Με αριθμούς η επισκεψιμότητα στη Σύρο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πασχαλινής περιόδου

Θετικός απολογισμός με αισιόδοξους οιωνούς

Περί τις 8.000 αφίξεις επισκεπτών κατέγραψε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Τα πολυπόθητα υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας κατάφερε να αποσπάσει η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Κυκλάδων τις ημέρες του Πάσχα, με τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων – απολογιστικά - να δείχνουν πως αποβιβάστηκαν στο νησί περί τους 8.000 επισκέπτες, των οποίων η διαμονή διήρκησε - κατά μέσον όρο - τέσσερις ημέρες.

Τόσο η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σύρου ως νησιώτικου προορισμού διαφορετικού από το κλασικό μοτίβο των υπολοίπων, όσο όμως και ο ξεχωριστός εορτασμός του Πάσχα από τους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς ταυτόχρονα, ανέδειξαν τη δυναμική που διαθέτει το νησί για τη συγκεκριμένη περίοδο και όχι μόνον, αλλά και την αισιόδοξη προοπτική που μπορεί να διαγράψει, υπό την προϋπόθεση μίας οργανωμένης, σοβαρής και στοχευμένης προβολής.

Εικόνες με επισκέψιμους χώρους και κεντρικές οδούς “πλημμυρισμένες” από επισκέπτες εντυπώθηκαν σε κατοίκους κι επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκόμισαν σημαντικό τουριστικό και οικονομικό όφελος, μετά από μία χειμερινή περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη, που στιγματίστηκε από οικονομική αιμορραγία εξαιτίας της γενικότερης ύφεσης και φοροαφαίμαξης, αλλά και της νεκρής περιόδου που διαμόρφωσε μοιραία η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης στην Ερμούπολη.

Πέραν της αισιοδοξίας που εκπέμπουν τα αριθμητικά στοιχεία επισκεψιμότητας, τα οποία δεν αποκλείεται να αποτελούν θετικό οιωνό για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο στη Σύρο, την ικανοποίησή τους εκφράζουν μέσω λιτών δηλώσεων και οι πρόεδροι των ξενοδόχων, των επιχειρήσεων εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων της Σύρου, μετά από τον θετικό πασχαλινό παλμό.

Αξιοσημείωτη αύξηση των αφίξεων το Πάσχα του 2016

Πιο συγκεκριμένα, η Σύρος κατέγραψε σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια της κορύφωσης της πασχαλινής περιόδου και ιδιαίτερα από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, με τον μεγάλο “όγκο” των επισκεπτών να φθάνει στο νησί το ίδιο βράδυ, αλλά και το επόμενο πρωί, δηλαδή τη Μεγάλη Παρασκευή. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Σύρου, ο αριθμός των επιβατών των πλοίων, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο νησί έφθασε ακριβώς τις 7.907, ενώ μεγάλος υπήρξε και ο αριθμός των οχημάτων που μεταφέρθηκαν στο νησί και τα οποία ανήλθαν σε 963.

Η Σύρος φαίνεται πως ξεπέρασε τα ποσοστά επισκεψιμότητας των προηγούμενων ετών κερδίζοντας τουλάχιστον 2.000 επισκέπτες περισσότερους από πέρυσι. Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, την αντίστοιχη περίοδο του 2015 οι επισκέπτες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν ξεπέρασαν του 5.128 και τα οχήματα που αφίχθηχαν τα 543 με τον μειωμένο παλμό αφίξεων να οφείλεται σαφώς και στο απαγορευτικό απόπλου των πλοίων την Μεγάλη Πέμπτη.

Πάντως, τη φετινή χρονιά καταγράφηκε θετική πορεία σε σύγκριση και με τα έτη 2013 και 2014, οπότε και οι επιβάτες που είχαν επιλέξει τη Σύρο για τις διακοπές του Πάσχα έφθασαν σε 6.287 και 6.440 αντίστοιχα. Σημειώνεται επιπλέον πως, τα δύο προαναφερθέντα έτη μειωμένος ήταν και ο αριθμός των οχημάτων και συγκεκριμένα το 2013 αποβιβάστηκαν 640 ΙΧ ενώ το 2014 περί τα 620.

Πέντε δρομολόγια πλοίων την Δευτέρα του Πάσχα

Τη μεγάλη επισκεψιμότητα επιβεβαίωσε και η εικόνα του ακτοπλοϊκού χάρτη των ημερών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και ο κύριος όγκος των επισκεπτών αναχώρησε από το νησί κι εξυπηρετήθηκε από τα πέντε προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων που προσέγγισαν τη Σύρο.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Σύρου κατέπλευσαν το Blue Star Patmos και το Superfast ΧΙΙ στις τέσσερις και τις πέντε μετά το μεσημέρι αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν μετά τις επτά το απόγευμα ταυτόχρονα το Champion Jet 2, το Νήσος Ρόδος και το Νήσος Μύκονος έχοντας προορισμό τον Πειραιά. Πρόκειται σαφώς για μία άκρως θετική εικόνα στο νησί, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη κι ως ευχάριστη ακτοπλοϊκή έκπληξη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της Σύρου.

