Ελήφθησαν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την εκμίσθωση πέντε παραλιών της Σύρου σε ιδιώτες

Αξιοποίηση παραλιών την καλοκαιρινή σεζόν

Απευθείας παραχώρηση σε όμορες επιχειρήσεις και δημοπρασία για εκμετάλλευση από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες

Το “πράσινο φως” για την αξιοποίηση τμημάτων πέντε παραλιών της Σύρου άναψαν οι αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν της έγκρισης που παρείχαν στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία περιελάμβανε αναλυτικά τους χώρους που μπορούν να ενοικιαστούν από επιχειρήσεις και ιδιώτες για την ανάπτυξη εξοπλισμού προς εξυπηρέτηση των λουομένων.

 

Με φόντο τη δυνατότητα που δίδεται στους Δήμους μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, οι ΟΤΑ μπορούν σχεδόν να “συν-εκμεταλλευθούν” με το Δημόσιο τις παραλίες που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής αρμοδιότητά τους, ώστε να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Θα πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής, πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε το πλάνο βάσει του οποίου και θα λειτουργήσει σε επίπεδο απευθείας παραχώρησης τμημάτων σε όμορες επιχειρήσεις καθώς και των τετραγωνικών μέτρων που θα δοθούν για εκμετάλλευση μετά από δημοπρασία, ενώ ταυτόχρονα υπερψήφισε τις προτάσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη και της αρμόδιας Υπηρεσίας σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Η συνεδρίαση δεν διήρκησε περισσότερο από μισή ώρα ενώ απουσίαζαν δικαιολογημένα ανάμεσα σε άλλους και οι δύο επικεφαλής της μείζονος κι ελάσσονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου και Παύλος Χρυσαφίδης αντίστοιχα. Με δικαίωμα ψήφου ωστόσο, κλήθηκαν και συμμετείχαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Ποσειδωνίας και Γαλησσά, Δημήτρης Νταλαχάνης και Γιάννης Βουτσίνος.

 

Οργανωμένη λειτουργία πέντε παραλιών

Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου κατά την χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε η αποδοχή της δυνατότητας εκμετάλλευσης των παραλιών, καθώς και ο προσδιορισμός των “διαθέσιμων” τμημάτων.

Ειδικότερα, για την παραλία του Γαλησσά αποφασίστηκε να υπάρξει μίσθωση μετά από δημοπρασία για τρία τμήματα. Πρόκειται για ένα κομμάτι 450 τ.μ. στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες και ένα μέρος 50 τ.μ. για τοποθέτηση εξοπλισμού θαλάσσιων δραστηριοτήτων, ενώ ο Δήμος αποφάσισε να προβεί στην εκμίσθωση ενός ακόμη παραλιακού τμήματος 500 τ.μ. για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών. Τέλος, για τον Γαλησσά εγκρίθηκε και η παραχώρηση 15 τ.μ. μετά από δημοπρασία για την τοποθέτηση και λειτουργία καντίνας αλλά και 100 τ.μ. επιπλέον για ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Όσον αφορά στην παραλία των Αγκαθωπών, πρέπει να τονισθεί πως, ένα τμήμα 200 τ.μ. θα δοθεί με απευθείας μίσθωση σε όμορη επιχείρηση, ενώ ένα αντίστοιχης έκτασης (200 τ.μ.) υπερψηφίστηκε να αξιοποιηθεί μετά από δημοπρασία. Για την παραλία Αγκαθωπών, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως αναμένεται και η λειτουργία του δημοτικού ξενώνα προσεχώς, κάτι που θα σημάνει την αναβάθμιση της περιοχής.

Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να τονισθεί πως, μικρότερης έκτασης τμήματα της παραλίας αναμένεται να λειτουργήσουν οργανωμένα και στο Κόμητο. Σύμφωνα με την εισήγηση, εγκρίθηκε να αξιοποιηθεί μετά από δημοπρασία τμήμα 15 τ.μ. για λειτουργία καντίνας, χώρος 30 τ.μ. για την τοποθέτηση εξοπλισμού θαλάσσιων δραστηριοτήτων αλλά και μέρος της παραλίας περί τα 50 τ.μ. για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών.

