Ο Σύλλογος “Τερψιχόρη” ζητά συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης

Τα νέα τετραγωνικά προκάλεσαν αναστάτωση

Δ. Αρβανίτης: “Το νησί είναι οι επιχειρήσεις του. Δεν θα υπάρχει, αν αυτές δεν λειτουργούν”

Πρόθυμοι να εξαντλήσουν τα αποθέματα υπομονής τους για την ομαλή ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, δηλώνουν οι επιχειρηματίες του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, υπό την προϋπόθεση πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (Τεχνικές Υπηρεσίες) και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου μέσω και των υπηρεσιών τους, θα συνεργασθούν μέχρι τέλους μαζί τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η σταδιακή διαμόρφωση του τμήματος που θα αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους οι επιχειρήσεις της παραλίας, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Δημήτρη Αρβανίτη, θα αναβαθμίσει - αισθητά - τη γενικότερη εικόνα του παραλιακού μετώπου, ωστόσο, έχει προκαλέσει ήδη, μία πρώτη ανησυχία, αφού τα νέα τετραγωνικά περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα κάποιων εξ αυτών.

Τα ανωτέρω, καθώς επίσης και ο ισχυρισμός τους περί μη συντονισμένης ενημέρωσής τους, εκ μέρους της δημοτικής πλευράς για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματίες θα προβούν στην “κατάληψη” του χώρου που τους αναλογεί, οδήγησε το ΔΣ του Συλλόγου τους, να εκδώσει λιτή πλην όμως, ως διαπιστώνεται “προειδοποιητικού” χαρακτήρα, ανακοίνωση.

“Δεν θα ανεχθούμε μονομερείς αποφάσεις”

Αυτούσιο το περιεχόμενό της, το οποίο στάθηκε αφορμή για την επικοινωνία της εφημερίδας με τον κ. Αρβανίτη, έχει ως εξής: “Ο σύλλογος και τα μέλη του στήριζαν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης του νησιού μας (όπως το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης). Όμως, παρ΄όλη την προσπάθεια μας για συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (λιμενικό ταμείο, τεχνικές υπηρεσίες), κάποιοι επέλεξαν να παραμερίσουν όσα είχαν συμφωνηθεί στις συναντήσεις που κάναμε μαζί τους και επέλεξαν την πάγια γραμμή που υπήρχε εδώ και χρόνια, μη δίνοντας σημασία στις απόψεις και τις προτάσεις των επιχειρηματιών. Επίσης όπως φάνηκε δεν υπάρχει συνεργασία ούτε μεταξύ των ιδίων υπηρεσιών.

Εμείς προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλες τέτοιες μονομερείς αποφάσεις εις βάρος του κλάδου μας, όπως επίσης δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε η μεταξύ ασυνεννοησία και μη συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου, να λειτουργήσει πάλι εις βάρος των επιχειρήσεων μας. Ίσως είναι καιρός κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη και το ρόλο των θέσεων που έχουν.”.

Ζημιωμένες σε τετραγωνικά κάποιες επιχειρήσεις

Δεδομένου του γενικού περιεχομένου της ανακοίνωσης, κληθείς ο κ. Αρβανίτης να προβεί σε διευκρινίσεις αλλά και να προσδιορίσει με σαφήνεια τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα της παραλίας, γνωστοποίησε πως, αυτά εστιάζονται στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα νέα τετραγωνικά που προκύπτουν, αλλά και στη μη συντονισμένη ενημέρωση των επιχειρηματιών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Λιμενικό Ταμείο.

“Είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου σχετικά με τους χώρους των τραπεζοκαθισμάτων, τις ομπρέλες και γενικά για το πώς θα προχωρήσουμε. Αγνοώντας τα πάντα, οριοθετούσαν χώρους για τα τραπεζοκαθίσματα, ενημέρωσαν κάποια μαγαζιά μόνο για να στήσουν τις ομπρέλες και προκλήθηκε μία αναστάτωση” ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχόρη” εξηγώντας ταυτόχρονα πως, αν και είναι ξεκάθαρο ότι στο κάθε κατάστημα αναλογεί χώρος που η έκτασή του προκύπτει αναλόγως της πρόσοψής του, ωστόσο υπάρχουν καταστήματα που αδικούνται λόγω νέας διαμόρφωσης.

“Η παραλία διαμορφώνεται πάρα πολύ καλή! Όμως, δυστυχώς, κάποιες επιχειρήσεις “χάνουν” σε σχέση με άλλες. Γι αυτό είχαμε ζητήσει κάποιο σχέδιο, μήπως μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση μεταξύ μας οι επιχειρηματίες” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, θα έπρεπε να υπήρχε πρωτίστως ένας “μπούσουλας”, βάσει του οποίου και οι ίδιοι θα αποφάσιζαν και ανάλογα θα κατέθεταν την πρότασή τους προς το Λιμενικό Ταμείο. “Δεν ζητήσαμε να επικρατήσει η άποψή μας” συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως, αυτή η εξέλιξη που μοιάζει με “μονομερή ενέργεια”, τους βρίσκει αντίθετους. “Ζητάμε να υπάρχει διάλογος. Να μη γίνεται ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια, που δεν λαμβάνονταν υπόψιν οι θέσεις των επιχειρηματιών” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας δε, πως, διαπιστώθηκε ασυνεννοησία ανάμεσα και στις υπηρεσίες, αφού “δεν υπήρξε ενημέρωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες προς το Λιμενικό Ταμείο για να τύχουμε κι εμείς της δέουσας ενημέρωσης”.

Ο ίδιος, ανέφερε μάλιστα πως, οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αναμονή και για τα στέγαστρα, αφού όπως σημείωσε, είναι σε εκκρεμότητα η μελέτη και όποια απόφαση ληφθεί, θα πρέπει να έχει τις εγκρίσεις του Υπ. Πολιτισμού.

“Ζητάμε διάλογο”

“Έχουμε βάλει πλάτη. Έχουμε χάσει χρήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ενώ έχουν χαθεί και ορισμένες θέσεις εργασίας καθώς αναγκαστικά κάποιες επιχειρήσεις απέλυσαν κόσμο” δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Αρβανίτης, επισημαίνοντας πως, αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν για κάθε απόφαση και κάθε βήμα που τους αφορά κι επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, πρωτίστως την ενημέρωσή τους. “Μέχρι τώρα είχαμε καλή επικοινωνία. Ζητάμε να συνεχιστεί” δήλωσε, καθώς, “Θέλουμε να ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε, αφού στον καιρό που διανύουμε δεν αντέχουμε να χάσουμε ούτε ένα ευρώ περισσότερο”. Υπογράμμισε μάλιστα, πως, “Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό”, γνωστοποιώντας πως, κάποιοι εξ όσων δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο, έχουν προβεί στις σχετικές αγορές νέου εξοπλισμού, με όποιο κόστος, προκειμένου να αξιοποιήσουν ακόμη και το τελευταίο τετραγωνικό που θα έχουν στη διάθεσή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. “Υπάρχει επιχείρηση που έχει δαπανήσει ακόμη και 2.000 ευρώ για να τα αντικαταστήσει τον εξωτερικό εξοπλισμό της” τόνισε ο πρόεδρος, καταλήγοντας πως, “Το νησί είναι οι επιχειρήσεις του. Όταν πάψουν να λειτουργούν, δεν θα υπάρχει και νησί. Τόσα χρόνια έχουμε υπομείνει πολλά. Ζητάμε συζήτηση και διάλογο”.

Ετικέτες: