Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων

«Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση»

Τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του κέντρου της Ερμούπολης, τελέστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθους κόσμου.

Έπειτα από περίπου 10 μήνες εντατικών εργασιών και ταλαιπωρίας εκ μέρους όλων των πλευρών, το έργο της ανάπλασης της παραλίας, πέρασε και επίσημα πλέον στα χέρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τους δημότες του νησιού, σε μία τελετή, όπου τον κύριο λόγο είχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β’, ο οποίος τέλεσε και τον εγκαινιασμό, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας, κ. Πέτρος Στεφάνου και βέβαια, οι επικεφαλής της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, κ.κ. Γιώργος Μαραγκός και Γιώργος Χατζημάρκος, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι υπεύθυνοι, για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την επιτήρηση των εργασιών.

«Η βιτρίνα του πολιτισμού μας»

Μετά το πέρας της τελετής, ο Μητροπολίτης Σύρου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην σημαντικότατη νεοελληνική ιστορία του λιμένα της Ερμούπολης, ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε «αυτός ο δρόμος και των αυτοκινήτων και των ποδηλάτων να είναι ασφαλής. Να μην υπάρξει κανένα ατύχημα. Όλοι εμείς εδώ να περπατάμε και να ανακουφιζόμαστε θαυμάζοντας την ωραία πόλη, τη θάλασσα και καλωσορίζοντας τους επισκέπτες και τα πλοία τους, που εδώ θα ελλιμενίζονται. Και να προσέξουμε να διατηρήσουμε καθαρή και την παραλία και αυτό το χώρο, γιατί είναι η βιτρίνα του πολιτισμού μας και γιατί είναι ο πρώτος χώρος, που επισκέπτονται τη Σύρα».

Με τη σειρά του, ο Καθολικός Επίσκοπος, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην αποπεράτωση του έργου, σημείωσε, πως «έφτασε η στιγμή, όλοι μας να έχουμε τη χαρά, περπατώντας σε αυτό το δρόμο να περνάμε ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες μας. Όλοι ευχόμαστε αυτή η ανάπλαση η διαμόρφωση της περιοχής να συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης μας, στην καλύτερη αξιοποίηση της παραλίας, καθώς και στην ενίσχυση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των συμβοηθών μας. Θα σας παροτρύνω να σεβαστούμε αυτό το έργο. Όλοι μαζί μπορούμε να το διατηρήσουμε καθαρό και ωραίο για πολλά πολλά χρόνια. Επίσης, να σεβόμαστε και να τηρούμε τον ΚΟΚ, ώστε πραγματικά αυτό το έργο να είναι αποδοτικό και όπως το έχουν σχεδιάσει οι μελετητές του».

Επιστέγασμα αγαστής συνεργασίας Δήμου-Περιφέρειας

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους μας σήμερα, να προχωρούμε στον εγκαινιασμό ενός πολύ σημαντικού έργου, αυτού της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης, ενός έργου το οποίο συνέβαλλε στην λειτουργική αλλά και στην αισθητική αναβάθμιση της βιτρίνας της πόλης μας και του νησιού μας, του λιμανιού της Ερμούπολης. Ενός έργου για το οποίο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Δε χρειάζεται να πούμε τεχνικά και οικονομικά στοιχεία. Όποιος το βλέπει, το περπατά, το απολαμβάνει, μπορεί να καταλάβει τη σπουδαιότητά του», επεσήμανε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, συμπληρώνοντας, πως «πέραν των προφανών ωφελειών για το νησί μας έχει και ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Έχει συμβολική σημασία διότι ήταν ένα σύνθετο και πολύπλοκο έργο, το οποίο υλοποιήθηκε στο πιο νευραλγικό κομμάτι του νησιού μας».

Όπως εξήγησε, «προϋπέθετε πάνω απ’ όλα τη συνεργασία και την ομοψυχία όλων μας ανεξαιρέτως, των συμπολιτών, των επιχειρηματιών, των επισκεπτών, όλων μας, ώστε με υπομονή, να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, το οποίο σήμερα εγκαινιάζουμε και έχει αλλάξει την εικόνα του νησιού μας».

Ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, στην οποία ξεκίνησε η υλοποίηση, όπως η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, τα capital controls, το δημοψήφισμα, τονίζοντας, πως υπήρξαν στιγμές, που αμφισβητήθηκε ακόμη και η ορθότητα της απόφασης για την έναρξη του έργου.

