Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου για την λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου

Απαξίωση της Επιτροπής Τουρισμού

Προέχει η άποψη των επαγγελματιών του τουρισμού

• Αργοπορία και πολύμηνες καθυστερήσεις για τις συνεδριάσεις του οργάνου

• Τελευταία συνεδρίαση τον περασμένο Οκτώβριο

• Κοινό αίτημα φορέων ασχολούμενων με τον τουρισμό για άμεση σύγκλιση της Επιτροπής

• Σε καμία από τις 6 τουριστικές εκθέσεις τουρισμού δεν συμμετείχε η Σύρος

• Αμφίβολη η συμμετοχή της και στις 3 που απομένουν

• Συνεχείς επισημάνσεις από την Ένωση Ξενοδόχων, μέσω επιστολών, οι οποίες αγνοούνται

• Χωρίς καμία ενημέρωση των μελών ο Δήμαρχος όρισε εκπρόσωπό του στην Επιτροπή την ειδική συνεργάτη του  

Κλυδωνισμοί, αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις σημειώνονται στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την Ένωση Ξενοδόχων να διατυπώνει τις ενστάσεις της τόσο ως προς το τρόπο λειτουργίας της, όσο και σχετικά με την πολιτική απαξίωσης του οργάνου εκ μέρους του Δήμου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης, τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα, εξ αφορμής και των συνεχών επιστολών του προς την Επιτροπή, ζητώντας από κοινού με τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς της Σύρου, τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και τον Σύλλογο καταστημάτων εστίασης “Τερψιχόρη”, την άμεση σύγκλιση του οργάνου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ώστε να μην χαθεί ακόμα μία τουριστική περίοδος για το νησί.

Μεγάλη  καθυστέρηση παρατηρείται στη συχνότητα  συνεδριάσεων της Τουριστικής Επιτροπής, η οποία έχει να συνεδριάσει από τον Οκτώβριο, ενώ και την περίοδο προ του Οκτωβρίου δεν υπήρχε τακτικότητα στις συνεδριάσεις.

Ι. Αρ.: «Ο ρυθμός των συνεδριάσεων δεν ήταν αυτός ο οποίος θα έπρεπε να έχει τόσο σαν Τουριστική Επιτροπή όσο και σαν αντικείμενο, που έχει μία ιδιαίτερη σημασία γενικότερα για το νησί, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις. Το έχω επισημάνει αυτό από την αρχή, ότι πρέπει να γίνονται πιο συχνά οι συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής για να έχουμε και τη δυνατότητα παρακολούθησης των όποιων αποφάσεων παίρνουμε, το κατά πόσον υλοποιούνται, πως υλοποιούνται και από την άλλη πλευρά να έχουμε μία εικόνα, επειδή η τουριστική αγορά είναι ευμετάβλητη και αλλάζει συνεχώς, πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προσαρμόζουμε τις όποιες αποφάσεις παίρνουμε στα νέα δεδομένα.

Μετά το καλοκαίρι ατόνησε τελείως το θέμα των συνεδριάσεων, εν μέρει φυσικό λόγω των υποχρεώσεων που είχαμε τα μέλη, μετά είχαμε τις δύο συνεδριάσεις τον Οκτώβριο και μετά σταμάτησε τελείως. Η όποια επικοινωνία των μελών της Τουριστικής Επιτροπής γίνεται μόνο μέσω ανταλλαγής e-mails. Φτάνοντας σε κάποιο σημείο και αφορμής δοθείσης με τη συμμετοχή της Σύρου στην έκθεση με αντικείμενο τον γάμο, έστειλα μία επιστολή προς όλα τα μέλη στην οποία έλεγα πως η τακτική των συνεδριάσεων δεν είναι η αρμόζουσα μιας Τουριστικής Επιτροπής, ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια δεδομένα και κάποια νέα που είχαν τεθεί, η οποία όπως φάνηκε δεν εισακούστηκε, δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη. Προ ολίγων ημερών λάβαμε πάλι ένα e-mail για τη συμμετοχή της Σύρου στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Καθώς το θέμα είναι πιο σοβαρό αναγκάστηκα να στείλω την τελευταία επιστολή».

