Αυστηρότερα κριτήρια για την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων, λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων κονδυλίων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

“Πλήρης εξωστρέφεια”

Ανακοίνωση των Φεστιβάλ και των δράσεων των συλλόγων σε σύντομο διάστημα, για την έγκαιρη προώθηση του Σύρος - Πολιτισμός

Την ετήσια ενημέρωση προς τους Συλλόγους και φορείς του νησιού, προκειμένου να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους, για την επιχορήγηση των δράσεών τους από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δημοσιοποίησε το Τμήμα Πολιτισμού, όπου σαφές καθίσταται, πως στο εξής, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων, οι χρηματοδοτήσεις δράσεων, θα πραγματοποιούνται με αυστηρότερα κριτήρια.

Έχοντας διαθέσιμο προς αξιοποίηση, για πολιτιστικούς σκοπούς, πολύ μικρότερο κονδύλιο, σε σχέση με πέρσι και κυρίως με προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, εκκινεί για το φετινό οικονομικό έτος τη διαδικασία επιχορήγησης των Συλλόγων και φορέων της Σύρου.

Προκειμένου δε, η κατανομή των ποσών, να είναι δίκαια και προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του, προωθώντας την τοπική δραστηριότητα και σε τουριστικό επίπεδο, φέτος, σε συνέχεια της περσινής διαδικασίας, τα κυριότερα κριτήρια αφορούν στη συνολική δράση των σωματείων και συλλόγων, αλλά και στην εξωστρέφεια των δράσεων.

Κατόπιν της υποβολής των φακέλων από τους φορείς, η Επιτροπή Πολιτισμού θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τους φακέλους, καταλήγοντας στο ύψος επιχορήγησης του κάθε συλλόγου.

 

Απαραίτητα τα απολογιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τις πράξεις του Ελεγκτικού συνεδρίου, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, τα σωματεία και οι σύλλογοι, καλούνται εφόσον το επιθυμούν, να καταθέσουν ως την 15η Μαρτίου 2017 τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Όπως διευκρινίζεται, στο αίτημα του κάθε φορέα θα περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις, στις οποίες αφορά η επιχορήγηση που ζητείται, συνοδευόμενη με αναλυτικό προϋπολογισμό εξόδων των εκδηλώσεων αυτών και προϋπολογισμό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου για το τρέχον έτος.

Επισημαίνεται, ότι οι δράσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες και όχι αόριστες και να αφορούν στην προαγωγή της πολιτιστικής ανάπτυξης. Ως πολιτιστικές νοούνται, σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτισμού, οι εκδηλώσεις, που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και εν γένει πολιτιστικής καλλιέργειας των συμμετεχόντων σε αυτές (όπως οι διαλέξεις, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε συζητήσεις με αντικείμενο τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, οι επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ.), καθώς και εκείνες που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθόσον τούτο αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου.

Επιπλέον, στο φάκελο θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα αποδεικτικά έγγραφα για την νόμιμη λειτουργία του συλλόγου:

  • Το καταστατικό με βεβαίωση του Γραμματέα του Πρωτοδικείου, ότι έχει εγγραφεί (καταχωρηθεί) στο βιβλίο Σωματείων και τυχόν τροποποιήσεις αυτού.

  • Απόσπασμα πρακτικών συνεδριάσεως του Δ.Σ., στο οποίο αναφέρονται τα πρόσωπα, που εκπροσωπούν ή δεσμεύουν με την υπογραφή τους το σύλλογο ή το σωματείο, εφόσον παρέχεται από το καταστατικό η δυνατότητα αυτή. Εάν δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα από το καταστατικό, τότε απαιτείται πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου με το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση σε ορισμένο μέλος του για την είσπραξη της επιχορήγησης

  • Απολογισμό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου και ξεχωριστό απολογισμό της επιχορήγησης ή χρηματοδότησης που έλαβε και είναι μικρότερη του 100% των συνολικών χρηματικών ποσών που διαχειρίσθηκε. Με τα ανωτέρω υποχρεούται να συνυποβάλλει και τον προϋπολογισμό του για το επόμενο έτος.

Επίσης στο φάκελο που θα καταθέσουν οι σύλλογοι, θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα παραστατικά εξόδων των εκδηλώσεων για το ποσό που επιχορηγήθηκαν το 2016 και φορολογική ενημερότητα. Τέλος, θα πρέπει να περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου καθώς επίσης και ο αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού που τηρεί σε οποιαδήποτε Τράπεζα επ΄ ονόματι του εν λόγω Σωματείου ή Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται επιπλέον, ότι με το άρθρο 10Β Ν.3861/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 του Ν.4305/2014 καθιερώθηκε η υποχρέωση των φορέων που επιχορηγούνται να αναρτούν τα απολογιστικά στοιχεία δαπανών τους στη Διαύγεια.

Επιπλέον, με απόφαση Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθιερώθηκε η υποχρέωση των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που παρέχουν την επιχορήγηση να αναγράφουν σε εμφανές σημείο σε κάθε πράξη έγκρισης επιχορήγησης προς τους επιχορηγούμενους φορείς την εξής σημείωση: «Σε περίπτωση που το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπερβεί τις 3.000 ευρώ συνολικά ετησίως, οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια τα στοιχεία των δαπανών οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 Β Ν. 3861/2010 όπως προστέθηκε με το άρθρ. 16 Ν. 4305/2014». Η παράλειψη της δημοσίευσης των στοιχείων δαπανών, συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης στο μέλλον. Οι πάροχοι επιχορηγήσεων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να προβαίνουν στο σχετικό έλεγχο πριν την έγκριση της επιχορήγησης.

Το ύψος της επιχορήγησης και η καταβολή της θα αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σύρου - Ερμούπολης μετά από εισήγηση του γραφείου Πολιτισμού.

Η κατάθεση του φακέλου θα γίνει στα γραφεία του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 

Στόχος η έγκαιρη ανακοίνωση του Σύρος-Πολιτισμός

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, “φέτος το ποσό των επιχορηγήσεων των Πολιτιστικών συλλόγων θα μειωθεί αισθητά. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι πέρσι δόθηκαν 56.000 ευρώ και φέτος θα κατανεμηθούν περίπου 33.000 ευρώ”.

Όπως τόνισε, τα κύρια κριτήρια, για τον ορισμό του ύψους της κάθε επιχορήγησης, “θα είναι οι προγραμματισμένες δράσεις του κάθε συλλόγου, η εξωστρέφεια αυτών, το έργο το οποίο επιτελούν καθ' όλη την διάρκεια του έτους και βασικό κριτήριο έπειτα από εξέταση από την Επιτροπή Πολιτισμού είναι ο απολογισμός των δράσεων του προηγούμενου έτους”.

Παράλληλα, εκτενή και αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία, όπως επίσης εξέταση της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων, που προέρχονται από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ζητούνται και από τους διοργανωτές των μεγάλων Φεστιβάλ, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο.

Σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως είναι τα Φεστιβάλ πάντα ζητάμε απολογιστικά στοιχεία, όπως περίπου πόσους επισκέπτες προσέλκυσαν το νησί μας λόγω του Φεστιβάλ κτλ. έχουμε πλήρη εικόνα για την δυναμική που φέρει το καθένα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε, “φέτος εγκρίναμε πολύ νωρίτερα τις ημερομηνίες διεξαγωγής των φεστιβάλ στοχευμένα, διότι θέλαμε να βάλουμε στην διαδικασία τους διοργανωτές να ανακοινώσουν νωρίτερα το πρόγραμμα τους και ταυτόχρονα αυτό, να διευκολύνει και εμάς, ώστε να ανακοινωθεί νωρίτερα το ΣΥΡΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”, αφού, σύμφωνα με την κ. Μενδρινού, “πάντα μέχρι τελευταία στιγμή ζητάμε στοιχεία κάτι που δημιουργεί μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος”, το οποίο φέτος επιχειρείται να ενισχυθεί από μεγάλο χορηγό επικοινωνίας.

Επιπλέον, η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε, πως στόχος όλων των ενεργειών του Γραφείου Πολιτισμού είναι η εξωστρέφεια και η έγκαιρη προώθηση των δράσεων, καθώς μέσω αυτών, προβάλλεται και προωθείται και η ίδια η Σύρος.

“Έχουμε ζητήσει προωθητικό υλικό από τον Δεκέμβριο ώστε να λειτουργήσουμε με πλήρη εξωστρέφεια κάτι το οποίο δεν έχουν τηρήσει όλοι”, επεσήμανε, τονίζοντας, πως “αυτό που θα ληφθεί υπόψη στην χρηματοδότηση διότι πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι το να ανακοινώνεται το πρόγραμμα λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του κάθε φεστιβάλ δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα”.