Τέλος, για την παραλία της Βάρης αποφασίστηκε να δοθούν με απευθείας ανάθεση σε όμορες επιχειρήσεις δύο τμήματα 120 τ.μ. το κάθε ένα για την τοποθέτηση ξαπλωστρών και ομπρελών, καθώς επίσης για τον ίδιο σκοπό ένα ακόμη τμήμα της παραλίας 60 τ.μ..

Τονίζεται πως, ο κ. Παπαμανώλης γνωστοποίησε ότι, μέρος της παραλίας στη θέση Αχλάδι θα λειτουργήσει οργανωμένα.

Πέραν των προαναφερθέντων αποφάσεων, κρίνεται αναγκαίο να συμπληρωθεί ακόμη πως, σχετικά με την οργανωμένη λειτουργία τμημάτων της παραλίας του Κινίου αποφασίζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Υπογραμμίζεται ότι, τα τμήματα που θα εκμισθώσει ο Δήμος αποτυπώνονται με πάσα λεπτομέρεια και στα σχεδιαγράμματα που είχαν στη διάθεσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Εκτός η Βαρβαρούσα. Αναμονή για Δελφίνι

Δεδομένης της ήπιας συζήτησης που υπήρξε για το θέμα, πρέπει να καταστεί σαφές πως, στη λίστα των παραλιών δεν συμπεριλήφθηκαν φέτος οι αντίστοιχες σε Δελφίνι και Βαρβαρούσα, με τον αντιδήμαρχο να προβαίνει σε διευκρινίσεις κατόπιν σχετικού ερωτήματος. Στον αντίποδα με τον περυσινό ντόρο που είχε ξεσπάσει με φόντο την περιβαλλοντική παρέμβαση σε παραλίες που επιλέγονται από κοινό που δεν επιθυμεί την οργανωμένη λειτουργία τους, στην παρούσα εισήγηση εξαιρέθηκαν, με τον Γιώργο Παπαμανώλη να καθιστά σαφές, πως, δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη έγκριση από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, γεγονός που οδηγεί τη Δημοτική Αρχή να μην προτείνει την οργανωμένη λειτουργία τους. Ωστόσο, ο ίδιος, τόνισε πως, παρά τα αιτήματα και τις οχλήσεις προς το Υπουργείο εκ μέρους του Δήμου, αν δοθεί κάποια θετική απάντηση εντός του μήνα, τότε δεν αποκλείεται να εγκριθεί η αξιοποίηση από ιδιώτη, τμήματος της παραλίας του Δελφινιού, αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Αύξηση τιμών για τις πολυσύχναστες παραλίες

Στο πεδίο της τιμολογιακής πολιτικής που θα εφαρμόσει ο Δήμος και τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, δεν παρατηρήθηκε κάποια ακραία ή σημαντική αλλαγή, αν και αποφασίστηκε μικρή αύξηση για τρεις πολυσύχναστες παραλίες και ειδικότερα για τη Βάρη, τον Γαλησσά και τις Αγκαθωπές.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Παπαμανώλη, η μικρή αύξηση της ενοικίασης του τετραγωνικού μέτρου οφείλεται τόσο στην παρουσία ναυαγοσωστών, όσο όμως και στο ότι αυτές θα φέρουν Γαλάζια Σημαία. Ως εκ τούτου, πρότεινε και υπερψηφίστηκε για τις συγκεκριμένες παραλίες η ελάχιστη τιμή του τετραγωνικού να καθοριστεί στα 18 ευρώ, από 17 που χρεωνόταν πέρυσι. Μάλιστα αυτή η τιμή σχετίζεται με την ανάπτυξη ξαπλωστρών και ομπρελών ενώ στις ίδιες παραλίες η τοποθέτηση και λειτουργία καντίνας θα χρεώνεται 55 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά τις τιμές στις παραλίες Αχλάδι και Κόμητο, αυτές δεν θα μεταβληθούν. Συγκεκριμένα, η χρέωση για ομπρέλες και ξαπλώστρες θα παραμείνει στα 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στα 50 ευρώ για τη λειτουργία καντίνας.