Η χειμερινή περίοδος δεν κρίνεται από  τον τουριστικό κλάδο  ως η καταλληλότερη  για τη λήψη αποφάσεων για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, σε αντιδιαστολή με τη θερινή περίοδο, η οποία δεν ενδείκνυται για συνεδριάσεις, καθώς υπάρχει φόρτος εργασίας όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό και οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί;

Ι. Αρ.: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό που υπαγορεύει η τουριστική πρακτική και λογική είναι ότι επειδή ζούμε το καλοκαίρι επιχειρηματικά, έχουμε την χειμερινή περίοδο για να προετοιμαστούμε. Γι’ αυτό το λόγο η τουριστική αγορά από μόνη της έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο περιβάλλον για να σε προετοιμάσει για την επόμενη περίοδο που έρχεται, γι’ αυτό και όλα τα event, όλες οι τουριστικές εκθέσεις, οτιδήποτε έχει σχέση με την τουριστική αγορά γίνονται από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Άρα η χειμερινή περίοδος είναι αυτή η οποία ενδείκνυται και είναι φυσικό αυτό, για την προετοιμασία, την διαμόρφωση του κατάλληλου επικοινωνιακού περιβάλλοντος ώστε όταν ξεκινάει η τουριστική περίοδος να υπάρχει η ετοιμότητα για να λειτουργήσεις. Αυτό λέει και η λογική».

Οπότε με τη μη πραγματοποίηση συνεδριάσεων εντός της χειμερινής περιόδου χάθηκε για ακόμα μία χρονιά ωφέλιμος χρόνος για τη Σύρο.

Ι. Αρ.: «Είναι φυσικό επακόλουθο αυτό, διότι η όποια προετοιμασία, ο σχεδιασμός, η έλλειψη των επαφών που θα έπρεπε να έχεις είναι από τα πράγματα τα οποία εάν δεν γίνουνε δεν μπορείς να περιμένεις κάτι θετικό τουριστικά. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων παρουσιάζουν έναν οργασμό δραστηριοτήτων και ενεργειών όσον αφορά στην προβολή τους αυτή την περίοδο του χειμώνα».

Νησιά υψηλών τουριστικών μεγεθών, όπως η Σαντορίνη ή η Πάρος, δεν δείχνουν να επαναπαύονται στο δεδομένο της τουριστικής αγοράς που έχουν κερδίσει, αλλά υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια ενεργούς συμμετοχής στα τουριστικά δρώμενα. Επάνω σε αυτό έρχεται να «κουμπώσει» η τελευταία σας επιστολή στην Τουριστική Επιτροπή όσον αφορά στη συμμετοχή της Σύρου στις τουριστικές εκθέσεις. Γιατί στείλατε αυτή την επιστολή;

Ι. Αρ.: «Ο κάθε Δήμος, εκ των πραγμάτων δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δομή να χειριστεί τα του τουρισμού. Άρα σε αυτό τον τομέα προέχει η θέση, η άποψη των επαγγελματιών του χώρου. Όταν εμείς ως Σύλλογος Ξενοδόχων μπήκαμε στην Τουριστική Επιτροπή μας ζητήθηκε να φτιάξουμε έναν κατάλογο με τις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει το νησί και για συγκεκριμένους λόγους. Εμείς λοιπόν παρουσιάσαμε στην Επιτροπή μία κατάσταση με 9 εκθέσεις, αναφερθήκαμε στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής και επίσης αιτιολογήσαμε με απόλυτα τουριστικούς όρους για πιο λόγο η Σύρος πρέπει να βρεθεί σε αυτές τις αγορές-στόχους. Επίσης αναφερθήκαμε αναλυτικά και τονίσαμε τις βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες χρειάζονται για να συμμετάσχει η Σύρος στις εκθέσεις αυτές και ιδίως του εξωτερικού, διότι η εκπροσώπηση του νησιού πρέπει να είναι επαγγελματική 100%. Μετά την κατάθεση αυτή μας ζητήθηκε μία καινούργια κατάσταση για τη συμμετοχή και άλλων φορέων εκτός της Ένωσης Ξενοδόχων. Επικοινώνησα με το Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων και με τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και με νέα επιστολή δώσαμε εκ νέου την κατάσταση που πρέπει να συμμετάσχει το νησί και με ποιους εκπροσώπους. Στη συνέχεια, με την πρόταση της κ. Προχώρη, λύσαμε το πρόβλημα για την κάλυψη των εξόδων της μετάβασης και της διαμονής των ατόμων που θα εκπροσωπούν το νησί και ήταν όλα συμφωνημένα. Περνά ο καιρός και ξαναζητώ να γίνει μία συνεδρίαση τουλάχιστον για να αποφασίσουμε για τις τουριστικές εκθέσεις, διότι για να πας σε μία έκθεση χρειάζεται μία προετοιμασία, πρέπει να έχουν γίνει οι επαφές, να έχουν κλειστεί ραντεβού κ.λ.π. Ούτε η συνεδρίαση αυτή έγινε. Λάβαμε προ ολίγων ημερών ένα νέο e-mail από την κ. Πάπιτση, το οποίο έχει αποδέκτες 298 άτομα. Δεν καταλαβαίνουμε εάν αυτοί οι αποδέκτες θα πρέπει να απαντήσουν σε ποια τουριστική έκθεση θα πρέπει να πάει η Σύρος. Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει εμφανώς την παρακώλυση των θεσμικών φορέων, που εν προκειμένω είναι η Ένωση Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Τουριστικών πρακτόρων και ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, από τη στιγμή που απευθύνεται σε όλους αυτούς τους αποδέκτες. Δεν διαμορφώνεται έτσι τουριστική πολιτική και στρατηγική”.

Ποιοί είναι αυτοί οι αποδέκτες;

Ι. Αρ.: “Είναι όλα τα ξενοδοχεία του νησιού, όλες οι επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων δωματίων, όλα εστιατόρια, όλα τα τουριστικά γραφεία και κάποια άλλα που ούτε τα γνωρίζουμε”.

Μα  όλοι αυτοί δεν  έχουν τους εκπροσώπους  των συλλογικών τους οργάνων στην Τουριστική Επιτροπή;

Ι. Αρ.: “Ακριβώς. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων που συμμετέχουν επίσημα στην Τουριστική Επιτροπή, εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους περίπου 4 μήνες, για οποιαδήποτε ενέργεια έχει σχέση με την προβολή του νησιού ή οτιδήποτε σχετίζεται με τις αρμοδιότητες της Τουριστικής Επιτροπής, να έχουν τα e-mail που έρχονται από την πλευρά του Δήμου, πάντοτε αποδέκτες όλα αυτά τα άτομα. Είναι μία πολιτική στην οποία εμείς δεν συμφωνούμε και στην συνάντηση που πραγματοποιήσαμε προ 5 ημερών με τον σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και τον Σύλλογο εστίασης “Τερψιχόρη” υπάρχει ταύτιση απόψεων στο θέμα αυτό. Ότι δεν μπορεί δηλαδή να γίνεται αυτή η ανταλλαγή e-mail με όλους και να παραγκωνίζονται οι θεσμικοί φορείς. Επίσης ένα από τα βασικά λάθη της επιστολής που λάβαμε εκ μέρους του Δήμου από την κ. Πάπιτση, είναι εάν έχουμε γνωστούς ή φίλους που μένουν στο εξωτερικό να δώσουμε τα στοιχεία τους στον Δήμο για να εκπροσωπήσουν το νησί στις εκθέσεις του εξωτερικού. Αυτό είναι εκτός τουριστικής λογικής, που δεν θέλω περαιτέρω να την χαρακτηρίσω. Από την στιγμή που έχουν γίνει όλες αυτές οι συζητήσεις, έχουμε τοποθετηθεί, έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας, έχουμε δώσει τρομερή έμφαση στη σημασία και βαρύτητα για την επαγγελματική εκπροσώπηση του νησιού για υπάρχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από τη συμμετοχή μας, ξαφνικά συζητάμε να εκπροσωπήσει το νησί ο άγνωστο χ, που διαμένει στη Γερμανία ή όπου αλλού”.

Επειδή  δίνεται ιδιαίτερη  βαρύτητα στη συμμετοχή  του νησιού στις τουριστικές  εκθέσεις, να θυμηθούμε  ότι κατά την παρουσίαση του marketing plan του τουρισμού έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό με την κρίση πως πρόκειται για μία παρωχημένη μέθοδο τουριστικής πρακτικής.

Ι. Αρ.: “Θα σας μεταφέρω όχι μόνο την δική μου άποψη αλλά την άποψη γενικότερα των επαγγελματιών του τουριστικού χώρου. Οι τουριστικές εκθέσεις θεωρούνται παγκοσμίως ένα από τα βασικότερα εργαλεία της τουριστικής βιομηχανίας. Στην έκθεση, εφόσον υπάρχει σωστή εκπροσώπηση, δίνεται η δυνατότητα να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, διότι κάνεις νέες επαγγελματικές επαφές, ανανεώνει όσες έχουν προηγηθεί, με σκοπό σταδιακά να σε εντάξουν ως προορισμό τα μεγάλα τουριστικά κανάλια, που εν προκειμένω είναι οι tour operator. Για λόγους που δε μπορώ να χαρακτηρίσω το συμφέρον που εξυπηρετούν, έχει αναπτυχθεί μία παραφιλολογία γύρω από τις εκθέσεις. Όμως αυτό δεν ισχύει, διότι η ίδια η τουριστική αγορά επιβάλλει την παρουσία του προορισμού στις εκθέσεις, γιατί μέσα από αυτή τη συμμετοχή θα διαμορφωθεί το προφίλ του τουριστικού προϊόντος και θα γίνει η αναγνώριση και θα προχωρήσει στο στάδιο πώλησης του. Τότε ή εμείς είμαστε οι έξυπνοι που δεν θέλουμε να πάμε στις εκθέσεις ή είναι χαζός όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, ο οποίος κινείται στο τουριστικό περιβάλλον και είναι παρών σε αυτές. 

