Ο Γ. Μαραγκός ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της παράταξης "Η Σύρος που αξίζουμε"

"Πράξη ευθύνης απέναντι στη Σύρο και τους δημότες"

Συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του στο Δημαρχιακό Μέγαρο

Στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του συνδυασμού "Η Σύρος που αξίζουμε" προχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ως "εν ενεργεία δήμαρχος" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προχώρησε στη σχετική παρουσίαση από το γραφείο του στο Δημαρχιακό Μέγαρο. 

"Με πράξη ευθύνης" απέναντι "στο παρόν, το μέλλον της Σύρου και στην ιστορία του τόπου" ο ίδιος ανέφερε πως προχωρά στη διεκδίκηση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για δεύτερη θητεία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου, έχοντας κάνει αυτοκριτική στις επιλογές της πρώτης θητείας, με πυξίδα πάντα το όφελος του νησιού.

Ο ίδιος προχώρησε σε αναλυτική αναφορά των έργων που είναι σε εξέλιξη για το νησί καθώς και σε όσα έχουν δρομολογηθεί ή σε μελλοντικό διάστημα ακολουθούν σε επίπεδο έναρξης υλοποίησης, τονίζοντας πως προτεραιότητα για τον ίδιο και τον συνδυασμό του είναι η κατεύθυνση προόδου και ανάπτυξης για τον τόπο. 

Κατόπιν των αναφορών του σε έργα υποδομών και σε ζητήματα προσπελασιμότητας που έχουν στο επίκεντρό τους λιμάνι και αεροδρόμιο, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην προσπάθεια "η Σύρος να αποτελέσει ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις", επαναλαμβάνοντας την βαθιά πεποίθησή του στην ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Από την πλευρά του, θέλησε να προβεί σε δημόσια "συγγνώμη" απέναντι σε όσες πλευρές θίχτηκαν κατά την πρώτη θητεία από τον ίδιο ή την παράταξή του, πάντως - όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε - "όχι ηθελημένα", ενώ υπογράμμισε πως αύριο το βράδυ θα ανακοινωθούν τα πρώτα τριάντα ονόματα των υποψηφίων που συμπορεύονται μαζί του. 

Θα ακολουθήσει σχετικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της Κοινής Γνώμης.

Το Δελτίο Τύπου του Γ. Μαραγκού

 

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά σε όλους!

Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και την παρουσία σας εδώ σήμερα. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αδιάλειπτη και συστηματική κάλυψη όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών θεμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

Μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να συμφωνήσαμε με τον τρόπο και τη δημοσιογραφική κάλυψη και παρουσίαση των γεγονότων ή σε κάποιες άλλες να διαφωνήσαμε, όμως σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ασκήσατε με συνέπεια το δύσκολο και ευθυνοφόρο δημοσιογραφικό σας λειτούργημα.   

Όπως γνωρίζετε, διανύουμε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία ολοκληρώνεται η τρέχουσα δημοτική θητεία. Βρισκόμαστε τέσσερις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019. Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού, λοιπόν, απέναντι στο νησί και τους δημότες μας, απέναντι στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Σύρου, απέναντι σε όσα έγιναν σε αυτή τη δημοτική περίοδο, αλλά και σε όσα πρόκειται να γίνουν για την ανάπτυξη και την ευημερία της Σύρου, έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας ανακοινώσουμε την εκ νέου υποψηφιότητα του συνδυασμού «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» στις επερχόμενες εκλογές.

Επιλέξαμε τη σημερινή ημερομηνία, 16 Ιανουαρίου, καθώς έχει για εμάς και τον συνδυασμό μας ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού την ίδια ημερομηνία ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μας για τις εκλογές του 2014.

Και ο χώρος, στον οποίο γίνεται η σημερινή ανακοίνωση, δηλαδή το γραφείο Δημάρχου, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και σημειολογία, καθώς αυτή τη φορά έχω την τιμή να ανακοινώνω την υποψηφιότητά μας ως εν ενεργεία Δήμαρχος.

