“Εξώδικη δήλωση” της προέδρου του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου Ερμούπολης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης χωρίς την έγκριση του ΔΣ με φόντο τα κτιριακά θέματα του 3ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου

Ευαίσθητα θέματα στο “βωμό” σκοπιμοτήτων

Προς εξυπηρέτηση προσωπικού πολιτικού οφέλους φαίνεται να ενήργησε η πρόεδρος του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου Ερμούπολης με φόντο τα σοβαρά κτιριακά θέματα που ταλαιπωρούν το 3ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, τα οποία και στεγάζονται σε χώρους του, στέλνοντας μία αίτηση προειδοποιητικού χαρακτήρα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης χωρίς να έχει συνεδριάσει και να έχει αποφασίσει σχετικώς το ΔΣ του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, παρά την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να συνδράμει οικονομικά σε εργασίες συντήρησης με το σημαντικό ποσό των 40.000 ευρώ για τη στοιχειώδη - έστω - κάλυψη των αναγκών των δύο σχολείων που λειτουργούν στο κτίριο του Ιδρύματος, καθώς και παρά το ότι και η ίδια ψήφισε θετικά στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου, απέστειλε έγγραφο προς τη δημοτική πλευρά μετά από λίγα 24ωρα, προκειμένου να αιτηθεί τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της δημόσιας συζήτησης, αντίγραφο της εν λόγω απόφασης, καθώς επίσης και όσα έγγραφα σχετίζονται με το κτιριακό θέμα του Ισιδωρείου και άρα, των σχολείων, αλλά και τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας για τις καταγεγραμμένες εργασίες που απαιτούνται να υλοποιηθούν.

Με ύφος που έρχεται να δυναμιτίσει τη συνεργασία των δύο πλευρών “στην εξώδικη δήλωσή της” όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο δήμαρχος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα και παρακάμπτοντας τα άλλα μέλη του ΔΣ, όπως και τα ίδια αναγνώρισαν σε σχετική απαντητική επιστολή τους, η ίδια και ως δημοτική σύμβουλος παρουσιάζεται να επιδιώκει μάλλον πολιτικό όφελος, επιχειρώντας να δώσει έντονη τροπή στο ευαίσθητο θέμα, την ίδια στιγμή που αυτό φάνηκε να δρομολογείται κατά την πρόσφατη συνεδρίαση. Αξίζει να υπενθυμιστεί μόνον, πως, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης στη σχετική συνεδρίαση είχε επισημάνει το ενδεχόμενο παρέμβασης Εισαγγελέα με αφορμή την ξεκάθαρη και δημόσια αναφορά στην κατάσταση του κτιρίου.

Το σχετικό ρεπορτάζ για τις ενέργειες της κάθε εμπλεκόμενης – ενδιαφερόμενης πλευράς, με φόντο τα σοβαρότατα κτιριακά θέματα των σχολείων παρουσιάζεται με αφορμή την κατηγορηματική αντίθεση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του Ισιδωρείου στη στάση της προέδρου και εξ αρχής διευκρινίζεται πως, δεν θα αποτελέσει αφορμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις μέσω της εφημερίδας.

 

Παρά τη λύση, προειδοποιητικό... ύφος

Ειδικότερα, το έγγραφο που οδήγησε την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου να εκδώσει απαντητική επιστολή προς την πρόεδρό του, διατυπώνοντας την κατηγορηματική διαφωνία με τις ενέργειες της ίδιας, αποτέλεσε η αίτηση που εκείνη έστειλε προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στις 4 Οκτωβρίου του 2016 και η οποία δεν προκύπτει από συνεδρίασή τους, αλλά φέρει αποκλειστικά και μόνον τη δική της υπογραφή. Στο περιεχόμενο της εν λόγω αίτησης, η ίδια ζητά να της προσκομιστούν αντίγραφα των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης (30/9) οπότε και συζητήθηκε το θέμα, της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης και αντίγραφο της μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας για το κόστος και το ύφος των επισκευών του κτιρίου, και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο που αφορά στο σχολείο και το Ισιδώρειο, θίγοντας κατά κύριο λόγο το ότι στη σχετική συνεδρίαση δεν ενημερώθηκε, ούτε κλήθηκε προκειμένου να εκπροσωπηθεί το Διοικητικό Συμβούλιό του, ενώ δεν έχει δοθεί εκ μέρους του Δήμου ούτε η προαναφερθείσα μελέτη.

Το προειδοποιητικό ύφος της επιστολής της, δε, ώθησε τα διαφωνούντα μέλη του ΔΣ του Ισιδωρείου να στηλιτεύσουν τη γενικότερη στάση της, τονίζοντας μάλιστα πως η ίδια ως πρόεδρος “τους κατήργησε” ενεργώντας “αυτοβούλως”, την ίδια στιγμή που προ ημερών είχε δοθεί λύση για το θέμα, ενέργεια που προδίδει “αντιδικία με τον Δήμο”.

Προς επιβεβαίωση του ύφους που εκπέμπει... η αίτησή της, σημειώνεται πως στο περιεχόμενό της, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως, “(...) το Ίδρυμα ουδόλως κλήθηκε να παρασταθεί κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, ούτε ενημερώθηκε για τη συζήτηση του θέματος ως εκτός ημερησίας διάταξης, την 29.9.2016, ημέρα κατά την οποία ενημερώθηκαν (κατά τα λεγόμενα του εκπροσώπου του αρμοδίου οργάνου, δηλαδή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) οι γονείς – μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου”, με την ίδια να συμπληρώνει πως, “Η παράλειψη αυτή, έχει αυτονόητες νομικές και πραγματικές συνέπειες, για τις οποίες έχετε την πλήρη και απόλυτη ευθύνη”.

Επιπλέον, στην αίτησή της που απεστάλη στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, παρουσιάζεται να χρησιμοποιεί προς εξυπηρέτηση του δικού της σκεπτικού και της προσωπικής της στάσης και στόχευσης, τα μέλη του ΔΣ του Ισιδωρείου (τα οποία όμως παρέκαμψε αναφορικά με την εν λόγω ενέργειά της), καθώς ισχυρίζεται πως, η μη ενημέρωσή τους, αφαίρεσε τη δυνατότητα “να εκφράσουν τη βούλησή τους”.

Συμπληρώνοντας ακόμη, πως, στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου “έγινε μνεία στα οικονομικά του Ιδρύματος αναρμοδίως” χωρίς να έχει υπάρξει πρωτίστως ενημέρωση των μελών του ΔΣ, αλλά και πως, “δεν έχουμε λάβει τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και κυρίως δεν έχουμε μέχρι σήμερα λάβει τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών”, η ίδια καταλήγει να ζητά τα πρακτικά της δημόσια συζήτησης και όσα αφορούν στο Ισιδώρειο και το συγκεκριμένο θέμα, επιφυλασσόμενη για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Με τη στάση της, εκτός του γεγονότος πως, επιβεβαιώνει ότι έθεσε στο περιθώριο τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Ισιδωρείου, παρουσιάζεται ξεκάθαρα απέναντι στον Δήμο, την ίδια στιγμή που τα μέλη, τα οποία και συνυπογράφουν την απαντητική επιστολή τους προς την πρόεδρο (την οποία και κοινοποίησαν σε κάθε ενδιαφερόμενη κι εμπλεκόμενη πλευρά), υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας για το μείζονος σημασίας κτιριακό θέμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

 

Αμφισβητείται ευθέως η θετική πρόθεσή της. Κατώτερη των περιστάσεων

 

Λίγα 24ωρα μετά την πληροφόρησή τους για την αίτηση που η πρόεδρος του ΔΣ απέστειλε προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τα τρία μέλη του ΔΣ του Ισιδωρείου που διαφώνησαν με τις ενέργειές της, συνέταξαν απαντητική επιστολή που συνυπέγραψαν, προώθησαν (7/10) σε εκείνην και κοινοποίησαν στο σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών, στο περιεχόμενο της οποίας τονίζουν γραπτώς την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τη στάση της. Υπογραμμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς, πως, για τη θέση που κατέχει την τρέχουσα θητεία στο ΔΣ του Ισιδωρείου, παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων αναφορικά δε, με ένα τόσο κρίσιμο θέμα, ενεργώντας μάλιστα σύμφωνα με τη δική της βούληση μόνον, διατυπώνουν την αντίθεσή τους και ως προς το ύφος του περιεχομένου της αίτησής της, στο οποίο η ίδια αφήνει να εννοηθεί “ανοικτά” πως, δεν αποκλείεται να εκκινήσει άλλες διαδικασίες, προειδοποίηση... που δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση τόσο των δημοτικών συμβούλων (βάσει της απόφασής τους 30/9, την οποία ωστόσο και η ίδια συνυπέγραψε), όσο όμως και των τριών εκ των πέντε μελών του ΔΣ του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου. Αξίζει να προστεθεί σε αυτό το σημείο πως, εκ μέρους του δημάρχου, προτού απαντήσει στην πρόεδρο, απεστάλη (5/10) προς το διοικητικό συμβούλιο του Ισιδωρείου συνολικά, γραπτό αίτημα σχετικά με τον αν πράγματι ή όχι, τα μέλη του είχαν κι έχουν γνώση για την αίτηση – προειδοποίηση... της ίδιας προς τον Δήμο.

Προς εξαγωγή συμπερασμάτων από το αναγνωστικό κοινό σε σχέση με τη θέση των υπόλοιπων μελών του ΔΣ του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου και κυρίως με τη στάση της προέδρου του, παρατίθεται αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής τους προς την ίδια. Σημειώνεται εξ αρχής πως, την επιστολή συνυπογράφουν τα μέλη: Αρχιμανδρίτης π. Βενέδικτος Φραγκογιάννης, Ιωάννης Χαρίτος και Αλεξία Κεραμιώτη ενώ δεν υπογράφει ο Γιάννης Κεράνης.

“Αγαπητή κα Πρόεδρε, Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το ηλεκτρονικό σας μήνυμα τις ενέργειές σας, σχετικά με το αίτημά σας να ζητήσετε από τον Δήμο τα απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά της Συνεδρίασης της 30.9.2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, για να μας ενημερώσετε, όπως γράφετε, σε επόμενη Συνεδρίαση Δ.Σ..

Λυπούμεθα, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι, στο συγκεκριμένο, τουλάχιστον θέμα, μας καταργήσατε και ενεργήσατε χωρίς την έγκρισή μας.

Ειδικότερα, μας θέσατε υπ ΄όψιν μια επιστολή σας προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το περιεχόμενο και το ύφος της οποίας κρίνουμε ότι δεν συνάδει ούτε με την αποστολή μας, ως Μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ούτε και με τον χαρακτήρα μας, ως ανθρώπων και την αποστείλατε αυτοβούλως, χωρίς να συζητηθεί και χωρίς να έχετε τη σύμφωνη γνώμη μας, όπως νομίζουμε ότι πρέπει να ενεργεί κάθε πρόεδρος, που σέβεται τη γνώμη και την άποψη των μελών του Δ.Σ., που τον εξέλεξαν.

Αγαπητή κα Πρόεδρε, δεχθήκαμε τον τιμητικό διορισμό μας από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στο ΔΣ του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου, με την επιθυμία και τη διάθεση να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων αναφύονται και τη βελτίωση της ποιότητας και των όρων διαμονής των παιδιών, φοιτητών και μαθητών του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου, που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του, και μόνο, με την αυτονόητη συνεργασία μας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Δυστυχώς, όμως, παρατηρούμε ότι το ευαίσθητο, παιδαγωγικά και κοινωνικά θέμα της επισκευής των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, στις οποίες στεγάζεται το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο, έχει λάβει διαστάσεις αντιδικίας με τον Δήμο, με δημόσιες αντεγκλήσεις, συζητήσεις και σχολιασμούς, που συνεχίζονται ακόμα και όταν φάνηκε ότι επιλύθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως διαπιστώσαμε από τα αναρτημένα στη Διαύγεια Πρακτικά της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 30.9.2016, την οποία έχετε προσυπογράψει και σεις!