Παράδειγμα η Σαντορίνη, η οποία είναι Νο 1 προορισμός παγκοσμίως, γιατί πηγαίνει στις εκθέσεις αφού είναι καταξιωμένος προορισμός;”.

Όπως  προαναφέρατε και  σύμφωνα με την  σχετική αλληλογραφία, αποστολέας και διαχειριστής εκ μέρους του Δήμου, τουλάχιστον σε ότι  αφορά στην Τουριστική Επιτροπή, εμφανίζεται  η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου, κ. Πάπιτση. Πώς προέκυψε αυτό; 

Ι. Αρ.: “Να σας πω, καθώς και την τελευταία μας επιστολή, αντί άλλης απάντησης η κ. Πάπιτση απάντησε επί προσωπικού. Προσωπικά με την κ. Πάπιτση δεν έχω απολύτως τίποτα και τίποτε να χωρίσω. Βλέπουμε όμως ότι τουλάχιστον τους 4 τελευταίους μήνες, ο βομβαρδισμός αυτός με τις επιστολές e-mail από τον Δήμο να υπογράφονται όλες από την κ. Πάπιτση. Άρα, η λογική λέει πως εφόσον υπογράφει και έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία της αλληλογραφίας και της απόφασης για τη συμμετοχή ενός νησιού ή όχι σε μία έκθεση, λογικά θεωρήσαμε ότι ανέλαβε τον τομέα της προβολής και του promotion του νησιού”. 

Υπάρχει σχετική απόφαση  ή έστω ενημέρωση  αντικατάστασης του  Δημάρχου από τα καθήκοντα  του ως προέδρου της  Επιτροπής;

Ι. Αρ.: “Λογικά έπρεπε να υπάρχει η σχετική πράξη αντικατάστασης του Δημάρχου και να μας έχει ενημερώσει. Γιατί δεν έχει γίνει έστω μία επιστολή δεν το γνωρίζουμε. Αναγνωρίζουμε και το είχαμε πει όταν ο Δήμαρχος ανέλαβε την προεδρία της Τουριστικής Επιτροπής, είχαμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας, αλλά για να μην φανεί ότι εμείς είμαστε αυτοί που αντικρούουμε πάλι τις προθέσεις του Δήμου, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολος ο ρόλος του Δημάρχου να είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, επειδή αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε τον φόρτο εργασίας του. Υπάρχει σε άλλο νησί ο Δήμαρχος να είναι και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής; Επειδή ο ρόλος της Τουριστικής Επιτροπής, όπως είχα αναφέρει και σε σχετική επιστολή μου, δεν είναι σαν μία άλλη επιτροπή του Δήμου. Οι αποφάσεις και ο τρόπος λειτουργίας της έχουν μία ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για το οικονομικό γίγνεσθαι του νησιού και πολύ περισσότερο για την επιχειρηματική και οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στον τομέα της απασχόλησης. Δεν είναι μία επιτροπή για να πίνουμε καφέ και να ανταλλάσσουμε απόψεις”.

Κατά  τη συνάντηση που  είχατε με το Σύλλογο  Ενοικιαζομένων Δωματίων και τον Σύλλογο  της εστίασης “Τερψιχόρη”, που καταλήξατε;

Ι. Αρ.: “Καταλήξαμε στο εξής: Από τις 9 εκθέσεις που είχαμε προτείνει να συμμετάσχουμε οι 6 έχουν γίνει, άρα απομένουν 3. Ζητάμε την άμεση σύγκλιση της Τουριστικής Επιτροπής για να συζητήσουμε για τον νέο τρόπο λειτουργίας της, διότι έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν μπορεί να παραχθεί έργο. Επειδή φοβάμαι ότι θα χάσουμε τουριστικά και την χρονιά του 2016, όπως χάσαμε το 2015, θα είμαστε πάλι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων, το οποίο δεν θα συμμετάσχει σε καμία τουριστική έκθεση του εξωτερικού. Το ενθαρρυντικό είναι ότι από τους φορείς τους έχοντες σχέση με τον τουρισμό διαμορφώνεται μία κοινή στάση, μία κοινή συμπεριφορά και μήπως έτσι ληφθούν υπόψη με μεγαλύτερη σοβαρότητα οι θέσεις και οι απόψεις αυτών που κινούνται στον τουριστικό χώρο του νησιού”.

<