Η απόφασή μας αυτή αποτελεί μια πράξη ευθύνης, προοπτικής και ελπίδας για το νησί μας και τους δημότες μας, μια συνειδητή απόφαση που λάβαμε ως δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, προκειμένου να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε ένα τεράστιο έργο που ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί μας, σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες και σε σημαντικούς τομείς.

Η σημερινή ανακοίνωση δεν έχει χαρακτήρα απολογισμού του έργου μας. Το αντίθετο, θα έλεγα. Ο απολογισμός των δράσεων και των έργων ολόκληρης της δημοτικής θητείας θα πραγματοποιηθεί με τρόπο αναλυτικό, καθ’ όλη την επόμενη περίοδο, ώστε κάθε δημότης, κάθε πολίτης να αντιληφθεί το μέγεθος του έργου που πραγματοποιήθηκε και της προσπάθειας που καταβλήθηκε.

Σήμερα θέλουμε να παρουσιάσουμε το σύνολο του αναπτυξιακού σχεδιασμού για το νησί μας και την ανάγκη αυτός να υλοποιηθεί απρόσκοπτα, αποφασιστικά, χωρίς πισωγυρίσματα. Γιατί η Σύρος «τροχοδρομεί» εμπρός και κανείς δεν έχει δικαίωμα να ανακόψει την πορεία της.   

Σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, προϋπολογισμού της τάξεως των 45.000.000 ευρώ, έργα πνοής για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Σύρου, καθώς και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε  στρατηγικούς τομείς, όπως, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, σας αναφέρουμε:

ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ / ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

⦁ Λιμενικές Υποδομές

Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, εκπονήσαμε το Master Plan του λιμένα Ερμούπολης και σε συνέχεια σημαντικών έργων, τα οποία υλοποιήσαμε, όπως η ανάπλαση της παραλίας της Ερμούπολης και του εμπορικού λιμένα στη θέση ΜΕΤΚΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ασφαλείας, σύμφωνα με το πρότυπο ISPS, η δημοπράτηση του νέου εμπορικού λιμένα στη θέση Καρνάγιο εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς και η μεταφορά του επιβατικού λιμένα στη θέση των παλαιών εργοστασίων Λαδόπουλου μαζί με την πλήρη αξιοποίησή τους.

Παράλληλα, σε συνέχεια της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, παραλάβαμε την προμελέτη για την επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου και τη δημιουργία μαρίνας, για την οποία εκπονούμε την οριστική μελέτη το αμέσως επόμενο διάστημα.

⦁ Αεροδρόμιο

Κατόπιν συστηματικών και έντονων πιέσεων, αλλά και εξαιρετικά στενής συνεργασίας του Δήμου μας με τα αρμόδια Υπουργεία, το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου μας, όπως ήδη γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο αναφορικά με την επιμήκυνση του διαδρόμου όσο και αναφορικά με την ταπείνωση του λόφου «Νεράιδα» στο νότιο μέρος του, προκειμένου να βελτιώσουμε την επιχειρησιακή του ικανότητα και τη δυνατότητα προσαπογείωσης μεγαλύτερων αεροσκαφών.

Τόσο το λιμάνι όσο και το αεροδρόμιό μας αποτελούν τις δύο βασικές πύλες εισόδου για το νησί μας, τις οποίες, με συγκεκριμένα έργα, δεσμευτήκαμε να αναβαθμίσουμε και με αποφασιστικότητα πράττουμε.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου στις περιοχές της νότιας Σύρου, που αφορά στην πλήρη αντικατάσταση και υπογειοποίηση όλων των δικτύων ύδρευσης, μήκους 37 χλμ., στις περιοχές Φοίνικας, Ποσειδωνία, Αμπέλα, Βήσσας και Άδειατα. 

Παράλληλα, δημοπρατήθηκε και βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης ο διαγωνισμός για το έργο αποχέτευσης των περιοχών Βάρης και Μέγα Γιαλού και επαύξησης της δυναμικότητας του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης, ένα έργο το οποίο, για περισσότερα από δέκα (10) χρόνια, απλώς άκουγαν αλλά δυστυχώς δεν έβλεπαν οι κάτοικοι αυτών των χωριών. 

Εξασφαλίσαμε, επίσης, χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για την εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεμετρίας για τη μείωση διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., έργο το οποίο δημοπρατούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. αναθέτει εντός των ημερών την υδρογεωλογική και προκαταρτική μελέτη για το έργο «Συλλογή, επεξεργασία και μεταφορά λυμάτων οικισμών Φοίνικα, Ποσειδωνίας και Βήσσα» και την επανάχρηση εκροών. 

Τέλος, προχωρούμε στην ενεργειακή αυτονόμηση των καταναλώσεων με χρήση Αναλώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), έργο που πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της τιμής του νερού.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Σε συνέχεια της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) στο Χ.Υ.Τ.Α., εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Υ.Μ.Ε.Π.Ε.Ρ.Α.Α. για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στη θέση Κοράκι, έργο το οποίο δημοπρατείται (μελέτη – κατασκευή) από τον Δήμο μας, προκειμένου να μας διασφαλίσει, ως νησί, πλήρη επάρκεια και αυτονομία στη διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα είκοσι (20) και πλέον χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΚΕΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Κατασκευάζουμε ήδη, ολοκληρώνουμε και παραδίδουμε το νέο υπερσύγχρονο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βάρης, προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων των Λυκείων στο Μάννα και του Δημοτικού Σχολείου της Ποσειδωνίας, για τα οποία ήδη εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου του ΕΣΠΑ, ενώ έχουμε δρομολογήσει ή προγραμματίσει εκτεταμένες εργασίες συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης σε πολλές σχολικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων, των οποίων οι ανάγκες υπερβαίνουν τα 3.500.000 ευρώ.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Μετά την πλήρη ανακατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Σ. Κυκλάδων, ξεκινά η πλήρης ανακατασκευή και μετατροπή του σε υπερσύγχρονο προπονητήριο του Δημοτικού Σταδίου Πευκακίων, με χρηματοδότηση εξ ημισείας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Αθλητισμού και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ήδη η σχετική Προγραμματική Σύμβαση έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναμένουμε, επίσης, την επίσημη ανακοίνωση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή και βελτίωση της στατικής επάρκειας της Β’ κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας» από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ εντός των ημερών υποβάλλουμε πλήρη και ώριμο φάκελο χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» για την ανακατασκευή και αναβάθμιση της Α΄ κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου.

Οι γηρασμένες, προβληματικές, επικίνδυνες σε κάποιες περιπτώσεις και εγκαταλελειμμένες για πάρα πολλά χρόνια αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας, με σχέδιο και σωστό προγραμματισμό, αναβαθμίζονται και παραδίδονται στη νεολαία μας. 

 

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Πιστεύοντας στην καθοριστική συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του επιχειρείν στην ανάπτυξη του νησιού μας, δημιουργήσαμε έναν καινοτόμο μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων, τον πρώτο στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να δημιουργήσουμε φακέλους επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς και να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια. Το εργαλείο αυτό, σε συνάρτηση με την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου μας και την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Ζαφείρη, προσδοκούμε να καταστήσει της Σύρο σημείο ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια. 

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αναδεικνύουμε τη γεωλογική ταυτότητα και μοναδικότητα της Σύρου, με γνώμονα αφενός την προστασία του σπάνιου γεωλογικού αποθέματος και αφετέρου την ανάπτυξη του γεωλογικού τουρισμού, για τον οποίο η Σύρος σήμερα ίσως αποτελεί τον προσφορότερο και πιο ενδιαφέροντα προορισμό.

Επίσης, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, δημιουργήθηκε, με έδρα τη Σύρο και με πεδίο ευθύνης για όλες τις Κυκλάδες, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ο οποίος θα στελεχωθεί με επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό για την προστασία και διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών στις Κυκλάδες.   

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μετά από προσπάθειες ή/και παλινωδίες δεκαετιών, επιδιώκουμε την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης, έχοντας ήδη λάβει σημαντικές εγκρίσεις (ΚΕΣΥΠΟΘΑ, Υπουργείο Πολιτισμού), ενώ επιδιώκουμε την εξασφάλιση και των υπόλοιπων εγκρίσεων (ΥΠΕΝ), ώστε να εκδοθεί σε ΦΕΚ το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα.

Προστατεύουμε, αναδεικνύουμε και αναβαθμίζουμε δημοτικά κτίρια, ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως το εμβληματικό Δημαρχείο μας, έχοντας ήδη δημοπρατήσει τη σχετική μελέτη επισκευής και αποκατάστασης των όψεών του, ενώ και για άλλα κτίρια, όπως το Πνευματικό Κέντρο, το κτίριο Βελισσαρόπουλου και τον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου», έχουμε αναλάβει σχετικές μελέτες. 

Στις προτεραιότητες όμως της Δημοτικής Αρχής δε βρίσκονται μόνο τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Επενδύουμε συνειδητά, επίσης, σε στρατηγικούς τομείς ευθύνης, με βάση το όραμα και τον σχεδιασμό μας για τη Σύρο και με επίκεντρο τον Άνθρωπο:

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επικεντρωνόμαστε στην ανάδειξη και προστασία της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς της Σύρου, με εκδηλώσεις και φεστιβάλ 12 μήνες τον χρόνο, με στόχο την εξωστρέφεια και τη σύνδεση του Πολιτισμού με τον Τουρισμό. Παράγουμε πολιτισμό με επίκεντρο τον Άνθρωπο και επιδιώκουμε την αποκατάσταση και ανάδειξη των πολιτιστικών μας χώρων. Επίσης, στοχεύουμε στη δικτύωση του Θεάτρου Απόλλων με άλλα θέατρα σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και στη δημιουργία επιπλέον κινήτρων για τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με στοχευμένες δράσεις και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών (video, internet και web marketing, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, προωθητικές δράσεις, μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις) επιδιώξαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κυρίως κατά τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο, γεγονός το οποίο πετύχαμε, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν. Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο 2014 – 2018, η Σύρος πέτυχε αύξηση της τουριστικής κίνησης για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, σε ποσοστό άνω του 30%, το οποίο αναλύεται σε 50.000 επιπλέον επισκέπτες.

Επενδύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, δίνοντας κυρίως έμφαση στον πολιτιστικό, αθλητικό, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό, συνεδριακό, γεωλογικό και θαλάσσιο τουρισμό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ως βασική μας προτεραιότητα θέσαμε την οικονομική λειτουργία του Δήμου σε όρους διαφάνειας και ισότιμης αντιμετώπισης των φορολογούμενων δημοτών και επιχειρηματιών. Πετύχαμε να μειώσουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας, αντιμετωπίζοντας πολλές αμαρτίες των παρελθόντων ετών, όπως το ΚΕΚ Φερεκύδης, το επίδομα των 176 ευρώ κ.ά., ενώ παράλληλα στοχεύσαμε στην μείωση και τον εξορθολογισμό των ελαστικών δαπανών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουμε ένα εύρωστο οικονομικά Δήμο, να διαμορφώσουμε ένα στέρεο οικονομικό οικοδόμημα και να δημιουργήσουμε έναν υγιή Προϋπολογισμό που να παρουσιάζει οικονομική υγεία σε όλους τους επιμέρους δείκτες και πλεόνασμα άνω του 1.000.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ενισχύσαμε τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς και τις δράσεις για τα άτομα τρίτης ηλικίας, δημιουργώντας παράλληλα καινούριες. Στοχεύσαμε στην οικονομική, υλική και ηθική υποστήριξη και συμπαράσταση σε μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αλλά και στην αναβάθμιση και ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών (Κέντρο Κοινότητας, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί, Κ.Α.Π.Η.).

