Συνέντευξη του αναπληρωτή προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, Ιωσήφ Ρούσσου

“Ο Μέγας Γιαλός δεν υστερεί από τα υπόλοιπα χωριά”

Η τουριστική αναβάθμιση του Μέγα Γιαλού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη σκιά των χωριών της Σύρου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, λόγω των περιορισμένων παροχών και παρεμβάσεων τόσο στους δρόμους, όσο και στις παραλίες της περιοχής αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου περιλαμβάνονται η διαπλάτυνση στροφής στο δρόμο του Μέγα Γιαλού, η σύνταξη μελέτης για την ανάπλαση της παραλίας Λιαρωπά και η κατασκευή φορητής ράμπας για την πρόσβαση στην παραλία της Αγίας Μαρίνας.

Πιέσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης Ιωσήφ Ρούσσος εξηγεί ότι οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν αίτημα των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν ευκολότερη πρόσβαση στις παραλίες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Απαραίτητη κρίνεται επίσης η απομάκρυνση των πετρών και των βράχων από τη θάλασσα με στόχο τον καλλωπισμό των παραλιών και τη βελτίωση της συνολικής εικόνας τους.

“Υπάρχουν επισκέπτες που μόλις κατεβαίνουν και βλέπουν την παραλία Λιαρωπά, φεύγουν” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε το σύνολο των παραλιών του χωριού να γίνει ελκυστικό για τους λουόμενους. Ως εκ τούτου, ένα ακόμη αίτημα της Κοινότητας είναι η επισκευή του τοιχίου που βρίσκεται πίσω από την παραλία, στην πλευρά του κεντρικού δρόμου. “Το συγκεκριμένο τοιχίο είναι κτισμένο από το 1950 και σήμερα σε πολλά σημεία είναι ανισόπεδο, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου. Επομένως, προτείνουμε να φτιαχτεί όπως έγινε και στη Βάρη και σε άλλες παραλίες του νησιού”, τονίζει.

“Θέλουμε να κρατήσουμε τους επισκέπτες μας”

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι μεγάλα μειονέκτημα για την περιοχή αποτελεί η έλλειψη πεζοδρομίου, αλλά και περιπτέρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Όπως υπογραμμίζει “στο παρελθόν λειτουργούσε κάποιο μίνι μάρκετ, όμως πλέον δεν υπάρχει τίποτα στην παραλία του Μέγα Γιαλού. Έρχεται κόσμος στην περιοχή, αλλά το κακό είναι ότι μετά φεύγει. Ιδιοκτήτες δωματίων επισημαίνουν ότι πολλοί πελάτες τους φεύγουν από αυτούς για να πάνε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις σε άλλα χωριά, όπως ο Γαλησσάς ή το Κίνι”.

“Ευνοείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός”

Όπως εξηγεί, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι λοιποί φορείς του χωριού είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναζωογόνηση της περιοχής. “Εφόσον έχουμε την παραλία, γιατί να μην την αξιοποιήσουμε; Τα προηγούμενα χρόνια, το χωριό μας ήταν εξαφανισμένο και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ταμπέλες στα όρια του χωριού, που να ενημερώνουν τους επισκέπτες ότι βρίσκονται στον Μέγα Γιαλό” δηλώνει, υποστηρίζοντας ότι οι παραλείψεις αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην επισκεψιμότητα όσο και στην κίνηση των επιχειρήσεων. “Η υφιστάμενη κατάσταση ευνοεί και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Γιατί να χάνουμε κόσμο από τις επιχειρήσεις μας, λόγω της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται το χωριό”;

“Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους άλλους”

Ωστόσο εξηγεί, ότι οι φορείς της περιοχής πλέον έχουν ενώσει τις φωνές τους και είναι πιο διεκδικητικοί συγκριτικά με το παρελθόν. “Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ζητήσει και πολλά πράγματα, τώρα όμως μαζί και με το Σύλλογο Φίλων του Μέγα Γιαλού έχουμε αρχίσει να ζητάμε πιο οργανωμένα κάποια πράγματα”, αναφέρει, κρίνοντας ότι ο Μέγας Γιαλός έχει τις προδιαγραφές για να γίνει ένα τουριστικό χωριό. “Σαφώς και δεν μπορούμε να γίνουμε όπως ο Γαλησσάς ή το Κίνι, που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, όμως μπορούμε να φέρουμε κόσμο στο χωριό μας και πέραν των 20 ημερών του Αυγούστου όπου υπάρχει πληρότητα σε όλο το νησί” τονίζει, καταλήγοντας ότι στόχος των φορέων είναι “ο Μέγας Γιαλός να μην υστερεί σε τίποτα από τα υπόλοιπα χωριά της Σύρου και να γίνει μία από τις προτεραιότητες του κόσμου, που θα τον επισκεφτούν τόσο για τις παραλίες του, όσο και για τις εκδηλώσεις του όπως το Πανηγύρι της Παναγίας της Θαλασσινής τον Αύγουστο και τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου”.

Ετικέτες: