Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το μέλλον του Ανοικτού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια

Κατάχρηση χρόνου για επικοινωνιακούς λόγους

Ορισμός επιτροπής για την πορεία των προσπαθειών σταδιακής αποκατάστασης κατόπιν της δίωρης συζήτησης

Περίσσεψαν οι αψιμαχίες... εντυπώσεων στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθ΄ όλη τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον του Ανοικτού Γυμναστηρίου στην περιοχή των Πευκακίων, με τους αιρετούς εν τέλει να καταλήγουν σε μία ομόφωνη απόφαση σχετικά με την προσπάθεια σταδιακής αποκατάστασής του.

Παρουσία εκπροσώπων κατοίκων της περιοχής, αλλά και πολιτών της Σύρου γενικότερα, οι οποίοι και συνυπέγραψαν το αίτημα που τέθηκε προς συζήτηση στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση, μέσω του οποίου ζητούν την υλοποίηση έργων που θα καταστήσουν λειτουργικό τον αθλητικό χώρο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αλλά και της μείζονος μειοψηφίας αντάλλαξαν υπονοούμενα σχετικά με τις ευθύνες που αναλογούν στους ιθύνοντες που “επέτρεψαν” να περιέλθει το γήπεδο “σε αυτό το κόκκινο χάλι” όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, κάνοντας κατάχρηση επί της ουσίας του χρόνου της συνεδρίασης, στην οποία κι έπρεπε να συζητηθούν 17 επιπλέον θέματα.

Στον αντίποδα με τις νηφάλιες κι εύστοχες τοποθετήσεις των δύο εκπροσώπων από την πλευρά των αιτούντων πολιτών, κκ. Κώστα Δαφνά και Μανώλη Αργυρού, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων παρουσία και των τοπικών ΜΜΕ, επιδόθηκε σε ένα δίωρο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο και μπορούν όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν στο web tv της “Κοινής Γνώμης”. Μοναδική εξαίρεση που θα πρέπει να αναφερθεί, αποτέλεσε το μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος εστίασε στην ουσία του θέματος χωρίς περιττά σχόλια, ενώ να τονισθεί πως απόντες ήταν οι επικεφαλής Παύλος Χρυσαφίδης και Νικόλας Καΐλης.

Ακολούθως αναφέρονται τα σημαντικότερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το μέλλον του ανοικτού γυμναστηρίου.

Δέσμευση ώστε να παραμείνει αθλητικός χώρος

Των μεστών τοποθετήσεων των εκπροσώπων των πολιτών του νησιού, ακολούθησε η σαφής δέσμευση των συμβούλων, πως, ο εν λόγω αθλητικός χώρος θα διατηρήσει τον χαρακτήρα του και δεν θα προσλάβει διαφορετική χρήση. Κατόπιν μία ιστορικής αναδρομής και μίας περιγραφής για τη σημερινή κατάσταση του δημοτικού γυμναστηρίου εκ μέρους του κ. Δαφνά, υπενθυμίστηκε προς το σώμα και τους παρευρισκομένους πως, οι περίοικοι βίωσαν κι εξακολουθούν να βιώνουν τεράστια προβλήματα εξαιτίας της τοποθέτησης διαφορετικού υλικού (κουρασάνι) που δεν προβλεπόταν στην αρχική τεχνική μελέτη, η οποία και προέβλεπε τοποθέτηση ταρτάν, με τον ίδιο να τονίζει μεταξύ άλλων, την ανάγκη ορθής υλοποίησης οποιουδήποτε έργου μελλοντικά, ώστε να δοθεί τέλος στα σοβαρά θέματα που έχουν δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικός αλλά και σαφής υπήρξε και ο κ. Αργυρός στη συνέχεια, εκφράζοντας τις καταγεγραμμένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, που όπως υποστήριξε επιβάλλουν την αποκατάσταση ενός χώρου άθλησης για όλους τους κατοίκους και τα νέα παιδιά.

