Περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού του Βήσσα, ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Σύρου-Ερμούπολης, το θέμα έγκρισης της σύμβασης για την τροφοδοσία

Τακτική της «τελευταίας στιγμής»

Οι γονείς επωμίστηκαν το κόστος σίτισης των νηπίων στο διάστημα αυτό

Το ζήτημα της, για ακόμη μία φορά, καθυστέρησης στην προετοιμασία της δημοτικής αρχής, για πάγια ζητήματα, που προκύπτουν ετησίως, ωστόσο επιμένουν να αντιμετωπίζονται τελευταία στιγμή, επανήλθε με αφορμή το ζήτημα της τροφοδοσίας του παιδικού σταθμού του Βήσσα.

Το θέμα, αναφορικά με την έγκριση του αποτελέσματος προμήθειας με διαπραγμάτευση, για τον παιδικό σταθμό, ήλθε προς συζήτηση ως κατεπείγον και εκτός της ημερησίας διατάξεως, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον κύριο εισηγητή του θέματος, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπαμανώλη να απουσιάζει, λόγω προβλήματος υγείας, που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα.

Η έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και ενημέρωσης, όσον αφορά στο θέμα, έγινε προφανής, μέσω των γενικόλογων και ελλειμματικών απαντήσεων τις οποίες έγιναν εκ μέρους του Σώματος. Στο θέμα κλήθηκαν να απαντήσουν, απουσία του κ. Παπαμανώλη, τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επί των κοινωνικών θεμάτων, κ. Απόστολος Ρουσουνέλος.

Εις βάρος των γονέων η καθυστέρηση

Όπως γνωστοποιήθηκε στο Σώμα, η επίσημη αιτιολόγηση, σύμφωνα με την οποία, το θέμα ήλθε προς συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εκτός της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πως μόλις την ίδια ημέρα, με την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, ήτοι τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, υπεγράφη το πρακτικό διαπραγμάτευσης και από το τρίτο μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου και ως εκ τούτου, έως και εκείνη την ημέρα δεν ήταν δυνατόν το θέμα να έλθει προς συζήτηση.

Η επεξήγηση αυτή, εκ μέρους του Προέδρου, προκάλεσε τα δικαιολογημένα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, με τον κ. Νικόλα Καΐλη, της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης να ερωτά πώς τροφοδοτούνταν έως κι εκείνη την ημέρα ο παιδικός σταθμός και τον κ. Γιάννη Βρούτση, εκ μέρους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, να ζητά τη διευκρίνιση του Προέδρου, όσον αφορά στο αν η σύμβαση έχει ήδη γίνει και η τροφοδοσία πραγματοποιείται, ή αν θα ξεκινούσε από την επόμενη ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο να απαντά, αποσαφηνίζοντας, πως «από αύριο θα είναι και εγκεκριμένη η απόφαση», ζητώντας την κατανόηση του Σώματος, δεδομένου, ότι δεν είναι γνώστης του θέματος και ο αρμόδιος εισηγητής ήταν απών.

Κάποιες απαντήσεις, σχετικά με το ζήτημα κλήθηκε να δώσει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα κοινωνικά θέματα, κ. Απόστολος Ρουσουνέλος, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση του κ. Καΐλη, σημείωσε, πως, δεδομένου, ότι υπήρξε μήνας προσαρμογής στον παιδικό σταθμό, από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του έως και την ημέρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης, ελλείψει σύμβασης για την τροφοδοσία, «μας βοήθησαν πάρα πολύ οι γονείς των παιδιών κι έτσι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό της σίτισης».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η περίοδος, κατά την οποία δικαιολογείται η διαδικασία προσαρμογής έχει παρέλθει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη «άμεσα να πάμε σε διαπραγμάτευση, για την οποία υπάρχει ένας και μόνο ενδιαφερόμενος που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη δομή».

Καμία πρόνοια και προετοιμασία ακόμη και για πάγια ζητήματα

Από τις διευκρινήσεις των δύο μελών της δημοτικής αρχής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, με πρώτο και κυριότερο, εφόσον η ανάγκη σύναψης σύμβασης για την τροφοδοσία των νηπίων, ήταν μία υποχρέωση γνωστή και αναμενόμενη, γιατί το θέμα, το οποίο μάλιστα αφορά στην εύρυθμη λειτουργία δομής, για μικρά παιδιά, ήλθε με τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, αν η καθυστέρηση, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος, οφείλεται σε ένα μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου, δεν θεωρείται γεγονός, στο οποίο οφείλει να γίνει αναφορά, δεδομένου, ότι ένα άτομο, ευθύνεται για την καθυστέρηση της διαδικασίας, αναγκάζοντας τους γονείς να επωμίζονται το βάρος της σίτισης των νηπίων;

Παράλληλα, οι δύο διευκρινιστικές απαντήσεις αντικρούονται, όσον αφορά στο αν η τροφοδοσία πραγματοποιούνταν πριν την έγκριση της σύμβασης από το επίσημο και ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για ένα Δήμο, αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς, αφενός ο Πρόεδρος, εμφατικά σημείωσε, πως η έγκριση του Δ.Σ. έρχεται να επικυρώσει επίσημα τη συνεργασία του Δήμου με το μοναδικό κατάλληλο υποψήφιο, για την ανάληψη της υποχρέωσης, ενώ αντίθετα, ο κ. Ρουσουνέλος επεσήμανε, πως λόγω της καθυστέρησης, «πρέπει να πάμε άμεσα σε διαπραγμάτευση», φράση, που σημαίνει, πως η τροφοδοσία δεν έχει ξεκινήσει από τον ανάδοχο.

Παρά τις όποιες επί μέρους αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες, οι οποίες, ωστόσο, μπορούν να θεωρηθούν ελάσσονος σημασίας, δεδομένου, ότι απουσίαζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την παροχή εκτενέστερης και σαφούς ενημέρωσης, το μείζον ζήτημα, που προκύπτει για ακόμη μία φορά, αφορά στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του Δήμου, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, μία διαπίστωση, η οποία ουκ ολίγες φορές, έχει προκύψει, μέσα από την ανάλυση των θεμάτων, μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιμονή της δημοτικής αρχής, να φέρνει πάγια ζητήματα, των οποίων η διευθέτηση αποτελεί αναμενόμενη υποχρέωση, την τελευταία στιγμή, ή κατόπιν αυτής, προχωρώντας, ακόμη και σε ενέργειες, πριν το Σώμα ανάψει επισήμως το «πράσινο φως» με την έγκρισή τους, κρίνεται αντιπροσωπευτικό της γενικότερης επιφανειακής αντιμετώπισης των θεμάτων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε και ως «πρόβλημα», από τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Ρουσουνέλο, ήταν δυνατή η προετοιμασία της διαδικασίας για την διαπραγμάτευση και τη σύναψη σύμβασης με ανάδοχο, προτού παρέλθει η περίοδος προσαρμογής στον παιδικό σταθμό, παρ’ όλα αυτά, τόσο η υπογραφή της εισήγησης, όσο και το ίδιο το θέμα, ήλθαν “κατόπιν εορτής” και αφού οι γονείς επιβαρύνθηκαν, ουσιαστικά χωρίς λόγο, προκειμένου να φροντίσουν οι ίδιοι για τη σίτιση των παιδιών τους.