Εποικοδομητική η νέα συνάντηση Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης με μουσικούς, γονείς και παιδιά της Φιλαρμονικής

Ρίχνουν τους τόνους και συναποφασίζουν για τη Φιλαρμονική

- Αφήνουν στην άκρη τις “επικοινωνιακές αστοχίες” και αναζητούν από κοινού λύση στα προβλήματα - Ανάγκη συνεργασίας και εξέταση τρόπου βιώσιμης λειτουργίας

“Συμβόλαιο” αμοιβαίας συνεργασίας και εποικοδομητικής πρόθεσης για το μέλλον της Φιλαρμονικής φαίνεται να αποτέλεσε η προχθεσινή συνάντηση μουσικών της μπάντας, καθώς και γονέων μικρών μαθητών με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της οποίας, εξήχθη ως αποκλειστικό συμπέρασμα η πρόθεση ανάπτυξης διαλόγου για την στήριξη του αξιέπαινου έργου.

Μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, οι δηλώσεις όσων μίλησαν επώνυμα στην “Κοινή Γνώμη” για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θάνο Φώσκολο, ανέδειξε τις καλές προθέσεις που εκδηλώθηκαν και από τις δύο πλευρές, με τους μουσικούς μάλιστα να αναγνωρίζουν τις ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής, να μιλούν για τη συσσωρευμένη κόπωση από τη γιγάντωση της ορχήστρας και να τονίζουν ότι θα προβούν πλέον, στην κατάθεση των προτάσεών τους προς τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ξεκινήσει εμπράκτως, η ήδη συμφωνηθείσα δέσμευση συνεργασίας.

Στη συνάντηση παρέστησαν μέλη – μουσικοί της Φιλαρμονικής αλλά και γονείς μικρών παιδιών.

Λίλη Αγγελοπούλου: “Εμφανές ότι ο Δήμος θέλει να βοηθήσει”

“Είναι γνωστό πως η Φιλαρμονική έχει ξεπεράσει το επίπεδο μίας απλής μπάντας ή μίας απλής Φιλαρμονικής κι έχει φθάσει σε μία μουσική σχολή επί της ουσίας που παράγει έργο, παιδεία, πολιτισμό κλπ. Δεν είναι μία απλή Φιλαρμονική κι έχει γίνει μία υπερπροσπάθεια από την αρχιμουσικό” δηλώνει η καρδιολόγος και μητέρα παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα στη Φιλαρμονική, Λίλη Αγγελοπούλου μετά από τη συμμετοχή της στη συνάντηση. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει, “Το θέμα είναι όταν έχουμε μία Φιλαρμονική σε τέτοιο επίπεδο, πρέπει να φτάσουμε κι εμείς, στο ύψος των περιστάσεων να έχουμε τουλάχιστον το επίπεδο της Φιλαρμονικής και ξεπερνώντας αυτά που έχουν γίνει, να δούμε πώς θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα”.

Όσον αφορά στον διάλογο που αναπτύχθηκε προχθές στο Δημαρχιακό Μέγαρο, η ίδια εξήγησε πως, “ήταν πολύ σκληρή η γλώσσα ορισμένων γονέων, με την έννοια ότι δεν μπορούν να γράφονται πράγματα και να υπονοούνται διάφορα που τελικά έχουν ως αποδέκτες κυρίως παιδιά”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, από την πλευρά του, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως επιθυμία του είναι να υποστηριχθεί ουσιαστικά η Φιλαρμονική και το έργο της. “Από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής υπήρξε ένα δεδομένο που είναι θετικό. Θέλει να σταθεί δίπλα στη Φιλαρμονική. Αυτό ήταν ξεκάθαρο και σαφώς ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακολούθως, πως, “εκφράσθηκε η δυσαρέσκεια του δημάρχου δεδομένου ότι η μπάντα δε θα παρίστατο στην παρέλαση”. Μετά από έναν κυκεώνα ανακοινώσεων και σφοδρής αντιπαράθεσης, η Λίλη Αγγελοπούλου, υποστήριξε πως, “αφού έγινε εμφανές ότι ο Δήμος, θέλει να βοηθήσει, πρέπει να δούμε σήμερα, τις λύσεις και να μη μιλάμε άλλο για όσα έγιναν”.