Και ακόμα χειρότερα, εμφανιζόμεθα να αναζητούμε, με κάθε μέσο και με δυσεξήγητη επιμονή, άλλοθι, για να μη συμβάλει και το Ίδρυμα στις δαπάνες για την αναγκαία επισκευή του, ενώ θα έπρεπε, αν πράγματι αγαπάμε ειλικρινά τα παιδιά και ενδιαφερόμαστε γι αυτά, να αναζητούσαμε το αντίθετο!

Γιατί, μόνο αν έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά μας, μόνο τότε έχει νόημα η συμμετοχή μας στο ΔΣ του Ισιδωρείου, κάτι στο οποίο είμαστε βέβαιοι ότι και σεις θα συμφωνείτε”.

Δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου που αγνοείται... από την πρόεδρο

Πριν την παράθεση των δηλώσεων του δημάρχου, ο οποίος και κλήθηκε από την εφημερίδα να τοποθετηθεί επί της εξέλιξης σχετικά με την προειδοποιητική – προκλητική στάση της προέδρου του Ισιδωρείου να λάβει όσα αιτείται γραπτώς, διαφορετικά η ίδια επιφυλάσσεται..., μετά από τη θετική απόφαση μάλιστα του δημοτικού συμβουλίου για αξιοποίηση του ποσού των 40.000 ευρώ για τη φετινή χρονιά προς εξυπηρέτηση - έστω – μέρους των τεράστιων και σημαντικότατων αναγκών του κτιρίου ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος, όπου και στεγάζεται το 3ο Δημοτικό, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, το συμβούλιο αποφάσισε σχετικώς, βάσει και της κατεύθυνσης της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Μεταξύ άλλων, στο περιεχόμενο της σχετικής γνωμοδότησης που προωθήθηκε στον δήμαρχο πριν τη συνεδρίαση (30/9) αναφέρεται πως, υφίσταται η υποχρέωση των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού για επισκευές σε σχολικά κτίρια, με δεδομένη την μέριμνα που οφείλει να δείχνει ο Δήμος – εν προκειμένω – για την ασφάλεια των μαθητών ενώ επιπλέον, τονίζεται πως, έχει και την ευθύνη της επίβλεψης οποιασδήποτε εργασίας σε σχολικό κτίριο. Πέραν αυτών, καθίσταται σαφές πως, σε περίπτωση αδυναμίας του Δήμου να συνδράμει προς την κατεύθυνση ασφάλειας των μαθητών, τότε υπάρχει η δυνατότητα να μεριμνήσει το ίδιο το Ισιδώρειο, που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου άλλωστε, μετά από απόφαση – πάντα - του διοικητικού συμβουλίου του. Κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί, πως, κάτι τέτοιο επί της ουσίας, φωτογραφίζουν έντονα και τα τρία μέλη του ΔΣ του, που διαφώνησαν με τις ενέργειες της προέδρου του, καθώς οι ανάγκες για το 3ο Δημοτικό υπολογίζονται κατά προσέγγιση - βάσει της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας - στο ποσό των 158.000 ευρώ.

 

Γ. Μαραγκός: “Απαράδεκτη στάση”

Στις δηλώσεις του, ο δήμαρχος ερωτηθείς για την αίτηση της προέδρου, έκανε λόγο ουσιαστικά για “εξώδικη δήλωση”, μετά από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενέργεια, η οποία υποστήριξε ότι έρχεται να “υπονομεύσει” το καλό κλίμα συνεργασίας που έχει και οφείλει να αναπτύσσει το ΔΣ του Ισιδωρείου με τον Δήμο.

