Στο προσκήνιο το θέμα των αναδρομικών τελών που επιβλήθηκαν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σε επιχειρηματίες του νησιού για ακάλυπτους χώρους

Αναζήτηση τρόπου διαγραφής τελών

Τον τρόπο ανακούφισης επιχειρηματιών της Σύρου από τους οποίους βεβαιώθηκαν και ζητήθηκαν αναδρομικά για την τελευταία πενταετία, τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για ακάλυπτους χώρους, αναζητά το δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την εξέταση της ένστασης μίας επιχείρησης του νησιού, η οποία και απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης προκειμένου να “αποφύγει” οικονομικό χαράτσι αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Το θέμα είχε δει το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και αρκετούς από τους θιγόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι ήρθαν τετ α τετ με εντάλματα πληρωμής από την Οικονομική Υπηρεσία σχετικά με αναδρομικά τέλη, τα οποία όμως μέχρι τότε, δεν τους είχαν ζητηθεί, ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν της εισήγησης του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιώργου Παπαμανώλη, της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και κυρίως της τοποθέτησης του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρισης, Νικήτα Γρυπάρη, εγκρίθηκε ομόφωνα η διαγραφή μέρους των βεβαιωμένων οφειλών μίας τοπικής επιχείρησης, μετά από ένστασή της, με το ποσό να αφορά αποκλειστικά στα τέλη των ακάλυπτων του έτους 2013, τα οποία - ως υποστηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης -, επιβλήθηκαν λανθασμένα και αυθαίρετα, “πατώντας” σε παλαιότερη δημοτική απόφαση που παρουσιάζει “κενά” σε επίπεδο σχετικών χρεώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε γίνει ευρέως γνωστό το θέμα, είχε διευκρινισθεί πως, ανάλογες αποφάσεις επιβολής αναδρομικών τελών είχαν αποφασισθεί για περίπου εβδομήντα επιχειρήσεις, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους να είχαν ζητήσει επιτακτικά από τη δημοτική πλευρά, να βρει άμεσα λύση.

 

Απόφαση “πιλότος”, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από την ΑΔΑ

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τη λήψη απόφασης διαγραφής οφειλών για μία περίπτωση επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιείται στα γεωγραφικά όρια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, από τον οποίο – όπως αντιστοίχως και από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας – ποτέ δεν είχε επιβληθεί ανάλογη χρέωση τελών για ακάλυπτους χώρους σε επιχειρήσεις, ήρθε το σοβαρό πρόβλημα εκ νέου στο προσκήνιο. Όπως ειπώθηκε, στις επιχειρήσεις των δύο πρώην Δήμων, τα συγκεκριμένα τέλη επιβλήθηκαν μετά τη σύσταση του ενιαίου Δήμου, με τη σχετική δημοτική απόφαση μάλιστα που εφαρμοζόταν μόνον στα γεωγραφικά όρια του πρώην Δήμου Ερμούπολης, να επεκτάθηκε σε γενικό επίπεδο, προβλέποντας μάλιστα τη χρέωση για κάθε τετραγωνικό μέτρο στο ποσό των 3,20 ευρώ, όπως ίσχυε μάλιστα και για τους στεγασμένους χώρους.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης με αφορμή την περίπτωση που εξετάσθηκε, η δημοτική πλευρά μπορεί να προβεί σε διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών, αν αναγνωρίσει κενά στην απόφαση που στηρίχθηκε η επιβολή αυτών, τα οποία μάλιστα, βάσει κανονισμών και της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να αποφασίζονται κάθε τέλος του έτους για το επόμενο. Τρωτό σημείο που επισημάνθηκε για την “επίμαχη” παλαιότερη δημοτική απόφαση, βάσει της οποίας προέκυψαν οι χρεώσεις με μεταγενέστερες αποφάσεις του 2015, ήταν ότι στο περιεχόμενό της δεν προβλεπόταν σχετική χρέωση για τους ακάλυπτους χώρους στους δύο πρώην Δήμους, κι ως εκ τούτου, φαίνεται πως, η επιβολή τους έγινε αυθαίρετα στις επιχειρήσεις εντός των συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων.

Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν και από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, πατώντας σε αυτό το κενό, ο Δήμος μπορεί να προβεί στη διαγραφή μέρους των οφειλών της επιχείρησης που πραγματοποίησε ένσταση, για τα τέλη των ακάλυπτων του 2013. Από τα ανωτέρω, το σώμα ομόφωνα ψήφισε υπέρ της διαγραφής ποσού ύψους άνω των 5.000 ευρώ, με το βλέμμα των αιρετών πλέον να είναι στραμμένο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία και θα εγκρίνει ή όχι το νόμιμο της απόφασης. Στην περίπτωση που αυτή εγκριθεί, τότε, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Παπαμανώλη, θα αποτελέσει “πιλότο” για άλλες επιχειρήσεις που έχουν κληθεί να καταβάλουν υπέρογκα ποσά και μάλιστα αναδρομικά, οι οποίες για τα τέλη του 2013 θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Πρέπει να υπογραμμισθεί δε, πως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίσθηκε πως, ο Δήμος επιβάλλεται να εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ διευκρινίστηκε πως, οφείλει να ασχοληθεί ουσιαστικά και με το τί μέλλει γενέσθαι στις χρεώσεις των ακάλυπτων χώρων στο προσεχές διάστημα, με τις προτροπές συμβούλων να εστιάζουν στην κατεύθυνση της χρέωσης των παραγωγικών χώρων αυστηρά και μόνο.

 

Προσβάλλεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον Δήμο

Σημείο που εστίασαν τόσο ο Συνήγορος, όσο όμως και αρκετοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, σε μία προσπάθεια να τεκμηριώσουν την πρόταση διαγραφής βεβαιωμένων τελών, αποτέλεσε το γεγονός πως, η απότομη και αναδρομική επιβολή αυτών, ως απόφαση, “προσβάλλει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον Δήμο”. Όπως υποστηρίχθηκε από τους αιρετούς, κρίνεται επιβεβλημένο να αξιοποιηθεί η εν λόγω παρατήρηση ως επιχείρημα, στην προσπάθεια να ανακουφιστούν οικονομικά και δη σε περίοδο κρίσης, επιχειρηματίες του τόπου, στους οποίους αυθαίρετα επιβλήθηκαν τέλη. Ακολουθούν αυτούσια, σημεία της τοποθέτησης του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης, τα οποία αποτυπώνουν τη συλλογιστική που αναπτύχθηκε. “(...) Σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 417/2012 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου επεβλήθησαν με την υπ΄ αριθμ. 30321/2015 απόφαση του κ. Δημάρχου στην προσφεύγουσα εταιρεία τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακάλυπτους χώρος 1.725 τμ. Υπολογιζόμενα με συντελεστή 3,20 ευρώ ανά τμ. που ισχύει για τους στεγασμένους χώρους, δηλαδή επιβλήθηκαν σε αυτήν 5.520 ευρώ περίπου για το έτος 2013. Ο καθορισμός των τελών έγινε αυθαίρετα κατά τη γνώμη μου, διότι στην προαναφερόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν υπάρχει συντελεστής τελών φωτισμού και καθαριότητας για τους ακάλυπτους χώρους στην περιοχή που βρίσκεται η προσφεύγουσα επιχείρηση του πρώην Δήμου Άνω Σύρου. (...) Οποιαδήποτε αναλογική εφαρμογή του συντελεστή είναι αυθαίρετη αφού επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες και προσβάλλει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον Δήμο δεδομένου ότι δημιουργεί δυσπιστία απέναντι στη χρηστή διοίκηση του Δήμου και αδικαιολόγητη και αιφνίδια υποχρέωση στους πολίτες την οποία δεν μπορούσαν ούτε να υπολογίσουν, ούτε να προνοήσουν με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Δήμο. (...) Για τους λόγους αυτούς που αναφέραμε επίσης δεν μπορεί να γίνει ούτε αναλογική εφαρμογή του συντελεστή που ισχύει για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ερμούπολης – Μάννα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ούτε επίσης και εφαρμογή κάποιου από τους συντελεστές για στεγασμένους χώρους που ισχύουν στην περιοχή αυτή για ακάλυπτους χώρους. (...) Επειδή το πρόβλημα αυτό είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις παραπάνω περιοχές του πρώην Δήμου Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας και πρέπει στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης του Δήμου και της συνεργασίας με τους δημότες να επιλύονται με ορθό και δίκαιο τρόπο οι διαφορές που δημιουργούνται από την ασάφεια και σύγχυση των αποφάσεων που επιβάλλουν υποχρεώσεις σ΄αυτούς, κρίνοντας πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών με βάση τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την επιείκεια, προτείνω να διαγραφεί η συγκεκριμένη οφειλή της προσφεύγουσας εταιρείας λόγω λανθασμένης επιβολής της και εσφαλμένης εφαρμογής της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ου αφορά τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2013, ύψους 5.520 ευρώ”.