Προ θετικών εξελίξεων του έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου

Έργο πλήρους ωριμότητας

  • Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 2 Φεβ. 2017 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Θετικές  εξελίξεις για το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου, καθώς αγκυλώσεις, που καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν «παγώσει» κάθε πρόοδο, πλέον αρχίζουν να εκλείπουν, σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά και την θετική επιβεβαίωση εκ μέρους του υπουργού Οικονομίας.

Παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις, κατά το προηγούμενο έτος, εκ μέρους των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων κάθε βαθμού, για την άμεση έναρξη των εργασιών αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου, με μόνο ζητούμενο να καρπωθούν τα εύσημα για πολιτικό όφελος, η πολυπόθητη αναβάθμιση βρισκόταν σε τέλμα.

Τα δεδομένα πλέον αυτά φαίνεται να μεταβάλλονται προς το θετικότερο, καθώς τόσο η ΥΠΑ, όσο και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανοίγουν τις προοπτικές ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών.

Συνάντηση με ικανοποιητικά αποτελέσματα

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, παρουσία των κυβερνητικών Βουλευτών, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκαν και οι θετικές εξελίξεις που αναμένονται για το έργο του αεροδρομίου.

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την απόδοση της συνάντηση, σε θέματα που αφορούν σε έργα υποδομών για τη Σύρου, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση του ενημερώνει ότι «Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε σημαντικά αναπτυξιακά έργα και υποδομές για το νησί μας, των οποίων η υλοποίηση προγραμματίζεται άμεσα ή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Σε ότι αφορά ειδικά για το έργο του αεροδρομίου ο κ. Μαραγκός σημειώνει ότι «Η άμεση δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου (επέκταση διαδρόμου και υποβιβασμός λόφου στη νότια πλευρά), Π/Υ 2.2 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει απόλυτη ωριμότητα δεδομένου ότι διαθέτει εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, μελέτη σκοπιμότητας και κτηματολογικούς πίνακες για τις προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις ενώ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020».

Δεν παραλείπει δε να επισημάνει την αμεσότητα των θετικών εξελίξεων, αναφέροντας ότι «Ιδιαίτερα, για το έργο της αναβάθμισης του αεροδρομίου, με βάση τη διεξοδική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, την απόλυτη ωριμότητα του καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο κ. Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, αναμένονται θετικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα».

Επιβεβαιώσεις εγκρίσεων από την ΥΠΑ

Με ενημερωτικό έγγραφο της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει την απόλυτη ωριμότητα του έργου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα οποία συνηγορούν προς αυτό.

Είναι εγκεκριμένες οι μελέτες και τα τεύχη του διαγωνισμού και για την επέκταση του διαδρόμου και για την ταπείνωση του λόφου, όπως στις 31 Ιανουαρίου ενημερώνει η ΥΠΑ, ενώ στις 17 Ιανουαρίου εγκρίθηκε και η μελέτη σκοπιμότητας του έργου, καθώς όλα τα σχετικά έργα προϋποθέτουν την ύπαρξη της συγκεκριμένης μελέτης για την συμβατότητα με τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις, δηλαδή για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Να υπενθυμιστεί ότι από τις αρχές Απριλίου του 2016 είχαν εγκριθεί τα τεύχη του διαγωνισμού για την επέκταση του διαδρόμου, χωρίς όμως τότε να έχουν εγκριθεί τα τεύχη διαγωνισμού για την ταπείνωση του λόφου, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Επίσης, εγκεκριμένοι είναι και οι κτηματολογικοί πίνακες, ενώ δεν πρόκειται εκ μέρους του Δήμου να προχωρήσει η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της γης για την ταπείνωση του λόφου, καθώς αυτή θα προχωρήσει συναινετικά με τους ιδιοκτήτες της περιοχής, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ιδίων σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δήμου.

Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, της συναινετικής δηλαδή διαδικασίας απαλλοτρίωσης, δίνεται η δυνατότητα με την ένταξη του έργου να ξεκινήσει το έργο της επέκτασης του διαδρόμου και να ακολουθήσει η ταπείνωση του λόφου, περιορίζοντας τον χρονικό ορίζοντα περίπου στους τρεις μήνες.

Το ενημερωτικό έγγραφο της ΥΠΑ

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο της ΥΠΑ «Σήμερα, η Υπηρεσία έχει περιλάβει στον προγραμματισμό της για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 την αναβάθμιση του κρατικού αερολιμένα Σύρου, με σκοπό την βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αερολιμένα, λαμβάνοντας υπόψη τους νέους τύπους αεροσκαφών που διαθέτουν σημαντικά βελτιωμένη επιχειρησιακή ικανότητα και απαιτούν μικρότερο μήκος διαδρόμου (όπως DHC-8-100 με 39 θέσεις επιβατών, DHC-8-400 με 78 θέσεις επιβατών). Επισημαίνεται ότι σήμερα στον αερολιμένα εξυπηρετούνται αεροσκάφη τύπου DHC-8-100 με μειωμένη μεταφορική ικανότητα».

Το έργο της αναβάθμισης του κρατικού αερολιμένα Σύρου περιλαμβάνει δύο υποέργα.

Α) Επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης αεροσκαφών, Β) άρση εμποδίων (αποκοπή λόφου Νεράιδα).

Η μελέτη του Α) υποέργου περιλαμβάνει επέκταση του διαδρόμου προς Νότο κατά 20 μέτρα, διαμόρφωση ακραίων ζωνών ασφαλείας μετά τα δύο άκρα του διαδρόμου σε μήκος 60 μέτρων και πλάτος 45 μέτρων, με οδόστρωμα πλήρους αντοχής και διαμόρφωση μετά τη νότια ακραία ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου, επιφάνειας clearway 150 μέτρων (75 μέτρα εκατέρωθεν του άξονα) και μέχρι τα όρια του αεροδρομίου.

Όπως σημειώνει η ΥΠΑ, το έργο αυτό εγκρίθηκε αρμοδίως […] με προϋπολογισμό 1.334.000 ευρώ.

Η μελέτη του Β) υποέργου περιλαμβάνει εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών, βελτίωση οδικής προσπέλασης προς την κορυφή του λόφου, μεταφορά και τοποθέτηση προϊόντων εκσκαφής και κατασκευή μεταλλικής περίφραξης.

Και αυτή η μελέτη έχει εγκριθεί, με προϋπολογισμό 533.200 ευρώ.

Για το συνολικό έργο της αναβάθμισης του κρατικού αερολιμένα Σύρου εκπονήθηκε από τη ∆ΤΥ Μελέτη Σκοπιμότητας και Μελέτη Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, οι οποίες εγκρίθηκαν αρμοδίως και οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, η οποία έχει την ευθύνη της προετοιμασίας ένταξης του συνολικού έργου στο ΕΠ 2014-2020 ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τη δημοπράτηση του.