Ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την μη σύνταξη σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Εκτός προθεσμίας για τα απορρίμματα

Εκπρόθεσμος ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, όσον αφορά στην εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, αφού έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του, η 15η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου (ΠΕΣΔΑ), που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), οι Δήμοι πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων τους, γεγονός που τους υποχρέωνε να προχωρήσουν στην εκπόνηση δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων, εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Και ενώ βάσει των οριζόμενων στο ΕΣΔΑ, έπρεπε εκ μέρους και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και να έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια, ουδεμία ενέργεια έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα πρόγραμμα το οποίο πέραν της υποχρεωτικότητας του, δίνει και μία προοπτική έως το 2020, έτος έως το οποίο θα πρέπει να αφορά ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου να προχωρήσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, με προοπτική τόσο την μετατροπή των απορριμμάτων σε πόρους για την τοπική κοινωνία, όσο και την μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία.

Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονταν και οι μεγαλόπνοες εξαγγελίες του Δημάρχου, το Νοέμβριο του 2014, οι οποίες όμως δεν συνάδουν με την κωλυσιεργία που επιδεικνύεται στο θέμα, όταν οι νέες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων είναι περισσότερο από επιβεβλημένες.

Τι ορίζει ο ΕΣΔΑ

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι Δήμοι υποχρεούνται να προβούν στην εκπόνηση και υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, του ανάλογου σχεδιασμού της Περιφέρειας καθώς και των μελετών σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας έργων διαχείρισης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων που καθορίζονται στο ΠΕΣΔΑ.

Η πλήρης αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων περνά πλέον στους Δήμους, οι οποίοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στον σχεδιασμό και την κατάθεση των ενδεδειγμένων λύσεων για το σύνολο των υποδομών διαχείρισης, ακόμα και σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

Οι ελάχιστες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι Δήμοι αφορούν στη συλλογή και τη μεταφορά των αστικών αποβλήτων, τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων συσκευασίας, την εφαρμογή των συστημάτων διαλογής στην πηγή, τη δυνατότητα αποδοχής για συλλογή και μεταφορά μη επικίνδυνων αποβλήτων μη αστικού τύπου, εφόσον υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις εκ της νομοθεσίας, τη δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με φορείς κοινωνικής οικονομίας για τη διαλογή στην πηγή και την εκπαίδευση και τη δυνατότητα δημιουργίας Σχεδίων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Ερώτημα από τη μειοψηφία

Βάσει όλων των προαναφερόμενων, που αφορούν στην υποχρέωση του Δήμου και την παρέλευση της οριζόμενης ημερομηνίας για την κατάθεση του σχετικού σχεδίου, ερώτημα απηύθυνε προς τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μάρκο Πρίντεζη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Το ερώτημα αφορούσε στο εάν γνωρίζει ότι από τον Σεπτέμβριο έχει εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει καταρτίσει ο Δήμος το τοπικό Σχέδιο.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος «Η διαδικασία είναι γνωστή άλλωστε και από τον τοπικό τύπο και προκειμένου να καταρτιστεί το εν λόγω σχέδιο υπάρχουν και διαδικασίες διαβούλευσης και λήψη εγκριτικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου».

Πέραν όμως της προθεσμίας ο κ. Γιαλόγλου έθεσε και μία ακόμα παράμετρο σχετικά με το ότι η κατάρτιση του σχεδίου ξεκινά με εισήγηση της επιτροπής ποιότητας ζωής, η οποία όμως δεν έχει περιέλθει σε γνώση της παράταξης του.

Απάντηση αντιφάσεων

Την απάντηση στο ερώτημα κλήθηκε να δώσει ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι «το σχέδιο αυτό ήρθε με πλάγιο τρόπο στον φορέα».

Επέρριψε ευθύνες στον πρώην υπουργό κ. Τσιρώνη ότι δεν εισάκουσε τις αντιρρήσεις της αυτοδιοίκησης σχετικά με το θεμα, λέγοντας πως «στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Χερσόνησο Κρήτης, ο υπουργός ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο θέμα, όμως δυστυχώς μετά την αναφορά του αυτή έφυγε, που αυτό σημαίνει ότι δεν άκουσε την τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται με αυτή τη νομοθεσία».

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, δεν έδωσε καμία απάντηση για το εάν υπήρξε σχετική εισήγηση από την επιτροπή ποιότητας ζωής, ενώ συνέχεια έπεσε σε αντιφάσεις.

Ενώ επιχείρησε να αιτιολογήσει τη μη σύνταξη του σχεδίου εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών του Δήμου, εν συνεχεία ενημέρωσε πως προσανατολίζεται στη λύση του εξωτερικού συνεργάτη, για τη σύνταξη του σχεδίου, ο οποίος σαφώς και θα λειτουργήσει επ’ αμοιβή.

Συγκεκριμένα είπε πως «γνωρίζω ότι έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης, με βάση το σχέδιο και τις προτάσεις του υπουργείου, αλλά τα οικονομικά του Δήμου, όπως και όλων των Δήμων, είναι σε τέτοια αθλία κατάσταση που αδυνατεί να προχωρήσει αυτή η υλοποίηση του προγράμματος και σκεπτόμαστε να συνεργαστούμε με εξωτερικό συνεργάτη από τη στιγμή που αδυνατεί η τεχνική υπηρεσία να προβεί στη σύνταξη της μελέτης». Προς ενίσχυση δε της αδιαφορίας που επιδείχθηκε από τη Δημοτική Αρχή για το θέμα υποστήριξε πως «Στην επικράτεια οι περισσότεροι Δήμοι δεν έχουν ενδιαφερθεί γι’ αυτό το σχέδιο. Οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι λιγότεροι από πέντε οι Δήμοι που ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτό το θέμα».