Στην έκδηλη αγωνία του ίδιου, σχετικά δε, με το αν η πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι να διατηρηθεί ο εν λόγω χώρος, ως χώρος άθλησης, απάντησε κατηγορηματικά πρώτη η Μαρία Καζαντζάκη,λέγοντας συγκεκριμένα, πως, “από την τοποθέτηση των κατοίκων υπήρξε ένας υπαινιγμός ότι υπάρχει η άποψη ότι αυτό το γυμναστήριο ή προπονητήριο μπορεί να γίνει κάτι άλλο, εκτός από αθλητικός χώρος. Όχι. Τουλάχιστον προσωπικά εγώ δε θα συναινέσω ποτέ σε κάτι τέτοιο κι έχω τη βεβαιότητα ότι αυτόν το σκοπό έχει και η Δημοτική Αρχή. Να παραμείνει αθλητικός χώρος”. Τη δήλωσή της, επί της ουσίας ενίσχυσε όλο το σώμα αποφασίζοντας μία σειρά ενεργειών για το μέλλον του γυμναστηρίου.

Προπονητήριο κι εκπόνηση μελέτης

Διευκρινίσεις σχετικά με το ότι ο συγκεκριμένος χώρος, δεν μπορεί να μετατραπεί σε τίποτε άλλο παρά μόνο σε προπονητήριο, παρείχαν οι περισσότεροι σύμβουλοι, ανάμεσα στους οποίους ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, αλλά και ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, όπως επίσης και το μέλος, Δημήτρης Κοσμάς. Χαρακτηρίζοντας “δίκαιο το αίτημα των πολιτών που ζητούν αποκατάσταση” ο κ. Αθανασίου, τόνισε πως, το ανοικτό γυμναστήριο μπορεί να γίνει “ένα σωστό προπονητήριο” κατόπιν όμως συγκεκριμένων ενεργειών. Σύμφωνα με τον κ. Γουσγουνέλη, ήδη είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης, μέσω της οποίας θα κοστολογηθούν οι εργασίες που θα χαρίσουν μία βιώσιμη εικόνα στο γυμναστήριο. Μάλιστα, ο ίδιος, σημείωσε πως, η μελέτη χωρίζεται σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να αφορά στις εργασίες για τη λήψη άδειας λειτουργίας, τη δεύτερη στην αποκατάσταση της κλειστής αίθουσας και την τρίτη στην τοποθέτηση ταρτάν. Στόχος, όπως υποστήριξε - παρουσία των κατοίκων - είναι πρωτίστως να μπορέσει να δοθεί άδεια λειτουργίας, εκτιμώντας πως, η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου ενάμιση μήνα.

Σύσταση επιτροπής κι αναζήτηση πόρων

Των σχολιασμών σχετικά με την απόδοση ευθυνών για τη μη τοποθέτηση ταρτάν και των βολών για την π. Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της, ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, που άσκησαν κριτική σχετικά με την απουσία πρόβλεψης έστω και μικρού ποσού για κάποιες εργασίες στον νέο προϋπολογισμό και στο περιεχόμενο του τεχνικού προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου ζήτησε να υπάρξει τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος με την πρώτη ευκαιρία, ώστε να προβλεφθούν έστω και ορισμένες πρώτες εργασίες που θα “επουλώνουν” μικρές πληγές του αθλητικού χώρου, αφού υπήρξε ξεκάθαρη διαπίστωση από το σύνολο των αιρετών, πως, η πλήρης αποκατάστασή του, απαιτεί υψηλά ποσά κι ως εκ τούτου, αναζήτηση πόρων. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο για θέματα αθλητισμού, Γουλιέλμο Πρίντεζη έχουν γίνει ήδη κρούσεις προς τη γενική γραμματεία αθλητισμού.

Σαν πρώτο βήμα, θα πρέπει να τονισθεί πως, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης των ενεργειών για τη βελτίωση του γυμναστηρίου, στην οποία συμμετέχουν και πολίτες, καθώς επίσης και η συζήτηση του θέματος εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, με την καταγραφή των πρώτων εξελίξεων.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν ως εξής: Σταύρος Γουσγουνέλης (αναπληρωματικός Γουλιέλμος Πρίντεζης), Γιάννης Βρούτσης (αναπληρωματικός Γιάννης Κεράνης), Κομνηνός Στρογγύλης (αναπληρωματικός Παύλος Χρυσαφίδης), Μανώλης Αργυρός και Γιώργος Χατζαντώνης.