Στο 100% η πληρότητα ξενοδοχείων της Ερμούπολης

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, τα ξενοδοχειακά καταλύματα της πόλης γνώρισαν πληρότητα σε ποσοστό 100%, απολαμβάνοντας την επιχειρηματική ικανοποίηση που ανέμεναν με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάζεται στην Ερμούπολη τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου και αναπτύσσονται – κατά κύριο λόγο - όλες οι πασχαλινές και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης, τόνισε πως, “Η πληρότητα στην Ερμούπολη έφτασε σε ποσοστό σχεδόν 100% ενώ στην περιφέρεια τα ποσοστά κυμάνθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή περίπου στο 40-50%”.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, μετά από επικοινωνία με συναδέλφους του, “είμαστε ικανοποιημένοι, ενώ μπορούμε κι ακόμη καλύτερα”, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Η μεγάλη επισκεψιμότητα ξεκίνησε τη Μεγάλη Πέμπτη και κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ πιο ήπιος υπήρξε ο ρυθμός αφίξεων το Μεγάλο Σάββατο”. Σχετικά με τον μέσο όρο των ημερών διαμονής των επισκεπτών, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, αφορά σε “τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες” διάστημα που επεσήμανε ότι καταγράφηκε “η υψηλή επισκεψιμότητα” λέγοντας επιπλέον, πως, “Η μεγάλη έξοδος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα και αυτό επειδή κάποιοι φοβήθηκαν την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και τροποποίησαν την ημερομηνία αναχώρησής τους”. Όπως εξήγησε βέβαια, “υπήρξαν και αρκετοί επισκέπτες που θέλησαν να εκμεταλλευθούν και τη μεταφορά του εορτασμού της πρωτομαγιάς”.

Στην παρατήρηση, αν τα αισιόδοξα στοιχεία της πασχαλινής περιόδου όπως αυτά προαναφέρθηκαν, πρέπει να αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο για μία οργανωμένη προβολή του νησιού εντός αλλά κι εκτός συνόρων χώρας, ο κ. Αρβανίτης απάντησε καταφατικά επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε διατυπώσει προσφάτως στην εφημερίδα. “Η Σύρος μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτήν την ιδιαιτερότητα – μοναδικότητα που συνδέεται με τα δύο δόγματα. Εάν προβληθεί σωστά αυτό το στοιχείο και όχι μόνον στην εσωτερική αγορά, τότε μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε σταδιακά να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό και ξένων επισκεπτών. Μπορούμε να εκμεταλλευθούμε πολλά, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής του νησιού, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Χρειάζεται σχέδιο”.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς, ο κ. Αρβανίτης δεν παρέλειψε να κάνει επιγραμματική μνεία στους επισκέπτες της Σύρου που είτε έχουν δική τους κατοικία στο νησί, είτε φιλοξενήθηκαν από συγγενείς και φίλους. “Πέρα από τη γενική εικόνα των ξενοδοχείων, υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών που πρέπει να αναφέρουμε ότι έμειναν σε ιδιωτικές κατοικίες που διατηρούν στη Σύρο ή φιλοξενήθηκαν” και οι οποίοι όπως εξήγησε προσμετρώνται ως μία ξεχωριστή κατηγορία στο πεδίο της διαμονής.

Αυξημένη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα

Εμφανώς ικανοποιημένος σχετικά με την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάστηκε μέσω των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης. “Πήγαμε καλά από άποψη επισκεψιμότητας και ήταν αναμενόμενο καθώς το Πάσχα φέτος εορτάστηκε τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου και είναι μία καλή περίοδος” σχολίασε αρχικά, τονίζοντας μάλιστα πως, η καταναλωτική κίνηση “πήγε καλύτερα από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε”. Εκτός των αγορών που πραγματοποίησαν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αναμφισβήτητα την αγορά τόνωσαν οι επισκέπτες που φάνηκε να στηρίζουν την τοπική οικονομία. Ειδικότερα, ο κ. Αλεξανδρίδης εξήγησε πως, “Σε επικοινωνία με συναδέλφους, πρέπει να πούμε ότι οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται τρόφιμα κλπ πήγαν αρκετά καλά, ενώ ικανοποιητικά κινήθηκαν τα καταστήματα με είδη δώρων, ένδυσης και υπόδησης”. Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ως αρνητική συγκυρία για τα εμπορικά καταστήματα τη μεταφορά της πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα, αφού όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές. “Η μεταφορά της Πρωτομαγιάς συνέπεσε με ημέρα που ο κόσμος παραμένει στο νησί μας και θα υπήρχε σημαντική κίνηση στα εμπορικά. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να λειτουργήσουμε”.

