Οι οριστικές αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τα τέλη χρήσης των pillars και των ντους από σκάφη, κότερα, ιστιοπλοϊκά και φουσκωτά σε τέσσερα νησιά

Τιμοκατάλογος προσέγγισης και παραμονής

Στον επανακαθορισμό των τελών χρήσης των μηχανημάτων παροχής νερού και ρεύματος από τα σκάφη, τα ιστιοπλοϊκά, τα φουσκωτά και τα κότερα που προσεγγίζουν τα νησιά Σύρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο προχώρησαν τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου στην τελευταία συνεδρίασή τους.

Αξιολογώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε προορισμού και των κατηγοριών των επισκεπτών που επιλέγουν τον κάθε τόπο για να πραγματοποιήσουν τις ολιγοήμερες – συνήθως - διακοπές τους, το διοικητικό συμβούλιο διαφοροποίησε, οριστικοποίησε κι ενέκρινε εν τέλει, τα συγκεκριμένα πακέτα που ακολουθούν, σχετικά με τη χρήση των pillars και των ντους όσον αφορά στο σύνολο των λιμένων αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε απασχολήσει σημαντικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχεδόν προ διμήνου, οπότε και είχε τεθεί επί τάπητος για πρώτη φορά σε συνεδρίαση το ζήτημα των χρεώσεων, με το θέμα μάλιστα να αναβάλλεται αφού εκ μέρους κυρίως των συμμετεχόντων των υπολοίπων τριών νησιών, πλην της Σύρου, είχαν εκφραστεί διαφωνίες σχετικά με την ύπαρξη ενιαίων τιμών για όλα τα σημεία προσέγγισης, πρόσδεσης και παραμονής, με άξονα τη γνώση των προτιμήσεων των επισκεπτών και της χρήσης που γίνεται ήδη στα μηχανήματα.

Πρέπει να διευκρινισθεί εξ αρχής, ότι τα πακέτα και οι τιμές που ακολουθούν για τα τέσσερα Κυκλαδονήσια έχουν σταλεί προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με σκοπό την τελική έγκριση, όπως άλλωστε συνηθίζεται για κάθε δημοτική απόφαση. Ως εκ τούτου, το νέο τιμολόγιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται κατόπιν της λήψης της επιβεβλημένης απόφασης.

Γενικά στοιχεία και για τα τέσσερα νησιά

Αναφορικά με τις παροχές και τις τιμές αυτών, οι οποίες εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση, σημειώνεται διαφοροποίηση όσον αφορά στη μεμονωμένη χρήση μηχανήματος με κάρτα και με αυτόματο μετρητή. Κατά συνέπεια, τόσο για την Κέα, την Κύθνο, τη Σέριφο και τη Σύρο, όπου παραμένουν μηχανήματα που απαιτούν κάρτα (αυτόματοι πωλητές), η χρήση τους κοστίζει 2 ευρώ και από την αξιοποίησή της, τα ελλιμενίζοντα σκάφη και το πλήρωμά τους μπορούν να προμηθεύονται 150 lt νερoύ ή 2 KW ρεύματος. Στην ίδια απόφαση, σημειώνεται ότι στην πώληση καρτών σε επιχειρηματίες με σκοπό τη μεταπώληση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει αποφασίσει να παρέχει έκπτωση σε ποσοστό 10%. Όσον αφορά δε, στα μηχανήματα με μετρητή, η χρήση τους κοστίζει 3 ευρώ προκειμένου να παρέχονται 200 lt νερού, ενώ με το ίδιο κόστος οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν χρήση 2 KW ρεύματος (τιμές πλέον ΦΠΑ). Στη λίστα με τα ανωτέρω, διευκρινίζεται ειδικότερα και η τιμή για τη χρήση των ντους, η οποία πλησιάζει τα 2 ευρώ ανά άτομο (πλέον ΦΠΑ).