“Αποφάσεις στο πλαίσιο της οργάνωσης, νόμιμες και λειτουργικές”

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, η ίδια συμπλήρωσε, ότι είχαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί του σοβαρού θέματος της λειτουργίας της Φιλαρμονικής, αφού ακούσθηκαν και οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής. “Γνωρίζουμε ότι από την Δημοτική Αρχή υπήρξε η προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί η Φιλαρμονική, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις για τις οποίες θα απαιτηθεί χρόνος. Φάνηκε ότι υπάρχει καλή διάθεση” υπογράμμισε κατηγορηματικά, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως, “Άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνει ένας οργανισμός και να καταγραφούν τα θέματα από τους τεχνοκράτες του Δήμου. Πρέπει να υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο ώστε να τοποθετείται. Δεν μπορεί να εκδίδεται μία ανακοίνωση και να είναι ανυπόγραφη. Δεν μπορεί να μη γνωρίζουμε ποιός μιλάει, εκ μέρους ποιου”.

Χωρίς να επιθυμεί να σταθεί σε όσα ήλθαν στο φως της δημοσιότητας το πρόσφατο χρονικό διάστημα, η ίδια, ανέφερε επιγραμματικά, ότι, “Κατά τη γνώμη μου, νομίζω ότι προσπάθησαν ένα, δύο άτομα να κάνουν θέμα. Όμως, θεωρώ πως δεν πρέπει να συμπαρασύρεται μία ολόκληρη προσπάθεια”. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, λέγοντας πως, “Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα στο πλαίσιο της οργάνωσης για να είναι και νόμιμα και λειτουργικά και να συνδυάζονται με μία χρηματοδότηση, όχι μόνο από τον κράτος ή τον Δήμο, αλλά ίσως και από κάποιες άλλες πηγές, που σήμερα αυτό δεν μπορεί να γίνει”. Αυτονόητο για την ίδια, όπως δήλωσε τέλος, “πρέπει να θεωρείται το αξιέπαινο έργο της Φιλαρμονικής”.

Βαγγέλης Τσιπολίτης: “Πρόθεση όλων να γυρίσουμε σελίδα”

Αναφορικά με την - τρίωρης διάρκειας - συνάντηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο ελεύθερος επαγγελματίας, Βαγγέλης Τσιπολίτης ως γονέας παιδιού που φοιτά στη Φιλαρμονική, τόνισε ότι “αποτέλεσε μία προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου, να ενημερωθούμε εμείς οι γονείς και τα παιδιά και οι μουσικοί για το τί έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα”. Όπως εξήγησε, κατέστη σαφές πως, “τα παιδιά της Φιλαρμονικής, δηλαδή οι μουσικοί και η κ. Λαμπαρς έχουν κουρασθεί από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υποσχέσεων από τα προηγούμενα χρόνια κι επιθυμούν μία λύση”. Στη συνάντηση, καθώς τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, ο κ. Τσιπολίτης, τόνισε ότι εισέπραξε “την καλή πρόθεση του δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να βοηθήσει και να σκύψει πάνω από τα προβλήματα” αλλά ταυτόχρονα “και την πρόθεση της Φιλαρμονικής να γυρίσει σελίδα”.

Μάλιστα, τόνισε πως, “ίσως είναι η πρώτη φορά - χωρίς να θέλω να αδικήσω τους προηγούμενους -, που εμπράκτως έχει δείξει την πρόθεσή της η Δημοτική Αρχή να βοηθήσει τη Φιλαρμονική”, καθώς όπως πρόσθεσε, σήμερα, στους κόλπους της, συμμετέχουν πολλά περισσότερα άτομα. “Είναι γεγονός πως με την ανάληψη της κ. Λαμπάρς από 13-14 παιδιά συμμετέχουν πλέον 60 άτομα στη Φιλαρμονική ενώ ακόμη 30-40 παιδιά προετοιμάζονται κάνοντας μαθήματα” σημείωσε.

Όσον αφορά στη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος, ανέφερε πως, από την πλευρά του δημάρχου “παρουσιάσθηκαν οι ενέργειες που γίνονται για τις προσλήψεις ατόμων” ωστόσο, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από όλες τις πλευρές, πως, “υπάρχουν γραφειοκρατικά ζητήματα και ο Δήμος έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί να πράξει κάτι άλλο. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτήν την ελληνική γραφειοκρατία και είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να δώσουν λύσεις”.