Τόνισε δε, πως «αυτό το έργο αποτελεί το επιστέγασμα και πιστοποιεί αυτή την εποικοδομητική, αποδοτική και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, του Δήμου και της Περιφέρειας, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας, ενώ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, κάνοντας αναφορά σε περισσότερα έργα, που υλοποιούνται στο νησί με τη συνεργασία της Περιφέρειας.

«Για να απονείμουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ευχαρίστησε από καρδιάς την πρώην δημοτική αρχή και την πρώην περιφερειακή αρχή για τη μέριμνά τους, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ενταχθεί αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΝΑΙ, για την πάντοτε αγαστή και υποστηρικτική παρουσία της στα θέματα των ευρωπαϊκών έργων του Δήμου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το ΔΣ και όλα τα υπηρεσιακά του στελέχη, τη ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία είχε καθοριστική συνεισφορά, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σταύρο Γουσγουνέλη, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που εκπόνησε τις μελέτες και έκανε την επίβλεψη του έργου, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τους επιβλέποντες, Δαυίδ Διακοδημητρίου, Ρένο Ζερβό, Ελεάννα Σαμουτζάκη, για τη συνεργασία και την πολύτιμη προσφορά τους. Τέλος ευχαρίστησε τους πολίτες, τους μόνιμους κατοίκους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι με υπομονή, παρά τις δυσκολίες, στήριξαν την προσπάθεια.

Μήνυμα από τη Σύρο στην Ευρώπη

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, να βρίσκεται «στα εγκαίνια ενός έργου, που έρχεται να αναβαθμίσει και αισθητικά και λειτουργικά την πρωτεύουσα του Νότιου Αιγαίου».

Όπως υπογράμμισε, «αυτό το έργο τον Απρίλιο του 2015, όταν, σε συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο και τις υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας, συμβασιοποιήθηκε, είχαμε 8 μήνες και ένα τεράστιο στοίχημα, για το αν θα το προλάβουμε μέχρι το Δεκέμβριο και αν αυτό το έργο θα παραδοθεί εγκαίρως, θα αποπληρωθεί και όλη αυτή την αγωνία. Μια αγωνία που τη μοιραστήκαμε. Δουλέψαμε μαζί. Είχαμε παράλληλα και ταυτόχρονα και την πολιτική βούληση ανά πάσα στιγμή, να θεραπεύσουμε το όποιο πρόβλημα τυχόν εμφανιζόταν».

Μετά από μία αναφορά σε άλλα έργα, που συντελέστηκαν και συντελούνται, με την υποστήριξη της ΠΝΑΙ στη Σύρο, ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε την «εξαιρετικά αγαστή και αρμονική συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των δύο φορέων».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, «υπάρχει ένα μήνυμα, υπάρχει ένας συμβολισμός σήμερα εδώ, σε αυτό το έργο. Σε όλα αυτά τα οποία έχουν ακολουθήσει μέσα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια έργων, που υλοποιούνται με ευρωπαϊκά χρήματα. Ο συμβολισμός είναι ότι μπορεί να έχεις την όποια διαφορά, μπορείς να διατηρείς τη δική σου προσωπικότητα και ταυτότητα, αλλά όταν υπηρετείς τους πολίτες και τις ανάγκες τους οφείλεις να τα παραμερίσεις όλα και να δουλεψεις ούτως ώστε να είσαι αποτελεσματικός και να δώσεις στους πολίτες αυτό που αξίζουν, αυτό που περιμένουν. Αυτό έχει γίνει εδώ στη Σύρο».

Επεσήμανε μάλιστα, πως στο ρου της ιστορίας, «οι νησιώτες είχαν μοναχικές διαδρομές. Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και αυτής της περιόδου. Με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία, με πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Θα το πετύχουμε και αυτό το στοίχημα».

Όπως τόνισε τέλος, «θα απαντήσω και από αυτό εδώ το βήμα, στις υπηρεσίες, στους συναδέλφους, στις Βρυξέλλες, σε όλη την Ευρώπη που μας χρηματοδοτεί, συχνά με θυμηδία και απορία στο τι απέγιναν τα ευρωπαϊκά λεφτά. Τους καλούμε και τους προκαλούμε στην πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, να δουν την τάξη και το νοικοκυριό, τη μεθοδικότητα και το πώς πιάνουν τόπο, τα τόσο σημαντικά ευρωπαϊκά χρήματα και πόσο τα σεβόμαστε».

Η εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου παραλιακού μετώπου, έκλεισαν με τη συναυλία του συγκροτήματος Kings, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ίδιο σημείο, με δεκάδες παιδιά, έως 15 ετών, να συγκεντρώνονται γύρω από το χώρο της σκηνής και την εμφανή απουσία ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.