Υστέρηση εσόδων και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κλυδωνίζουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Προβληματισμός για τα οικονομικά του Δήμου

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η εικόνα που παρουσιάζεται στην αγορά, τα ερωτήματα που εγείρονται από τις κινήσεις παρατάσεων πληρωμών, αλλά και συνολικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού και πως αυτό θα καθορίσει την οικονομική του πορεία, αποτέλεσαν καίριο θέμα συζήτησης στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τους εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για συσσώρευση απλήρωτων τιμολογίων στου Δήμου στην αγορά και γιγαντώνεται η σχετική συζήτηση σε επίπεδο κοινωνίας, εκ μέρους της μείζονος αλλά και της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας εκφράστηκε ο προβληματισμός που προκαλείται εξ αυτού.

Το σκηνικό των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου συμπληρώνεται και με την υστέρηση των εσόδων, η οποία παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες, ενώ δεν έχουν κατατεθεί ακόμα τα αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου, όπου θα απεικονίζονται τα συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα.

Παράλληλα σε απόλυτη συνάφεια με τα προαναφερόμενα βρίσκεται και το θέμα των περικοπών που αποφασίστηκαν στα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας, ώστε να υπάρξει οικονομία πόρων, με τους ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους να ζητούν πειστικές απαντήσεις.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι παρατήσεις που τέθηκαν εκ μέρους στελεχών της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, λόγω υπαρκτών και ουσιαστικών θεμάτων που προέκυψαν στη λειτουργία της, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν.

Επ’ αυτού, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να ενημερώσει, ως όφειλε, το Σώμα βαφτίζοντας τα έγγραφα των παραιτήσεων «εμπιστευτική αλληλογραφία», ενώ παρουσίασε μία ειδυλλιακή εικόνα σχέσεων, κάνοντας λόγο για απόλυτα αγαστή συνεργασία υπαλλήλων και αιρετών στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού τείνει προς εκτροχιασμό»

Η κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος σε σχέση με τα οικονομικά του, αποτέλεσε ερώτημα που τέθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρότατες ενδείξεις πως «Η εκτέλεση του προϋπολογισμού τείνει προς εκτροχιασμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όπως ο ίδιος ενημέρωσε, οι αρνητικές πληροφορίες περί των οικονομικών του Δήμου, υποχρέωσαν στην μελέτη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μήνα προς μήνα, γεγονός που οδήγησε στο ερώτημα «Είμαστε εκτός εκτέλεσης;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ο κ. Γιαλόγλου ανέφερε υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς είπε πως «Βλέποντας τα στοιχεία είμαστε περίπου 180.000 ευρώ κάτω από τον στόχο των εσόδων μέχρι τον Αύγουστο. Ο δε Σεπτέμβριος τείνει να είναι και αυτός αρνητικός, με την μέχρι στιγμής εντύπωση που δημιουργείται, άρα μιλάμε για περίπου 200.000 ευρώ κάτω από τον στόχο εσόδων», ρωτώντας τι κινήσεις γίνονται επ’ αυτού.

Παραινετική δε η ερώτηση που έθεσε προς την Δημοτική αρχή «Γιατί δεν βγαίνουμε στον κόσμο να το πούμε, ότι «ναι είμαστε έξω από τον στόχο των εσόδων», ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα».

Αναφορικά με την υστέρηση των εσόδων, εκ μέρους του αντιδημάρχου οικονομικών υπήρξε η σχετική παραδοχή και ενημέρωσε πως αυτή «είναι γεγονός, την είχαμε αναφέρει και κατά την συζήτηση του Β΄ τριμήνου».

Την απέδωσε δε στην μη έγκαιρη απόδοση εκ μέρους της ΔΕΗ των δημοτικών τελών, λέγοντας πως «είναι χαρακτηριστικό της οικονομικής δυστοκίας ότι ακόμα και μετά την αύξηση των δημοτικών τελών που εφαρμόσαμε σε σχέση με το 2015, οι αποδόσεις από την ΔΕΗ, με κάποιες αυξομειώσεις μήνα με τον μήνα, είναι στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα, με αντίστοιχη προφανώς αύξηση του ανείσπρακτου μέρους της ΔΕΗ, που επηρεάζει το αποδιδόμενο στον Δήμο ποσό για τα δημοτικά τέλη».

Ο κ. Γιαλόγλου εξέφρασε και την απορία για το εάν η υπάρχουσα οικονομική δυσκολία οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς όπως είπε «Αυτά προοιωνίζονται σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε στην εκτέλεση», χωρίς επ’ αυτού να λάβει ουδεμία απάντηση

Το εάν υπάρχει τελικά απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θέλησε να μάθει η μείζων μειοψηφία και βάσει αυτού ζήτησε την άμεση κατάθεση των αποτελεσμάτων των Γ΄ τριμήνου, προκειμένου να διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση.

Σχετικά με το Γ΄ τρίμηνο, εκ μέρους του κ. Παπαμανώλη υπήρξε η δέσμευση ότι «θα έρθει σύντομα στην οικονομική επιτροπή και εντός του Οκτωβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο», ενώ ενημέρωσε πως οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος θέλει να πάρει στοιχεία μπορεί να τα ζητήσει με αίτηση του ώστε να τα λάβει νωρίτερα.

Τέθηκε επίσης και ως απορία από τον κ. Γιαλόγλου, το τι γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2017, που ακόμα δεν έχει υπάρχει προσχέδιο, με τον κ. Παπαμανώλη να το αιτιολογεί λέγοντας ότι το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος παραλήφθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από την υπηρεσία του, οπότε ολοκληρώθηκε η καταχώρηση των εξόδων, ενώ για τα έσοδα είπε ότι αυτά βρίσκονται «σε φάση ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων, οπότε πολύ σύντομα θα έχουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην οικονομική επιτροπή».

Γεμάτη η αγορά απλήρωτα τιμολόγια

Βραχνάς της τοπικής αγοράς τα απλήρωτα τιμολόγια από τον Δήμο προς τους προμηθευτές του, γεγονός το οποίο συζητείται εντονότατα σε ολόκληρο το νησί, ενώ δεν λείπουν και οι σχολιασμοί για τα τιμολόγια που αφορούσαν στο φεστιβάλ του ρεμπέτικου, τα οποία πληρώθηκαν άμεσα, χωρίς ούτε καν την εύλογη γραφειοκρατική καθυστέρηση της ενταλματοποίησης των οφειλών.

Το θέμα έθεσε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της Ανδρέας Γιαλόγλου, αναφέροντας ότι «Η αγορά, το τελευταίο διάστημα, εντείνει την πίεση της και φτάνουν σ’ εμάς αλλεπάλληλες φωνές, ότι υπάρχει σωρεία απλήρωτων τιμολογίων και αυτό μας προβλημάτισε ως αντιπολίτευση».

Επίσης τέθηκε και από τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, Ν. Φωτεινιά, ο οποίος μίλησε για τα «παράπονα εκ μέρους των προμηθευτών του Δήμου ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει προς τον Δήμος, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που καταδεικνύει ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν φαίνονται να είναι ικανά για να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του».

Η γενικευμένη συζήτηση, σε κοινωνικό επίπεδο, περί ύπαρξης οικονομικού προβλήματος στον Δήμο τέθηκε και από τον επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος σημείωσε δηκτικά πως «δεν είναι όλοι «Νταλάρες» για να παίρνουν τα λεφτά τους αμέσως, όταν καθυστερεί υπερβολικά η πληρωμή τιμολογίων και μάλιστα φημολογείται ότι οι νέες προμήθειες γίνονται σε όποιον δεχτεί να πληρωθεί από τον Απρίλιο του 2017 και μετά».

Ζήτησε δε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών να παραθέσεις στοιχεία ώστε να καθησυχάσει τους φόβους των πολιτών.

Για το θέμα που αφορά στον ρυθμό εξόφλησης των δημοτικών τιμολογίων, ο κ. Παπαμανώλης αιτιολόγησε την υπάρχουσα δυσκολία λόγω της πληθώρας των εκδηλώσεων από τις προέκυψαν και οι σχετικές δαπάνες.

Όπως είπε «το καλοκαίρι (Ιούλιο, Αύγουστο και αρχές Σεπτεμβρίου), υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός παραστατικών που προέκυψαν κυρίως από εκδηλώσεις αλλά και άλλες δαπάνες με εποχικότητα, λόγω αυτού του ρυθμού υπάρχει μία επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης από το τρίμηνο που ήταν το σύνηθες το τετράμηνο».

Αντί δε να αιτιολογήσει το υψηλό ποσό, το οποίο αγγίζει τις 300.000 ευρώ, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου, αρκέστηκε στο να κάνει μία σύγκριση με τις αντίστοιχες οφειλές του Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας όμως την οικονομική δυσχέρεια του Δήμου στην εξόφληση των υποχρεώσεων του.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Βέβαια, το ληξιπρόθεσμο, δηλαδή οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δήμου πέραν των 90 ημερών είναι 298.000 ευρώ, 31 Μαρτίου ήταν 400.000 ευρώ. Άρα υπάρχει μία καθυστέρηση στην εκκαθάριση και εξόφληση, παρ’ όλα αυτά δεν είναι ούτε σε μήνες ούτε σε ευρώ μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε στις 31 Μαρτίου».

Συμπλήρωσε δε πως «ο προϋπολογισμός και το ταμειακό υπόλοιπο παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας».

Ενημέρωσε δε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού με αναλυτική καταγραφή των οικονομικών στοιχείων του Δήμου υπάρχει αναρτημένη στην ηλεκτρονική του σελίδα, ενώ σε μηνιαία βάση αναρτάται και στο Διαύγεια ο μηνιαίος απολογισμός του Δήμου, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

Μείωση δρομολογίων αστικής συγκοινωνίας για εξοικονόμηση πόρων

Εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο, με την μείωση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας, γεγονός που έρχεται συνδέεται με την δύσκολή οικονομική κατάσταση, με την μείζονα αντιπολίτευση να θέτει ερώτημα για τον λόγο αυτής της μείωσης, όταν όπως επισημάνθηκε «ούτε μαθητές εξυπηρετούνται για να πάνε στα σχολεία τους;».