“Ως γονείς εισπράττουμε κάτι φανταστικό από τη συμμετοχή των παιδιών μας”

“Πιστεύω ότι μετά από αυτήν τη συνάντηση έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά” δήλωσε επιπρόσθετα, ο κ. Τσιπολίτης, εξηγώντας πως, “Κρατάμε τη θετική πρόθεση όλων, να λυθεί το θέμα όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για πάντα. Θα πρέπει να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά ώστε η Φιλαρμονική να μην έχει κάθε χρόνο την ανασφάλεια σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι”.

Ως γονέας παιδιού που συμμετέχει στη Φιλαρμονική, συμπλήρωσε πως, “Κρατάω επίσης και την πρόθεση των γονέων να γυρίσουμε σελίδα. Να τελειώσουμε με τις ανακοινώσεις, με τις συζητήσεις και τις διαφωνίες. Δεν υπάρχει λόγος για όλα αυτά, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό σημείο αντιπαράθεσης”.

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο έργο που επιτελείται στους χώρους της Φιλαρμονικής, υπογράμμισε πως, “Ως γονείς εισπράττουμε κάτι φανταστικό από τα παιδιά μας. Δεν μαθαίνουν μόνο μουσική και νότες. Εκεί συναντούν την πραγματική παιδεία. Επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο και δεν είναι μόνον μουσικό. Το κόσμημα που λέγεται Φιλαρμονική πρέπει να συνεχίσει την πορεία του”.

Μητέρα μικρού μουσικού: “Από κοινού να αναζητήσουμε λύση”

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο προαναφερόμενους συμπολίτες μας, κινήθηκε μία ακόμη μητέρα παιδιού που θέλησε να τοποθετηθεί μετά τη συνάντηση, αλλά να διατηρήσει την ανωνυμία της. “Μου μεταφέρθηκε ότι ο δήμαρχος θα κλείσει τη Φιλαρμονική και πήγα στη συγκέντρωση να δω τί θα γίνει. Εγώ όμως από τη συνάντηση δεν εξέλαβα κάτι τέτοιο” σημειώνει, εξηγώντας πως τόσο εκείνη, όσο και άλλοι γονείς, “Δεν γνωρίζαμε ακριβώς τα προβλήματα”. Μιλώντας για το περιεχόμενο της συνάντησης, η ίδια εξήγησε ότι δεδομένου ότι, “Είδα από τον δήμαρχο μία πολύ καλή διάθεση, μου γεννήθηκε η απορία, γιατί οι μουσικοί αρνήθηκαν την παρουσία τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου”, την ίδια στιγμή που “όπως πληροφορήθηκα στις 23 Μαρτίου είχε γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου. Ενδεχομένως να ήταν συσσωρευμένη αγανάκτηση;” τόνισε, επιχειρώντας να ερμηνεύσει την απόφαση που γνωστοποιήθηκε. Επαναλαμβάνοντας δε, πως, “Ο Δήμος δεν έδειξε αδιαφορία” και βάσει του ότι, “το έργο της Φιλαρμονικής είναι γνωστό σε όλους ότι αναγνωρίζεται ευρέως και μπορεί να προβάλει το νησί”, η ίδια μητέρα, δήλωσε, πως, “κύριο μέλημά μας είναι τα διαγράψουμε όλα και να αναζητήσουμε τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας της από κοινού”.

Θωμάς Βενέτης: “Θα καταθέσουμε ως ορχήστρα τις προτάσεις μας”

Τη θέση του ως μουσικός αλλά και ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σύρου, διατύπωσε με δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Θωμάς Βενέτης. “Ξεκινάμε μία συνεργασία με τον Δήμο. Πράγματι, τα προβλήματα της Φιλαρμονικής είναι χρόνια κι έχουν συσσωρευθεί” σημείωσε αρχικά, λέγοντας παράλληλα πως, “Το θέμα μας δεν ήταν μόνο οι αμοιβές. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα να δούμε τί κάνουμε”.

Αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση της Φιλαρμονικής, κατέστησε κατανοητό, ότι, “Καλώς ή κακώς η Φιλαρμονική δουλεύει με ένα καθεστώς περίεργο, αφού έχει έναν υπάλληλο από την πλευρά του Δήμου, σε μία “δομή” που έχει πλέον γιγαντωθεί λόγω του καλού αποτελέσματος. Φτάσαμε σε ένα σημείο που γιγαντώθηκε μοιραία και η κόπωση και τα προβλήματα κι εκεί είχαμε την έκρηξη”.