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί, πως οι ανωτέρω χρεώσεις θα ισχύουν για όσα σκάφη επιλέγουν να παραμείνουν πέραν της μίας ημέρας στους τέσσερις λιμένες αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, αφού για την πρώτη ημέρα παραμονής τους, έχουν αποφασισθεί πακέτα παροχών όπως αυτά ακολουθούν.

Τα νέα πακέτα σε Κέα, Κύθνο και Σέριφο

Πιο αναλυτικά, για τα νησιά Κέα, Κύθνο και Σέριφο, το πάγιο τέλος για την πρώτη ημέρα χρήσης των pillars (παροχή νερού και ρεύματος) αποφασίστηκε να ανέρχεται σε 6 ευρώ (με ΦΠΑ), το οποίο και θα περιλαμβάνει την λήψη 200 lt νερού και 2 KW ρεύματος. Τονίζεται μάλιστα πως, για τις επόμενες ημέρες το πακέτο είναι προαιρετικό και οι χρήστες θα πληρώνουν σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Για τα συγκεκριμένα τρία νησιά δε, έγινε αποδεκτό το αίτημα και των εκπροσώπων της Κέας, ήτοι, το πάγιο τέλος να είναι προαιρετικό για τους ιδιοκτήτες των φουσκωτών σκαφών. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσέγγιση στο ζήτημα των τιμών πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο και για την περίπτωση του Μέριχα της Κύθνου, όπου για τους μεγάλους καταναλωτές όπως π.χ. επιβατικά πλοία και επαγγελματική χρήση (μεταπώληση κλπ), μετά από σύμβαση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου οριστικοποιήθηκε να υπάρχει χρέωση 2,50 ευρώ ανά κυβικό νερού και 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα ρεύματος.

Όλες οι χρεώσεις σε Ερμούπολη και Φοίνικα Σύρου

Διαφορετική ατζέντα διατηρεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου για τους λιμένες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, Ερμούπολης και Φοίνικα σε επίπεδο σκαφών τα οποία θα ελλιμενίζονται στο προσεχές χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, το πάγιο τέλος για την πρώτη ημέρα παροχής νερού και ρεύματος θα κοστολογείται 10 ευρώ και θα περιλαμβάνει την παροχή 200 lt νερού, 2 KW ρεύματος καθώς και δυνατότητα χρήσης του ντους από ένα άτομο ενώ, σχετικά με την περίπτωση που επιλέξει κάποιος να παραμείνει και δεύτερη ημέρα, τότε το κόστος χρήσης των pillars - ημερησίως - διαμορφώνεται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του κειμένου.

Για τη Σύρο, το προαναφερθέν πακέτο, διασαφηνίζεται πως θα ισχύει για σκάφη έως 13 μέτρα μήκος, ενώ για μεγαλύτερα από 13,01 μέτρα έως και 15 μέτρα, καθώς όμως και για καταμαράν η αξία του πακέτου ορίζεται σε 13 ευρώ. Το συγκεκριμένο πακέτο θα περιλαμβάνει προμήθεια 400 lt νερού, 2 KW ρεύματος και δυνατότητα χρήσης ντους για ένα άτομο ανά ημέρα.

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και για τα φουσκωτά που επιλέγουν να προσεγγίσουν, το πάγιο τέλος είναι προαιρετικό όπως και στα άλλα τρία νησιά.

Καθώς η χρήση που κάνει κάθε πλήρωμα σκάφους, ή ιστιοπλοϊκού κλπ διαφέρει, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου σημειώνει επίσης, πως, α. για την παροχή νερού έως 1 τόνο, η τιμή του θα χρεώνεται 15 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), β. για την παροχή νερού από 1 έως 5 τόνους, η τιμή του τόνου θα κοστίζει 8 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), γ. για την παροχή νερού από 5 τόνους και πάνω, η τιμή του τόνου θα υπολογίζεται σε 4,50 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και τέλος, δ. για μεγάλους καταναλωτές π.χ. επιβατικά πλοία και επαγγελματικά, η παροχή νερού – ρεύματος θα χρεώνεται 4,50 ευρώ ανά κυβικό νερού και 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα ρεύματος.