Γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης για τη δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου στον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό - Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου

Μπόνους δεκαετίας

Προτείνει πέντε χρόνια επιπλέον από την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Ομόφωνα εισηγείται τη δεκαετή δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Σάκη Καράγιωργα προς τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό – Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου το σώμα του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης προς το δημοτικό συμβούλιο, με τα μέλη του να στηρίζονται στη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη που υπογραμμίζει την “κοινωνική προσφορά της επιχείρησης στην τοπική κοινωνία” και να “ανάβουν το πράσινο φως” για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση των αιρετών μελών της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης προήδρευσε η τοπική σύμβουλος, Ηρώ Στίνη καθώς δήλωσαν κώλυμα η πρόεδρος, Ανθή Χαλκιά καθώς επίσης και ο Δημήτρης Βογιατζής, ενώ από τα μέλη της μειοψηφίας αναλόγως έπραξε και ο Γιάννης Καφούρος.

Κατόπιν της εισήγησης, τα μέλη με δικαίωμα ψήφου στήριξαν θετικά την πρόταση να παραχωρηθεί το ακίνητο δωρεάν, όχι μόνον για την τρέχουσα δημοτική θητεία, αλλά και για την επόμενη, έχοντας στη διάθεσή τους, την περίληψη της εν λόγω οικονομοτεχνικής μελέτης που αφορά σε οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης αλλά και την παρουσία της μέσα στην τοπική κοινωνία της Σύρου.

Μελέτη με στοιχεία

Ειδικότερα, η κ. Στίνη προχώρησε σε λιτή αναφορά εισηγούμενη το θέμα, λέγοντας τα παρακάτω: “Καλούμαστε σήμερα να γνωμοδοτήσουμε για την ανανέωση ή μη, της δωρεάν παραχώρησης του σούπερ μάρκετ του Νεωρίου. Έχουμε στη διάθεσή μας για πρώτη φορά μία πρόσφατη οικονομοτεχνική μελέτη η οποία αναλύει λεπτομερώς κι εξετάζει τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της μονάδας κι αφετέρου δείχνει σε κάθε ενδιαφερόμενο και εμπλεκόμενο ότι είναι ζωτικής σημασίας για το νησί της Σύρου η απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της”. Όπως πρόσθεσε, “Στόχος της είναι να καταδείξει την προαγωγή των τοπικών συμφερόντων κάτι το οποίο επιτυγχάνει δίνοντας οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Επιπλέον μέσα από αυτήν τη μελέτη γίνεται αναφορά στις κοινωνικές ωφέλειες από τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης” ενώ ακόμη, “γίνεται εκτενής αναφορά στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στοχεύοντας έτσι να συγκρατήσει τις τιμές τόσο μεταξύ των μετόχων του σούπερ μάρκετ, όσο και των υπολοίπων Συριανών πολιτών. Σαφώς με αυτήν τη μελέτη έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα τόσο σε επίπεδο κόστους, σε επίπεδο υπηρεσιών, αλλά και σε επίπεδο εύρους κοινωνικής προσφοράς προκειμένου το σώμα να έχει μία πιο αντικειμενική άποψη” σημείωσε στον πρόλογό της.

Πρόσθεσαν πέντε χρόνια στην πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Κατόπιν της περιγραφής του περιεχομένου της οικονομοτεχνικής μελέτης, η προεδρεύουσα συμπλήρωσε την εισήγησή της, υποστηρίζοντας την ανάγκη να στηρίξει ο Δήμος τη λειτουργία της επιχείρησης για συγκεκριμένους λόγους και να γνωμοδοτήσει θετικά στην πρόταση περί δεκαετούς παραχώρησης του ακινήτου. “Χαρακτηριστικά μέσα αναφέρει ότι η προαγωγή των τοπικών συμφερόντων βρίσκεται στο κέντρο αποστολής της επιχείρησης” τόνισε η ίδια, προσθέτοντας πως, “η συγκεκριμένη επιχείρηση συμβάλει τυπικά και ουσιαστικά στοχεύοντας στη σταθερή απασχόληση χωρίς απολύσεις και καλές αποδοχές των εργαζομένων μετόχων, τη διατήρηση μεγάλου αριθμού τοπικών προμηθευτών και παραγωγών κι άλλων εμπλεκόμενων με το Νεώριο, την καλή παροχή υπηρεσιών, την πληρότητα όσον αφορά στα προϊόντα και τη συγκράτηση βέβαια των τιμών”. Όσον αφορά δε, σε κοινωνικό επίπεδο, ανέφερε πως, “παρέχει προϊόντα σε ευπαθείς ομάδες του νησιού μας, σε σχολεία, γηροκομεία, σε συνταξιούχους, στηρίζει νέες επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους προκειμένου να γνωρίσουν τα προϊόντα τους στο αγοραστικό κοινό”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, υποστήριξε πως, “Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους πιστεύω πως μία τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να είναι βιώσιμη αλλά και πιο ανταγωνιστική. Να μακροημερεύσει, πολύ δε περισσότερο, σε καιρό κρίσης και βέβαια να στοχεύσει στα μέγιστα οικονομικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι τα πέντε χρόνια παράτασης της δωρεάν παραχώρησης που πρότεινε η Εκτελεστική Επιτροπή είναι σχετικά μικρό διάστημα σε περίπτωση που η επιχείρηση προτίθεται να κάνει κάποια επένδυση. Προτείνω λοιπόν, τη δεκαετή δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου με την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί και από το δημοτικό συμβούλιο, με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται μέσα και όλους αυτούς εμπλέκονται, προάγοντας όλα αυτά τα χρόνια τα τοπικά συμφέροντα με συνέπεια και υπευθυνότητα, αλλά και με σεβασμό ως προς τη φιλανθρωπική προσφορά του”.

Εξήγησε δε, πως με την παρούσα πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης αποδεικνύεται ο ουσιαστικός ρόλος του συμβουλίου. “Συνάδελφοι σας καλώ όλους να αποδείξουμε μεταξύ άλλων, ότι το παρόν συμβούλιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός διαβούλευσης και να διαψεύσουμε όλους όσους μας θέλουν κατευθυνόμενους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ομόφωνα η στήριξη της εισήγησης

Στο σκέλος των τοποθετήσεων, μόνον το μέλος της πλειοψηφίας, Μανώλης Δάσκος πήρε το λόγο εκφράζοντας τη θετική γνώμη του αναφορικά με την εισήγηση. “Θα συμφωνήσω απόλυτα” τόνισε κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως, “για τον τόπο μας θεωρώ ότι είναι μία επιχείρηση που αφενός προάγει τα συμφέροντα του νησιού μας, αλλά και δίνει δουλειά σε αρκετό κόσμο”. Ως εκ τούτου, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως, “Παρ' όλη την κρίση που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, να δώσουμε τη δυνατότητα στην επιχείρηση αυτή να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί. Τα χρήματα του Συριανού λαού μένουν στον τόπο του και αυτό είναι πάρα πολύ βασικό. Συμφωνώ κι εγώ στο να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να κρατηθεί η επιχείρηση, όχι μόνο μέχρι το τέλος αυτής της θητείας, αλλά και της επόμενης”. Αξίζει να αναφερθεί πως, τα μέλη με δικαίωμα ψήφου που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη δεκαετή δωρεάν παραχώρηση είναι οι κκ: Μπαλόπιτας, Τσελεμπή, Δάσκος, Στίνη και Κοντορούση.