“Αυτό το έγγραφο που μας εστάλη, η αίτηση η οποία μόνο κατά τον τίτλο είναι αίτηση, αλλά ως προς την ουσία, το περιεχόμενο και το ύφος είναι εξώδικη δήλωση, επ΄ ουδενί δεν συνάδει προς την κατεύθυνση των καλών σχέσεων, τις οποίες θα πρέπει να έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με το Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο με φόντο το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων” σχολίασε αρχικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Αυτό που διαπιστώσαμε και “πέσαμε από τα σύννεφα”, ήταν το χρονικό σημείο στο οποίο έγινε αυτό το έγγραφο εκ μέρους της προέδρου του Ισιδωρείου, ουσιαστικά λίγες μόλις ημέρες μετά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο (...) όπου από το αποφατικό της απόφασής μας διεφάνη ξεκάθαρα η βούληση του Δήμου να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός, άμεσα θέλησε να γνωρίζει αν η εν λόγω αίτηση τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου των μελών, καθώς ήταν υπογεγραμμένο μόνον από την πρόεδρο, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Θελήσαμε να διαπιστώσουμε αν τελεί υπό την γνώση, την έγκριση και την επιδοκιμασία και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ορίζονται και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου”. Όπως ο ίδιος συνέχισε, “κατόπιν μου κοινοποιήθηκε μία επιστολή που υπογράφεται από τα τρία εκ των πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι διαχωρίζουν τη θέση τους από τη στάση της προέδρου του Ισιδωρείου”. Με αφορμή την εν λόγω διαφοροποίησή τους, συμπλήρωσε πως, τα μέλη, “είπαν ουσιαστικά ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τέτοια ευαίσθητα ζητήματα παιδαγωγικής φύσεως για πολιτικές σκοπιμότητες”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, τόνισε πως, “Σε τέτοια θέματα οφείλουμε όλοι να είμαστε ευθείς, άμεσοι, ειλικρινείς και να καταβάλουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Το κρυφτούλι, τακτικισμοί και τέτοιου τύπου αντιδράσεις για εμένα είναι απαράδεκτες, καυτηριάζονται και καταδικάζονται”.

 

Ποσό 80.000 ευρώ κατά την τελευταία τετραετία

Αφήνοντας την ουσία του θέματος για την κατακλείδα των δηλώσεών του, σημείωσε πως, το ποσό των 40.000 ευρώ που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο “ήταν πολύ πάνω και πέρα από τις αντικειμενικές πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου”, τονίζοντας μάλιστα πως, συνολικά για το 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, κατά την τελευταία τετραετία “έχουν εγκριθεί προς εργασίες και παρεμβάσεις 80.000 ευρώ, πρωτοφανώς υψηλά ποσά”. Μάλιστα ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει πως, κατόπιν της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (30/9, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, “εξέδωσε ανακοίνωση, αντιλαμβανόμενος προφανώς τις καλές προθέσεις του Δήμου”.

Κληθείς να απαντήσει, τί μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο συνεργασίας με το Ισιδώρειο προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του σχετικά με την πρόθεσή του να διαθέσει ποσά για απαραίτητες εργασίες επιτακτικής φύσεως, ο ίδιος υπήρξε σαφής, λέγοντας πως, αφού έρθει σε επικοινωνία και με τον Γιάννη Κεράνη (μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος), θα προχωρήσει σε νέα επιστολή. “Αρμοδιότητά μας δεν είναι να πούμε τί θα κάνει το Ισιδώρειο. Είπαμε ότι είναι εν γνώση μας με βάση τον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, ότι εμφανιζόταν ένα ταμειακό διαθέσιμο της τάξης των 300.000 ευρώ, μέρος του οποίου θα μπορούσε να προστεθεί, στο ποσό που δίνει ο Δήμος μας” διευκρίνισε, λέγοντας μάλιστα πως, η απάντηση που έλαβε στη συνέχεια από την πρόεδρο σχετικά με το ότι “επιθυμία της ήταν να ενημερώσει το ΔΣ του Ιδρύματος”, έκρινε πως, “δεν είναι πειστική καθώς, όταν λειτουργείς με τη διπλή ιδιότητα της δημοτικής συμβούλου και της προέδρου του Ισιδωρείου Ιδρύματος οφείλεις να λειτουργείς με έναν άμεσο κι αξιοπρεπή τρόπο”. Υποστήριξε δε, πως, η ίδια “θα μπορούσε να ζητήσει τα στοιχεία την επόμενη ημέρα (...) και όχι να δείχνει μία εχθρικότατη στάση”.