Κληθείς να μιλήσει απολογιστικά για την επισκεψιμότητα και το πώς αυτή επέδρασε στα εμπορικά καταστήματα την πασχαλινή περίοδο, ο κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε με σαφήνεια τα εξής: “Μετά από έναν νεκρό χειμώνα πήραμε μία ανάσα. Θα έλεγα μάλιστα ότι πήραμε μία βαθιά ανάσα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον Μάιο και στο καλοκαίρι που ενδεχομένως να κινηθεί καλά η προσέλευση των επισκεπτών. Ακόμη κι αν υπάρξουν χαμηλότερα ποσοστά, θεωρώ ότι θα ακολουθήσει μία νέα πορεία το νησί και σταδιακά θα προβάλλεται. Έχουμε πολλά να δείξουμε ως τόπος και χρειάζεται να τα αξιοποιήσουμε. Μπορεί να μην προσφέρουμε πεδίο για νυχτερινή ζωή, αλλά έχουμε τη δική μας ποιότητα και τον δικό μας χαρακτήρα” σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κλείνοντας το θέμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, από σήμερα ξεκινά η εκπτωτική περίοδος των δέκα ημερών, ενώ την επόμενη Κυριακή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ανάσα και για τις επιχειρήσεις εστίασης

Στην ίδια θετική τροχιά κινήθηκαν και οι επιχειρήσεις εστίασης στο νησί και δη στην πόλη, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο κάμψης της επισκεψιμότητάς τους, λόγω της γενικότερης οικονομικής στενότητας των πολιτών, αλλά και της πολύμηνης εξέλιξης των εργασιών ανάπλασης, που μείωσαν τη “ροή” - τουλάχιστον - προς τις παραλιακές επιχειρήσεις.

“Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι πολύ θετικές οι εντυπώσεις των ημερών του Πάσχα” δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως, “Αυτές οι ημέρες υπήρξαν μία δυνατή οικονομική “ένεση” για τις επιχειρήσεις καθώς και οι εισπράξεις κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Σημαντικό είναι πως η αυξημένη κίνηση διήρκησε για τρεις - τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν συνολικά οι επιχειρηματίες”.

Αναφερόμενος εν συντομία στο χρονικό διάστημα του χειμώνα, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε πως, “Δυστυχώς ο χειμώνας ήταν δύσκολος οικονομικά για όλες τις επιχειρήσεις”, επαναλαμβάνοντας ευθύς αμέσως όμως, πως, τα θετικά μηνύματα του Πάσχα, “ενίσχυσαν τον επιχειρηματικό κόσμο”. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην ερώτηση αν εισέπραξε παράπονα σε επίπεδο εξυπηρέτησης του μεγάλου όγκου των επισκεπτών, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος, καθώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν. Πέραν από ελάχιστες εξαιρέσεις δεν μας μεταφέρθηκαν παράπονα. Αν επιθυμούμε επισκεψιμότητα θα πρέπει ο καθένας να φροντίζει για το καλύτερο από άποψη ποιότητας, τιμών κι εξυπηρέτησης”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα, δήλωσε πως, “Σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, το εορταστικό διάστημα του Πάσχα φέτος στη Σύρο, κύλησε πολύ καλύτερα και ενίσχυσε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις εστίασης”.

Ιστιοπλοϊκά και μικρά σκάφη γέμισαν ασφυκτικά το λιμάνι

Το παζλ της επισκεψιμότητας την πασχαλινή περίοδο συμπλήρωσε και η εικόνα του λιμένα της Ερμούπολης που φιλοξένησε πολλά σκάφη και ιστιοπλοϊκά για αρκετές ημέρες και κυρίως μετά τη Μεγάλη Παρασκευή. Όπως διαπιστώθηκε, το σύνολο αυτών, εξυπηρετήθηκε ομαλά από τις παροχές που προσφέρονται κατά μήκος του τμήματος που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης με αποκλειστικό σκοπό την “φιλοξενία” τους, χωρίς να καταγράφονται προβλήματα και από τη χρήση των καινούργιων pillars. Η άφιξη και η παραμονή τους κατά μήκος του τμήματος που ξεκινά από το ύψος της αγοράς (οδ. Χίου) έως και τη θέση Νησάκι, δημιούργησε ευχάριστες εικόνες, ενώ τα νέα δεδομένα του παραλιακού μετώπου, βοήθησαν σημαντικά στην αποβίβαση κι επιβίβαση των πληρωμάτων τους, χωρίς αυτά να χρειάζεται να “συνυπάρχουν” με τα τραπεζοκαθίσματα όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι.