Πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές δεδουλευμένων σε δημοτικούς υπαλλήλους που εργάσθηκαν στο “ΚΕΚ Φερεκύδης” του πρώην Δήμου Άνω Σύρου

Οικονομικά “βαρίδια” του παρελθόντος

Στην προσπάθεια να μην “τινάξουν στον αέρα” τον φετινό προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η έγκριση του οποίου μάλιστα αναμένεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, εστιάζουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, με αφορμή τις τρεις πρώτες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης για καταβολή ποσών που αφορούν σε οφειλές δεδουλευμένων πρώην υπαλλήλων του “ΚΕΚ Φερεκύδης”.

Η εν λόγω εξέλιξη που τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών μετά από την επίδοση των σχετικών αποφάσεων στη δημοτική πλευρά, συζητήθηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τα οποία κι απέρριψαν προς το παρόν την άσκηση έφεσης κατά των τριών αποφάσεων του Ειρηνοδικείου, ώστε να εξετάσουν πρωτίστως, τη δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού σε επικοινωνία με τους υπαλλήλους.

Πρόκειται για μία απόφαση στην κατεύθυνση του περιορισμού της περαιτέρω οικονομικής επιβάρυνσης για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η σημερινή διοίκηση του οποίου, καλείται να μεριμνήσει προκειμένου να ρυθμίσει παλαιές κι εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες και βαρίδια, που προέρχονται από τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης του πρώην Δήμου Άνω Σύρου.

Άμεσα καταβλητέο το ποσό των 15.000 ευρώ

Συγκεκριμένα, τη συζήτηση άνοιξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης αναφορικά με το “κατεπείγον” θέμα ενημερώνοντας το σώμα για τις τρεις πρώτες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου που επιβάλλουν την απαίτηση άμεσης εξόφλησης των υπαλλήλων για τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους. “Το δικαστήριο υποχρεώνει τον Δήμο να καταβάλει στους ενάγοντες τα ποσά που είχαν αιτηθεί και συγκεκριμένα για την πρώτη περίπτωση 16.989,21 ευρώ, για τη δεύτερη περίπτωση 10.667,17 ευρώ και για την τρίτη περίπτωση 17.004,20 ευρώ, εντόκως από την επίδοση των αγωγών κι επιπλέον μας έχει καταδικάσει τα δικαστικά έξοδα από 350 ευρώ και τρίτον, οι αποφάσεις έχουν κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστές για το ποσό των 5.000 ευρώ” σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης, εξηγώντας πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις, “σήμερα, μεταβάλλουν επί τα χείρω τη θέση του Δήμου απέναντι στους εργαζομένους, καθώς έχουμε ένα ποσό άμεσα εκτελεστό των 5.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, έχουμε δικαστικά έξοδα κι έχουμε κι έντοκη καταβολή”.

Διευκρίνισε δε, πως, σε ό,τι αφορά στα ποσά των 5.000 ευρώ για κάθε έναν από τους εργαζομένους, αυτά πρέπει να καταβληθούν άμεσα. “Σαφώς υπενθυμίζω ότι για τα 5.000 ευρώ ανά απόφαση δεν έχει εφαρμογή η έφεση, είναι άμεσα απαιτητά και καταβλητέα” διασαφήνισε, καθιστώντας με σαφήνεια ξεκάθαρο πως, για τα άλλα ποσά “Αν κάνουμε έφεση θα έχουμε τους τόκους να τρέχουν αναλόγως βέβαια με το ποιά θα είναι η εφετειακή απόφαση” ενώ “στην περίπτωση που χάσουμε την εφετειακή απόφαση θα χρεωθούν και δικαστικές δαπάνες για τις αντίστοιχες αποφάσεις”.

 

Αν δεν επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός, έφεση εντός του χρονικού περιθωρίου

Κατόπιν της ολιγόλεπτης συζήτησης των μελών, ομόφωνη απόφασή τους, αποτέλεσε η προσπάθεια ανάπτυξης εξωδικαστικού συμβιβασμού χωρίς καθυστερήσεις και η μη άσκηση έφεσης κατά των αποφάσεων του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης, στον άξονα της ρύθμισης της καταβολής των οφειλών, με τρόπο και σε χρόνο που δεν θα απειληθεί ο οικονομικός προϋπολογισμός του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί πως, αρχικά αν και διαφοροποιήθηκε μερικώς στην εισήγησή του από τον νομικό σύμβουλο ο κ. Παπαμανώλης, ωστόσο, κοινή πρόταση των αιρετών της Οικονομικής Επιτροπής υπήρξε τελικώς, η προσπάθεια συνεννόησης με τους τρεις υπαλλήλους. “Σήμερα ο Δήμος είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση” σχολίασε ο αντιδήμαρχος με φόντο τις δικαστικές αποφάσεις, αφού επεσήμανε πως αν ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου και για τους επτά υπαλλήλους, τότε ο Δήμος θα έρθει αντιμέτωπος με την απαίτηση καταβολής ποσού που εκτιμάται πως θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Με τη διευκρίνιση, πως αν δεν επιτευχθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο Δήμος θα ασκήσει έφεση, καθώς έως το τέλος Φεβρουαρίου έχει το περιθώριο να πράξει αναλόγως, καθώς δεν θα χάσει την προθεσμία των τριάντα ημερών (οι δικαστικές αποφάσεις επιδόθηκαν τέλος Ιανουαρίου του 2017), τα μέλη υπερψήφισαν την πρόταση να κληθούν άμεσα οι υπάλληλοι προς συζήτηση. “Μετά τη διευκρίνιση για την προθεσμία κατάθεσης έφεσης (τέλος Φεβρουαρίου) να κληθούν οι τρεις εργαζόμενοι πολύ σύντομα για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αν δεν προχωρήσει, να πάμε σε έφεση. Σήμερα (σσ χθες) θα κληθούν εγγράφως οι τρεις υπάλληλοι και την επόμενη Τετάρτη προγραμματίζουμε τη συνεδρίαση. Απλά είναι αυτονόητο πως όπως ενεργήσουμε για τους τρεις, στη συνέχεια όταν βγουν οι άλλες αποφάσεις θα ενεργήσουμε και για τους άλλους υπαλλήλους” τόνισε ο Γιώργος Παπαμανώλης, υπογραμμίζοντας πως, στόχος είναι να μπορέσει να “γλιτώσει” ο Δήμος την καταβολή των τόκων. “Αν κληθεί ο Δήμος να καταβάλει όλα τα χρήματα σε μία χρονιά και για τους επτά”, τότε όπως εξήγησε ο ίδιος, “το τίμημα είναι βαρύ”.

Αναμόρφωση προϋπολογισμού

Άμεση συνέπεια από την απαίτηση καταβολής των πρώτων 15.000 ευρώ είναι και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το έτος 2017, ο οποίος ωστόσο, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από την ΑΔΑ.

“Για τα 5.000 ευρώ δεν είναι κάτι που θα συζητήσει η Οικονομική Επιτροπή. Είναι θέμα όμως της οικονομικής υπηρεσίας να εγγράψει στον προϋπολογισμό τα χρήματα, καθώς δεν υπάρχουν σήμερα” ανέφερε ο κ. Παπαμανώλης, με τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Νικόλαο Φωτεινιά να σημειώνει πως, “Εμείς (σσ. Ο Δήμος) αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στον προϋπολογισμό χρήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε δικαστικές αποφάσεις. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, ως προς τις προσωρινές τρεις εκτελεστές αποφάσεις τρία επί 5.000 ευρώ, δηλαδή τις 15.000 ευρώ, δεν υπάρχουν χρήματα”. Υπενθύμισε μάλιστα, πως, καθώς “Προϋπολογισμό δεν έχουμε, περιμένουμε να έρθει από την ΑΔΑ και να κάνουμε αναμόρφωση, προκειμένου να συμμορφωθούμε ως προς τις δικαστικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης”.

Επί του θέματος δε, ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε πως, παράλληλα με την αναμόρφωση και καθώς ο προϋπολογισμός που έχει συνταχθεί είναι ισοσκελισμένος, ο Δήμος πρέπει να εξετάσει “τί δαπάνες θα περικόψουμε για να εγγράψουμε τα 15.000 ευρώ”.