Μετά και τη συνάντηση με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, προχθές το απόγευμα, ο ίδιος εξήγησε πως, “Πλέον, μένει να δούμε από εδώ και πέρα πώς προχωράμε. Ως ορχήστρα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας κι έχουμε τις επαφές μας με άλλες ορχήστρες που μπορούν κι εκείνες να μας βοηθήσουν στο πώς θα οργανωθούμε”. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως στη γενικότερη προσπάθεια, “Και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σύρου θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να οργανωθεί η λειτουργία μέσα σε λογικό πλαίσιο”.

“Θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά και στον τόπο μας”

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Βενέτης, επεσήμανε πως, “Ενημερωθήκαμε και εκτενέστερα για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος, οι οποίες εκκρεμούν λόγω γραφειοκρατίας και είναι κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να στηθεί το οικοδόμημα αυτό, πάλι από την αρχή, για να μπορέσει να δουλέψει”.

Όσον αφορά δε, στην απόφαση για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο ίδιος, διευκρίνισε πως, “οφείλεται στην κόπωση της ορχήστρας” σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως, η ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, είναι “αυτό που ζητάμε χρόνια τώρα”. Διευκρίνισε δε, πως, το οικονομικό θέμα ανέκυψε μετά από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου που ανήκε η Φιλαρμονική (ΟΠΑΣ), ωστόσο, η αύξηση των μελών που συμμετέχουν στις τάξεις της, αποτελεί το βασικό ζήτημα.

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του Συλλόγου, υποστήριξε ότι, “σήμερα υπάρχει μία ορχήστρα που στην πλήρη ανάπτυξή της αριθμεί 64 άτομα και χρειάζεται επί της ουσίας να στηριχθεί. Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώσει τη Φιλαρμονική και θα μπορεί να οργανώνει πολλά θέματα σε όλα τα επίπεδα. Τα μέλη της Φιλαρμονικής νιώθω ότι τιμάμε το νησί και μας ενδιαφέρει να το στηρίξουμε. Θέλουμε να προσφέρουμε και στα παιδιά και να προβάλουμε το νησί μας”.

Γιώργος Ρούσσος: “Η Φιλαρμονική δουλεύει για το κοινό καλό”

“Είναι πολυμελής η Φιλαρμονική και δεν μπορεί να γίνει κάτι από τη μία μέρα στην άλλη” δήλωσε ο μουσικός, Γιώργος Ρούσσος, επισημαίνοντας πως, από την ουσία της προχθεσινής συνάντησης, προκύπτει ότι, “Πλέον είμαστε σε καλό δρόμο κι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Τόσο εμείς, όσο και η Δημοτική Αρχή με προτάσεις και συζητήσεις”.

Αναγνωρίζοντας πως, υπήρξε “πολλή φασαρία που δεν ήταν αναγκαία”, πρόσθεσε πως σχετικά με την απόφαση της απουσίας από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, “Το ευτυχές είναι ότι μας τα χάλασε ο καιρός και ούτε οι μεν, ούτε οι δε, χρειάστηκε να έρθουμε σε δύσκολη θέση”.

Επεσήμανε ωστόσο, πως, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, “η μία Δημοτική Αρχή διαδέχεται την άλλη, όμως το θέμα είναι πως κάποια στιγμή, οι άνθρωποι που βιώνουν προβλήματα, ξεσπούν και εκφράζουν μία κραυγή αγωνίας”.

Διατηρώντας πια τις καλές προθέσεις σε πρώτο πλάνο, ο ίδιος, συμπλήρωσε πως, “Η Φιλαρμονική δουλεύει για το νησί, για τους μουσικούς, για τον κόσμο, για το κοινό καλό”. Κατά συνέπεια, “Σαφέστατα πρέπει να δοθούν λύσεις” σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, “Οι προθέσεις υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Έπεσαν οι τόνοι και αυτό έχει σημασία”.

Επόμενο βήμα για τη Φιλαρμονική και τους μουσικούς, σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι “να καταθέσουμε προτάσεις και να αναφέρουμε εγγράφως τις προτάσεις μας. Αυτό που ξεκινά είναι και σαν ανοικτό κάλεσμα στον τόπο μας. Τί θέλουμε να μας προσφέρει μία Φιλαρμονική. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τί ζητάμε και τί μπορούμε να προσφέρουμε. Το θέμα είναι ότι καθόμαστε πλέον στο ίδιο τραπέζι και συζητάμε. Αυτό που έγινε ανήκει στο παρελθόν”.

Ετικέτες: