθεί. Κανείς δεν αποφασίζει για τη Σύρο ή για οποιοδήποτε νησί, χωρίς την τοπική κοινωνία. Και να γνωρίζετε το εξής: Ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, όταν ξεκίνησε να συζητά για το υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσα στους εταίρους δεν είχε συμπεριλάβει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Εμείς ως Περιφέρεια με την πρώτη συνάντηση που κάναμε, προσκαλέσαμε αμέσως τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και θα προσπαθήσουμε να τον εντάξουμε και στους εταίρους του προγράμματος”.

Γ. Μαραγκός: “Αντίθετος σε οποιαδήποτε απόπειρα, πρόταση ή μεθόδευση χωροθέτησης στη Σύρο”

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η τοποθέτηση – απάντηση του Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία από την παρέμβαση του κ. Λεονταρίτη και γνωστοποίησε σε κατηγορηματικό τόνο την κάθετη διαφωνία του αναφορικά με οποιαδήποτε πρόταση θέτει στο επίκεντρο τη Σύρο, προκειμένου να τοποθετηθεί υποδομή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. “Δε θα έπαιρνα κι εγώ τον λόγο. Θέλω όμως να πω κάτι αναφορικά με την τοποθέτηση που έγινε από τον κ. Λεονταρίτη σχετικά με ένα πρόγραμμα διακρατικό για τη μελέτη αξιοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου - του γνωστού LNG - στο νησιώτικο χώρο και ιδιαίτερα στις θαλάσσιες μεταφορές. Όπως θα γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό έγινε μία συνάντηση των εταίρων του προγράμματος στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο και υπήρξε ενδελεχής ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και την σκοπιμότητα αυτού του προγράμματος. Για λόγους πολύ συγκεκριμένους, χωρίς να θέλω να είμαι δογματικός, ούτε να προτρέχω, ούτε να προκαταλαμβάνω καταστάσεις και μελέτες κι επειδή στο πρόγραμμα αυτό, δεν ετέθη καθόλου το ζήτημα της χωροθέτησης ενός σταθμού, ενός χώρου αποθήκευσης και τροφοδοσίας υγροποιημένου φυσικού αερίου, όμως έχοντας κάνει ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μία αρκετά εμπεριστατωμένη διερεύνηση του θέματος, - προσωπικά τουλάχιστον - σε ό,τι με αφορά και (το ξαναλέω δε θέλω να είμαι δογματικός, αλλά να είμαι απόλυτα σαφής και κατηγορηματικός), σε ό,τι έχει να κάνει με μελλοντική πρόταση χωροθέτησης υποδομής LNG τόσο στο λιμάνι της Ερμούπολης, όσο και στη Σύρο γενικότερα, είμαι κατηγορηματικά αρνητικός. Και για να περιγράψω το μέγεθος της αντίθεσής μου, λέω πως όσο είμαι δήμαρχος η οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια χωροθέτησης υποδομής στη Σύρο, θα γίνει, αφού πρώτα περάσει πάνω από το πτώμα μου. Θέλω να είμαι συγκεκριμένος πάνω σε αυτό. Είμαι κατηγορηματικός και είμαστε πλήρως και ξεκάθαρα αντίθετοι στην οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, απόπειρα, πρόταση ή μεθόδευση”.

Πληθαίνουν οι φωνές άρνησης

Το σοβαρό θέμα φαίνεται να λαμβάνει σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με “φόντο” την παρουσία εκπροσώπων του προγράμματος “Archipelago – LNG” στη Σύρο, το οποίο όπως κατέστη σαφές, θα αφορά αποκλειστικά σε μία μελέτη που θα περιλαμβάνει ακριβή συμπεράσματα αναφορικά με το αν είναι προς το συμφέρον του Νοτίου Αιγαίου να υπάρξει κάποιος σταθμός ή εγκατάσταση ή υποδομή ανεφοδιασμού πλοίων με LNG. Μέχρι στιγμής, κάθετα αρνητικοί με επίσημες δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν εκφρασθεί πλην του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού και ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος, καθώς όμως και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Κανάκης. Αξίζει να υπενθυμισθεί πως ο κ. Κανάκης, παρευρέθηκε στη συνάντηση με τους εταίρους του προγράμματος και μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει, “πρόκειται για ένα καύσιμο που διέπεται από ειδικούς κώδικες ασφαλείας και είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο” προσθέτοντας πως, “Η Σύρος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα στάδιο τουριστικής εξέλιξης και αναβάθμισης εκ θεμελίων και το λιμάνι μας είναι επιβαρυμένο. Σε αστικό ιστό για εμάς μία τέτοια εγκατάσταση προμήθειας θεωρείται αδιανόητη”.

Ετικέτες: