Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, στη Σύρο

«Χρειάζεται η επανάσταση του σιωπηλού κόσμου»

Μία εφ’όλης της ύλης συζήτηση, γύρω απ’ όλα τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής ζωής της χώρας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Α’ Αθηνών, κ. Γιώργου Αμυρά.

Ο κ. Αμυράς, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος και της τοπικής πολιτεύτριας του Ποταμιού, κ. Λίλης Αγγελοπούλου, βρέθηκε στη Σύρο, προκειμένου να επικοινωνήσει τις θέσεις του κόμματός του, σχετικά με την πολυσυζητημένη, αλλά ακόμη ζητούμενη, έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ως πρώτο θέμα στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής επέλεξε να ασκήσει κριτική στις φαύλες πρακτικές, που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο, ασύμφορο, πελατειακό Δημόσιο τομέα, που αφενός είναι δυσλειτουργικός και δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και απ’ την άλλη “ρουφάει” το δημόσιο χρήμα, αναγκάζοντας σε άλλου είδους περικοπές, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ως παράδειγμα, ο κ. Αμυράς έφερε την ύπαρξη 480 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ), τα οποία αν και δέχονται κρατικές χρηματοδοτήσεις για τις δράσεις τους, αρνούνται εδώ και δεκαετίες να παρουσιάσουν απολογιστικά οικονομικά στοιχεία.

Επιπλέον, στηλίτευσε την αδυναμία του δημόσιου συστήματος στην εφαρμογή σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, σημειώνοντας πως τόνοι χαρτιού “χαραμίζονται” κάθε χρόνο, για απλή διακίνηση εγγράφων, τα οποία θα μπορούσαν να διακινούνται με ψηφιακό τρόπο, ενώ η εξυπηρέτηση του πολίτη γίνεται πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Παράλληλα, τόνισε, πως αυτή η κυβέρνηση επιδεινώνει το ζήτημα, καθώς μέσα από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, δημιουργούνται πέντε επιπλέον επίπεδα δημόσιας διοίκησης, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν την πρόσληψη εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων επιπλέον.

Ο κ. Αμυράς έθιξε και το ζήτημα της δημιουργίας του Υπερταμείου, το οποίο θα παραχωρεί τη δημόσια περιουσία για έως και 99 χρόνια και καθ’ οιονδήποτε τρόπο κρίνει απαραίτητο το ΔΣ του, υπογραμμίζοντας, πως δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση των οφειλών της χώρας προς τους δανειστές, καθώς δεν διαφαίνεται άλλος τρόπος διασφάλισης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Όπως ανέφερε, στο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Ταμείου, ορίζεται, πως το 50% των απολαβών του Ταμείου από μία παραχώρηση, θα εκχωρείται για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ ακόμη 50% θα δίδεται για την ανάπτυξη. Ωστόσο, σύμφωνα με το βουλευτή, μέσα από το ποσοστό για την ανάπτυξη, θα μπορεί να χρησιμοποιείται ένα μεγάλο ποσό, για την αύξηση της αξίας των υπολοίπων δημόσιων ακινήτων, προκειμένου να «πιάσουν» υψηλότερες τιμές.

Περνώντας στο ζήτημα του τουρισμού, ο βουλευτής τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, ενώ λείπει η ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία θα “έσπρωχνε” και την κρατική μηχανή, στην κατεύθυνση των πρωτοπόρων ιδεών και πολιτικών για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Όπως τόνισε τέλος, δεδομένου, ότι η σημερινή βουλή αναδείχτηκε μέσα από λιγότερους από τους μισούς ψηφοφόρους της χώρας, για την έξοδο από την κρίση, «χρειάζεται η επανάσταση του σιωπηλού κόσμου», ο οποίος είναι και ο περισσότερο απογοητευμένος και πολιτικά άστεγος.