Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου στο ΔΣ για όσα προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης απέναντι στον Δήμο

Παρέμβαση Π. Χρυσαφίδη στο θέμα "της αποδοχής κουρέματος 1 εκ. ευρώ"

  • Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2018 - 19:08

Εισαγωγή του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο για την "αποδοχή κουρέματος 1 εκ. ευρώ περίπου από Δήμο και ΔΕΥΑΣ" από το σχέδιο εξυγίανσης του Νεωρίου. 

Πρωτολογία

Θα μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε προτού υποβάλλω την μια και μοναδική ερώτηση    προς την Δημοτική αρχή απόλυτα σχετική μάλιστα  με την μονοθεματική σημερινή συνεδρίαση να καλωσορίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μας έχει δοθεί άλλη φορά η ευκαιρία, τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, αλλά και όλους τους παριστάμενους με πρώτο τον βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγο.

Κύριε Ξενοκώστα έχουμε ειλικρινά  εκτιμήσει τις εξαγγελίες σας σε συνεντεύξεις σας  για τον  εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου και για την συνύπαρξη του ναυπηγείου με τον  αστικό Ιστό
Ιδιαιτέρως έχουμε εκτιμήσει όταν είπατε ότι σκοπεύετε να φέρνετε τα παιδιά σας για διακοπές στη Σύρο και ότι σίγουρα δεν θέλετε να τα πνίξετε με αμμοβολή ,γιατί κ. Ξενοκώστα μέχρι πρότινος αυτό συνέβαινε στη Σύρο πνιγόντουσαν (ωραία λέξη χρησιμοποιήσατε) και τα παιδιά μας  αλλά και εμείς στην αμμοβολή . 
Επιτέλους εσείς είστε ξεκάθαρος  σε αυτό το θέμα  όπως και στην απομάκρυνση της  χιλιάδων τόνων μεταχειρισμένης αμμοβολής  από το ναυπηγείο και  την Σύρο .
Ζητούμε και εμείς , όπως και εσείς έχετε πει , το ναυπηγείο να ενώσει και όχι να χωρίσει την κοινωνία και κρατάμε σαν παρακαταθήκη  το όμορφο που είχατε πει σε συνέντευξή σας στην Κοινή Γνώμη ίσως και αλλού  ότι ,ότι κάνει ο καθένας χαρακτηρίζει τον ίδιο και ότι οι πολίτες έχουν μάτια και βλέπουν και κρίνουνε.
Με αυτό το μικρό πρόλογο καλωσορίζουμε την παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν ελάσσονα μειοψηφία και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά για τους κατοίκους του νησιού πρωτίστως αλλά και για τα επιχειρηματικά σας σχέδια  .
Στους παρόντας δημότες που  στην πλειοψηφία τους είναι πρώην εργαζόμενοι στο ναυπηγείο  τους ευχόμαστε ολόψυχα να έχουν και πάλι  σύντομα εξασφαλισμένη μόνιμη εργασία στο ναυπηγείο.

…ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ερώτηση τώρα προς εσάς κ. Πρόεδρε αλλά και προς τον κ. Δήμαρχο .
Πως προέκυψε η σημερινή  μονοθεματική συνεδρίαση με το συγκεκριμένο θέμα?
Αν θυμάστε καλά αυτό που είχε προτείνει ο κ. Δήμαρχος σε μια ευρεία σύσκεψη προ ημερών  που για τα πρακτικά παρόντες ήταν ο κ. Δήμαρχος  ,ο κ. Γιαλόγλου ο κ.Καϊλης ,εγώ ,εσείς, οι Αντιδήμαρχοι  κ. Μενδρινού ο κ. Σαγγινέτος  ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Παπαμανώλης ο νομικός σύμβουλος του Δήμου  κ. Βιτάλης ,ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΣ κ. Βακόνδιος αλλά και ο συμπαραστάτης του Δημότη κ. Γρυπάρης.
Αυτό  που είχε συν αποφασιστεί τότε-  προ ημερών δηλαδή -ήταν σε  αυτό το Δημοτικό συμβούλιο να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Δήμαρχος και οι υπόλοιποι επικεφαλής να συναντηθούμε με τον κ. Ξενοκώστα   και να του ζητήσουμε να μεσολαβήσει στο ελάχιστο που θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε από το σχέδιο εξυγίανσης   δηλαδή  να μην κουρευτεί κατά 85% το χρέος της Διοίκησης Ταβουλάρη προς τον Δήμο  (400.000 περίπου )και την ΔΕΥΑΣ (600.000  περίπου)  και αυτό μετα από ρητή  σύσταση τόσο των παρόντων δικηγόρων αλλά και μετά από διεξοδική σχετική συζήτηση. Ακούστηκαν και άλλες  ανώριμες κατ’ εμέ -απόψεις από τον κ. Γιαλόγλου και Σαγγινέτο να γίνει δημοψήφισμα αλλά ο κ. Δήμαρχος είπε ότι δεν προλαβαίνουμε
Ήταν ένα  απλό και σύνθετο συνάμα  θέμα  που όμως σε καμία περίπτωση δεν άγγιζε και δεν ήταν ενάντιο στα επιχειρηματικά σχέδια  του νέου επενδυτή  και προφανώς και των συμφερόντων  των πρώην  εργαζομένων .Ήταν προς το συμφέρον όλων των δημοτών και η υπόθεση αφορά  αποκλειστικά το Δημοτικό Συμβούλιο στο πως θα διαχειριστεί  ένα χρέος ιδιώτη επιχειρηματία προς το δήμο και επουδενί έτσι όπως παραδόξως  αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω ότι προσπαθείτε εντέχνως να το παρουσιάσετε. Καλέσατε τους πάντες και κ Πρόεδρε  όσο αφορά εσάς  σας σέβομαι και σας εκτιμώ κάνατε την δουλειά σας όπως προφανώς αντιληφθήκατε ότι πρέπει και όπως την κάνετε πάντα.
Εσάς  όμως Κύριε Δήμαρχε όσο αφορά  τη σύλληψη του σχεδίου αυτού του σημερινού Δημοτικού συμβουλίου αλλά και όλων των άλλων που έχω πληροφορηθεί σχετικά /βλέπετε σε μικρό τόπο ζούμε-   σας κατηγορώ ευθέως και ευθαρσώς ότι πάσχετε από το σύνδρομο της σκοτεινής τριάδας της προσωπικότητας   .  .
Επιώ προσωπικού πλέον ομιλώ και ως ο χειρότερος δημοτικός σύμβουλος των τελευταίων 190 ετών, όπως χαρακτηριστικά έχετε πει,  σας κατηγορώ ενώπιον της κοινωνίας της Σύρου ότι μεθοδεύσατε με τέτοιο τρόπο τη σημερινή συνεδρίαση  ώστε να αποκομίσετε ψηφοθηρικά οφέλη στις επόμενες εκλογές , ότι δήθεν  είστε ο  Σωτήρας  του ναυπηγείου με τα από την απόφαση που θα πάρουμε  σήμερα … ποιος!? εσείς που ακόμη ηχούν στα αυτιά  όσων δεν ξεχνούν το «να κλείσει  το μπουρδέλο »   και το διακαές  όνειρο σας να   δείτε το Νεώριο ένα τεράστιο παρκινγκ  .
Εσείς θέλατε να εξαφανισθεί το Νεώριο εμείς να μην μολύνει το περιβάλλον…  έχει νομίζω κάποια διαφορά. 
Με έχετε στοχοποιήσει (παλιά σας τέχνη κόσκινο) με μεθοδευμένες ενέργειες σας  σε μερίδα της κοινωνίας της Σύρου, δημιουργώντας μου μέγιστο πρόβλημα  ότι δήθεν σκάλισα τα πράγματα και έγιναν επικίνδυνα , προφανώς γιατί εσείς επικίνδυνο θεωρείται την ενημέρωση του κόσμου που σας τοποθέτησε για μια πενταετία σε αυτή τη θέση.
Δεν μακρηγορώ αν και έχω να πω τόσα πολλά σχετικά για τα οποία και επιφυλάσσομαι ενώπιον της δικαιοσύνης και του Συριανού λαού…  Είστε απλά απαράδεκτος  και πολιτικά ανήθικος στη συμπεριφορά σας απέναντι μου και λυπάμαι πολύ γιατρό και ξέρετε χαίρομαι γιατί όλοι όσοι με ακούν  γνωρίζουν  ξεκάθαρα ότι έχω δίκιο
Εν κατακλείδι κ. Πρόεδρε θέλω να μας ξεκαθαρίσετε  ποιο ακριβώς είναι το θέμα μας σήμερα και ότι επουδενι η μάζωξη αυτή αφορά το μέλλον του Νεωρίου υπό την νέα διοίκηση του  αλλά περιορίζεται απλά και μόνο στα συμφέροντα του Δήμου για τις οφειλές και είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό για την πρόοδο της συζήτησης μας και για όσα τυχόν εκτός θέματος πολλοί στοχεύουν να πουν.