Σκοπός του Δήμου μετά από την έγκριση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και τη διαμόρφωση (από την Οικονομική Επιτροπή) των όρων δημοπράτησης των παραλιών που δεν θα παραχωρηθούν απευθείας σε ιδιώτες – όμορες επιχειρήσεις είναι να μπορέσει να απολαύσει σε λογικό πλαίσιο οικονομικό όφελος.

Παρατηρήσεις για οικονομικό και λεπτομέρειες τρόπου έγκρισης

Τα μέλη της πλειοψηφίας εξαιρουμένης της Μαρίας Καζαντζάκη (λευκό) υπερψήφισαν την εισήγηση για την εκμίσθωση των παραλιών, ενώ θετικές ψήφοι παραχώρησαν και οι δύο παρευρισκόμενοι πρόεδροι των Τοπικών. Ωστόσο, τη διαφωνία του εξέφρασε ο Κομνηνός Στρογγύλης όσον αφορά σε τμήματα του περιεχομένου της εισήγησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων και το θέμα της διασφάλισης του οικονομικού οφέλους του Δήμου. Στην απάντηση που προέβη ο κ. Παπαμανώλης τόνισε πως, ορίζεται ξεκάθαρα πως, το ποσοστό που “περνά” στο Δημόσιο ανέρχεται στο 30% επί των ακαθάριστων εσόδων και αυτό αναφέρεται με σαφήνεια στην υπουργική απόφαση.

Πέραν των ανωτέρω, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Νικόλαος Φωτεινιάς επεσήμανε μία “αντίφαση” στην εισήγηση όσον αφορά στο κομμάτι των Αγκαθωπών, ζητώντας να διορθωθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη της απόφασης από το αρμόδιο Ελεγκτικό όργανο. Να τονισθεί πως, αυτή η παρατήρηση τήρησης της νομιμότητας ήταν και ο μοναδικός λόγος που μειοψήφησε η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου, με τον κ. Φωτεινιά να επαναλαμβάνει αρκετές φορές πως σε γενικό επίπεδο συμφωνούν τα μέλη με τις αποφάσεις για τις απευθείας αναθέσεις και τις δημοπρασίες.

Αρνητική ψήφο έδωσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης χωρίς να τοποθετείται.

Σημεία της ΚΥΑ των αρμόδιων Υπουργείων

Σχετικά με την απόφαση των δύο Υπουργείων Οικονομικών κι Εσωτερικών βάσει της οποίας ενεργούν οι Δήμοι, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί επιπλέον πως, η ισχύς της παρατείνεται έως και τις 30/4/2017 προκειμένου να ρυθμιστούν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης των παραλιών έγκαιρα, ενώ αναλυτικά δίδονται οι κατευθύνσεις προς τους ΟΤΑ.

Μεταξύ άλλων, χρήσιμο είναι να αναφερθεί πως, βάσει σχετικού άρθρου που εστιάζει στις τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στο παράρτημα αυτής, “είναι δυνατή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κλπ)”. Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως, “Αν παραχωρηθεί η χρήση αιγιαλού για την εκμίσθωση καθισμάτων και ομπρελών, η έκταση του αιγιαλού δεν δύναται να υπερβαίνει τα πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα” και “Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει μεταξύ των διάφορων χώρων του αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον 100 μέτρων μήκους”. Παράλληλα, διευκρινίζεται πως, “Είναι δυνατή η παραχώρηση χωρίς δημοπρασία της απλής χρήσης αιγιαλού για έναν χρόνο σε αυτούς που έχουν όμορες ξενοδοχειακές εν γένει επιχειρήσεις, κάμπινγκ ή κέντρο αναψυχής προς εξυπηρέτηση του κοινού” και “Το δικαίωμα αυτό παραχωρείται κατά προτεραιότητα, έναντι οποιουδήποτε άλλου, έμπροσθεν της άσκησης της δραστηριότητάς τους κοινόχρηστο χώρο”. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι, “Η μέγιστη κάλυψη χρήσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του μεταβιβαζόμενου χώρου, ώστε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων”.

Ετικέτες: