Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Παρουσίαση φακέλου κρουαζιέρας για τη Σύρο

Το μεγάλο “στοίχημα” της ανάπτυξης της κρουαζιέρας καλείται να επιχειρήσει να κερδίσει η Σύρος σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του φακέλου της κρουαζιέρας (2016 – 2017), σήμερα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η σύνταξη του οποίου και ολοκληρώθηκε με απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Ο ασφαλής λιμένας της Ερμούπολης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του που καταγράφονται λεπτομερώς, υπήρξαν το βασικό σημείο της αναφοράς του ειδικού συνεργάτη του Λιμενικού Ταμείου και αρμόδιου για την σύνταξη του φακέλου, κ. Πέτρου Ντεπόλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της – σχεδόν - δίωρης παρουσίασης επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του νησιού προκειμένου να προσεγγιστούν μεγάλες εταιρείες που θα δρομολογήσουν κρουαζιερόπλοια για τη Σύρο.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέχρι σήμερα, δεν συμπεριλαμβάνεται στους λιμένες κρουαζιέρας που έχουν ζήτηση, παρά την ασφάλεια και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, για τις οποίες και μίλησε εκτενώς.

Στην οργανωμένη παρουσίαση του φακέλου κρουαζιέρας, o οποίος και “θα αποτελέσει το όπλο του Λιμενικού Ταμείου και συνολικά της Σύρου για την προσπάθεια ανάπτυξης αυτής της μορφής θαλάσσιου τουρισμού και το άνοιγμα του νησιού προς τις αγορές κρουαζιέρας” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς, συμπεριλήφθηκε και αναλυτική αναφορά σε άκρως ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την καταγεγραμμένη κίνηση στη Σύρο, την Ελλάδα καθώς και σε διεθνές επίπεδο, ενώ τονίσθηκαν τα θετικά σημεία του τόπου που πρέπει να προβληθούν προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Για την επίτευξη ενός σοβαρού αποτελέσματος εκ μέρους του νησιού στο πεδίο της κρουαζιέρας, υπογραμμίσθηκε πως θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία, συνεργασία και διάλογος με μεγάλες εταιρείες ώστε σταδιακά η Σύρος να απολαύσει το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού που έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει.

Το σύνολο της παρουσίασης ακολουθεί στο επισυναπτόμενο έγγραφο (pdf).

Πρέπει να αναφερθεί πως, εκτός από μέλη του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στην επίσημη παρουσίαση, στο πάνελ βρέθηκε και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ενώ το “παρών” έδωσαν τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωπος των τουριστικών λεωφορείων καθώς και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Μεταξύ των σημαντικών επισημάνσεων που υπήρξαν, εκφράστηκε ο προβληματισμός αναφορικά με τη μη σταθερή δυνατότητα αξιοποίησης ρυμουλκού στο λιμάνι της Ερμούπολης, για τη συνδρομή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων τα οποία κι επιχειρούν να δέσουν στην προβλήτα κρουαζιεροπλοίων.

Tονίζεται τέλος, πως, εκ μέρους του κ. Κοσμά αναγνώσθηκαν οι χαιρετισμοί του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη ενώ διαβάστηκαν κι επιστολές εταιρειών κρουαζιέρας οι οποίες και προσκλήθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης, αλλά κατέστη αδύνατον να εκπροσωπηθούν.