 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙ  ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Γνωρίζοντας το μεθοδευμένο  από τον κ. Δήμαρχο σημερινό κλίμα δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα κάνω τον αντίδικο του νομικού συμβούλου του Δήμου του δικηγόρου κ. Βιτάλη μπορώ  όμως να πω    ορισμένες, λογικές νομίζω, σκόρπιες σκέψεις και κινούμενος στο πνεύμα που πραγματικά θε έπρεπε να κινείται αυτή η συνεδρίαση.
Διάβασα με προσοχή την γνωμοδότηση 
Η εστίαση στο  ότι ο Δήμος μπορεί  να συναινέσει στην παραίτηση των δικαιωμάτων του  λόγω ύπαρξης σπουδαίων κοινωνικών λόγων   και την απαρίθμηση  του κέρδους του Δήμου από  αυτή του την απόφαση , παρότι  έχει σοβαρή  επιχειρηματολογία από τον κ. νομικό σύμβουλο   αποδυναμώνεται στα δικά μου μάτια παντελώς  από     την  φράση/επισήμανση έντονη , του ιδίου, ΠΡΟΣΟΧΗ   ΠΡΟΔΟΚΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ (οφέλη) σελίς 33 της γνωμοδότησης.
Αν λοιπόν κοινωνικό όφελος είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι τα  δεδουλευμένα τους και βεβαίως   μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι άλλο τόσο    κοινωνικό όφελος είναι να διεκδικήσει   ο δήμος και  η δημοτική του επιχείρηση  όσα της οφείλονται χάριν όλων των κατοίκων του νησιού.
Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί  έχει μπλεχτεί το μυαλό μας ότι έχουν συνάρτηση τα 2 κονδύλια. Αυτό των εργαζομένων και αυτό των δημοτών.
Οι πρώην εργαζόμενοι και λέω πρώην κ Πρόεδρε του Σωματείου που διαμαρτυρηθήκατε πριν  γιατί έτσι αναφέρεστε στην αίτηση εξυγίανσης…  κάνανε τους χειρισμούς των και δεν μας αφορά  το πως και το γιατί.
Το Δήμο  όμως τον άφησαν  στην απέξω χωρίς καν τα στοιχειώδη δικαιώματα των προνομίων του δημοσίου που εκ του νόμου  δικαιούται.
Παραδόξως  το σχέδιο εξυγίανσης του κ. Ταβουλάρη γεννά μερικά ερωτήματα και διαπιστώσεις που ελέγχεται η επίκληση κοινωνικού οφέλους στην γνωμοδότηση.
α)δεν υπάρχει εξασφαλισμένος ελάχιστος αριθμός θέσεων εργασίας
β)το ότι θα προσλάβει σχεδόν τους μισούς όπως γράφει στην αίτηση δεν σημαίνει κάτι αν δεν αναφέρει το όλον το μισό είναι τίποτα.
γ)θα είναι  από Σύρο ; θα είναι αορίστου χρόνου ; θα είναι έκτακτοι; Θα είναι με επιχειρησιακές συμβάσεις; δεν υπάρχει  καμία  δέσμευση για ντόπιο εργατικό δυναμικό με συλλογικές συμβάσεις
δ)οι υπόλοιποι κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού δεν έχουν δικαίωμα στο κοινωνικό όφελος?
ε)Για την πτώχευση ουδεμία ευθύνη φέρει ο Δήμος όμως καλείται να πληρώσει
στ)δεν είναι δυνατόν όταν εμπλέκονται γεωπολιτικά συμφέροντα,  καποιος νοήμων να σκεφτεί, ότι θα τα εμπόδιζε η δίκαιη διεκδίκηση του Δήμου.
Πολύ περιληπτικά χαρίζουμε στον αιτούντα κ. Ταβουλάρη ή σε όποιον άλλον , ακόμη και το δικαίωμα μας να διορθώσουμε την αδικία που μας έγινε στην αίτηση εξυγίανσης.