Όπως ειπώθηκε συγκεκριμένα «Έχουμε τόσο μεγάλο ζήτημα; Και εάν υπάρχει, η διάρθρωση των δρομολογίων, έτσι όπως διαμορφώθηκαν, υπέκρυπτε την περικοπή κατά 30%».

Σε ότι αφορά στον περιορισμό των δρομολογίων των Mini bus, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης υπενθύμισε ότι στο τέλος της περυσινής χρονιάς είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πολυετής σύμβαση με την ΚΤΕΛ, κατά την οποία κατατέθηκε και η σχετική γνωμοδότησης της οικονομικής υπηρεσίας, βάσει της οποίας προτεινόταν η εφαρμογή εισιτηρίου, «για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα αυτή η σύμβαση», όπως σημείωσε.

Έθεσε δε και το θέμα του αντιτίμου, όπως ρητά αναφερόταν στην σύμβαση, το οποίο όμως δεν επιβλήθηκε, οπότε αιτιολόγησε πως η μη επιβολή του υποχρέωσε την μείωση των δρομολογίων, λέοντας πως «από την στιγμή που δεν έχει μπει εισιτήριο, για οποιονδήποτε λόγο, ζητήθηκε ως ισοδύναμο μέτρο ο περιορισμός των δρομολογίων. Αυτός ο περιορισμός αποδεικνύει την στενή παρακολούθηση των εσόδων καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς και ότι δεν αφήνεται τίποτα χωρίς έλεγχο».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος για ακόμα μία φορά ήταν αρκετά υποτιμητικός προς τους πολίτες, όταν σε αποστροφή του λόγου του μίλησε για «ξεβόλεμα» όσων έκαναν χρήση της αστικής συγκοινωνίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Επειδή σίγουρα οι συμπολίτες μας, κατά κάποιον τρόπο έχουν “ξεβολευτεί”, όπως είχαν συνηθίσει κάποιες ώρες».

Για τις μεταβολές που έγιναν, υπήρξε παραδοχή πως αυτές προέκυψαν για οικονομικούς λόγους, όταν η σχετική πρόταση προήλθε από την οικονομική υπηρεσία, καθώς είπε πως «Κατόπιν της πρότασης της οικονομικής υπηρεσίας, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει μια μείωση περίπου του 30%, δεν ήταν εύκολη η απόφαση στο ποια δρομολόγια θα πρέπει να αφαιρεθούν ή στο πως θα διαμορφωθούν. Έγιναν πολλές συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους, παρουσία του ΚΤΕΛ και των υπευθύνων, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ποια δρομολόγια δεν έχουν κίνηση, ποια δρομολόγια μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, και μετά από συνάντηση και με μέλη του Σωματείου Εργαζομένων γίνανε και κάποιες μικρές διορθώσεις – έστω την τελευταία στιγμή – νομίζω ότι σε γενικές γραμμές όπως έχουν γίνει τα δρομολόγια καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό και εξυπηρετούν τον κόσμο».

«Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα»

Ωραιοποίηση της κατάστασης επιχείρησε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός σχετικά με τις παραιτήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, όταν τέθηκε το σχετικό ερώτημα από τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Ν. Φωτεινιά.

Όπως συγκεκριμένα έθεσε το ερώτημα «Τι συμβαίνει με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, καθώς έχουν κατατεθεί παραιτήσεις στελεχών της και τι έχει πράξει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών για την λύση αυτών των προβλημάτων που έχουν προκύψει ή την αποτροπή αυτών των ενεργειών, «προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία αυτής της νευραλγικής υπηρεσίας του Δήμου;».

Αντί άλλης εμπεριστατωμένης απάντησης, ο Δήμαρχος υποβίβασε την υποχρέωση για ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, χρησιμοποιώντας την φράση «Τα εν οίκω μη εν δήμω», καθώς χαρακτήρισε τα έγγραφα των παραιτήσεων ως «εμπιστευτική αλληλογραφία», η οποία όπως είπε «πρέπει να παραμείνει εμπιστευτική».

Μια ωραία ατμόσφαιρα περίγραψε δε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί εντός της οικονομικής υπηρεσίας, όταν είπε ότι «υπάρχει μία αμοιβαία σχέση εκτίμησης, εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ του υπηρεσιακού προσωπικού και του αιρετού προσωπικού του Δήμου».

Και χωρίς ουδεμία αναφορά στη ουσία των παραιτήσεων συμπλήρωσε, στο ίδιο πάντοτε ειδυλλιακό μοτίβο, πως «τα υπηρεσιακά στελέχη αλλά και ο αιρετός πολιτικός προϊστάμενος έχουν μία εξαιρετικά καλή και αποδοτική συνεργασία και αυτή έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση του Δήμου».