Ενδεχόμενο που ούτε η συντάξασα   το σχέδιο δικηγορική εταιρεία δεν φανταζόταν ότι μπορεί να συμβεί. «Φρόντισε» λοιπόν άθελα της (τον σχέδιο φρόντιζε βασικά) να μας φροντίσει και εμάς και να μας εξαιρέσει από το δικαίωμα υπαναχώρησης του επενδυτή     καθότι το άρθρο 18 που αναφέρει τα κονδύλια Δημου,ΔΕΥΑΣ,ΦΟΔΣΑ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και ΔΕΗ  εξαιρείται των μη ρητά επιδεχόμενων τροποποιήσεις άρθρων από οποιονδήποτε ακόμη και από το δικαστήριο.
Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν κάνει ο Δήμος ή άλλος πιστωτής - υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο-κυρια παρέμβαση? Και κ. Πρόεδρε του επιμελητηρίου λανθασμένα είπατε ότι συμβαλλόμενο είναι και το Δημόσιο . Η ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων εσόδων δεν συμβάλλεται ούτε αποπέμπει τα εκ του νόμου δικαιώματα της.
Θα την κάνει λοιπόν προφορικά την κύρια παρέμβαση κατά την ημέρα της εκδίκασης  χωρίς τήρηση προδικασίας και αυτό δεν αλλάζει καθόλου τον χρόνο έκδοσης της απόφασης.
Η απόφαση βγαίνει πολύ γρήγορα και από την δημοσίευση της στο Ταμείο Νομικών  υπάρχει προθεσμία 15 ημερών για έφεση  η οποία δικάζεται  μέσα σε 15 μέρες και εκδίδεται απόφαση μέσα σε 15 μέρες από την εκδίκασή της .
Αν κάνουμε κυριά παρέμβαση η απόφαση θα αποφασίσει αν δικαιούται ο δήμος ή όχι περισσότερα χρήματα.
Ουδόλως επηρεάζει ο χρόνος σαν καθυστέρηση την καταβολή των χρημάτων στους εργαζομένους που επίτηδες το σχέδιο  προσδιορίζει την καταβολή των οφειλόμενων σαυτούς εντός 60 ημερών από την αποδοχή του σχεδίου ώστε να έχει τελεσιδικήσει και η απόφαση.
Με δεδομένο λοιπόν ότι ρητά απαγορεύεται να αλλάξουν μόνο τα  ποσά που αναφέρονται  στους συμβαλλομένους  μονο όφελος μπορεί  να έχει η κύρια παρέμβαση του Δήμου.
Τι θα αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων αν δεν παρέμβει ο Δήμος? ΤΙΠΟΤΑ απολύτως ούτε καν καθυστέρηση δεν θα υπάρξει.
Το μόνο πιθανό αποτέλεσμα είναι να υπάρξει μόνο όφελος  των Δημοτών  που  και οι εργαζόμενοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς. Παρακαλώ τον κ. Βιτάλη να με διορθώσει αν έκανα κάπου λάθος καθότι δεν είμαι και νομικός.
Αν κάνει παρέμβαση ο Δήμος θα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την ηθική του και ουσιαστική υποχρέωση του έναντι όλων των δημοτών αλλά και των άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων του νησιού που τόσο αδρά φορολογεί.
Εκτός βέβαια  αν σκοπός μας   είναι άλλος που δεν τολμώ ούτε καν να σκεφτώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ

Εμμένω στο σκεπτικό της  της τοποθέτησης  μου .Δεν πείσθηκα από τον  συμπαραστάτη (;) του Δημότη και της επιχείρησης κ. Γρυπάρη  ότι με το να διεκδικήσει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΣ τα  χρωστούμενα  υπάρχει κίνδυνος για την επένδυση όπως εντέχνως υποστηρίζεται από πολλούς εδώ μέσα.
Επιπρόσθετα σεβόμενος τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο του νησιού αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο που θα αδικηθούν παράφορα   δεν δικαιούμαι  να ψηφίσω θετικά .