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ

Νιώθουμε πολύ τυχεροί, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της δημοτικής θητείας, το Ναυπηγείο μας γυρίζει εμφατικά σελίδα, καθώς μετά από μία μεγάλη και παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας, δημιουργεί προϋποθέσεις ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και επέκτασης των εργασιών του. Οφείλουμε να συγχαρούμε τον νέο επενδυτή κ. Πάνο Ξενοκώστα και την εταιρεία του ελληνοαμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, τη διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου και τους εργαζομένους, τα αρμόδια Υπουργεία και τα Κυβερνητικά Στελέχη, καθώς και την Ελληνική Δικαιοσύνη για την τεράστια συμβολή τους στην ευόδωση των προσπαθειών αλλαγής ιδιοκτησίας και άμεσης επαναλειτουργίας του. Ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κλάδους αιχμής της οικονομικής ανάπτυξης και ανάταξης της χώρας και είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να επιτευχθεί αρμονική συνύπαρξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον, την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του νησιού. Όλοι οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι του νησιού έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένοι, χαρούμενοι και αισιόδοξοι. 

Ως Δημοτική Αρχή, αποδείξαμε ότι προτιμάμε τα έργα και τις πράξεις και όχι τα λόγια. Όπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, οφείλουμε να είμαστε οι πράξεις μας και όχι τα λόγια μας. Αυτό ακριβώς αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω. 

Σε αυτή την προσπάθεια φυσικά δεν είμαστε μόνοι μας. Για όσα προαναφέρθηκαν, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους αιρετούς συναδέλφους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου μας για τη συνεργασία, τη συμβολή και το έργο τους, όπως και τους επιχειρηματίες και τους συμπολίτες μας για τη στήριξή και την εμπιστοσύνη τους. Άλλωστε, η πρόοδος και η ανάπτυξη του νησιού μας αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Όμως, στη Δημόσια Διοίκηση υπάρχει και συνέχεια. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι για ορισμένα από τα έργα αυτά, των οποίων ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, παρ’ όλο που είχαν βαλτώσει, κάποιοι έχουν σημαντικό μερίδιο συμβολής και συμμετοχής και τους ευχαριστούμε όλους.  

Η Δημοτική Αρχή, διαθέτοντας γνώση των διαδικασιών, τεχνοκρατική προσέγγιση και αποφασιστικότητα και επιδιώκοντας στενή συνεργασία με φορείς χρηματοδότησης, κατάφερε να ξεμπλοκάρει μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που είχαν βαλτώσει για χρόνια, αλλά και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει νέα, εν καιρώ κρίσης, δημιουργώντας στο νησί πολλές θέσεις απασχόλησης. Τα έργα αυτά προσεγγίζουν τα 45.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια τη δημοτικής θητείας, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες μας ωριμάζουν και προετοιμάζουν τη χρηματοδότηση και νέων έργων. Και όλα αυτά, ενώ ορισμένοι, ευτυχώς λίγοι και απομονωμένοι, θιασώτες του μηδενισμού και της οπισθοδρόμησης, μιλούσαν για ένα φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα και την απουσία αναπτυξιακού οράματος. Τους παραμερίζουμε, τους παραμερίζει η κοινωνία και προχωράμε εμπρός.

Οφείλουμε, βέβαια, να πραγματοποιήσουμε και την αυτοκριτική μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο παράταξης. Είναι αλήθεια πως κατά τη δημοτική μας θητεία έγιναν και λάθη, αστοχίες και παραλείψεις. Πιστέψτε με, όμως, όχι εσκεμμένα. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε και ζητώ προσωπικά συγγνώμη σε όσους ενδεχομένως θίξαμε, αδικήσαμε ή ζημιώσαμε, χωρίς να το θέλουμε ή να το γνωρίζουμε.

Για να πετύχουμε, όμως, τα παραπάνω επιλέξαμε και σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με μικροσυμφέροντα, να αντιπαρατεθούμε με στερεότυπες αντιλήψεις και με το τοπικό πολιτικό κατεστημένο. Επιλέξαμε να γίνουμε δυσάρεστοι σε λίγους ώστε να αποδειχθούμε χρήσιμοι στους πολλούς. Αποφασίσαμε, κατά το κοινώς λεγόμενο, να «σπάσουμε αυγά», με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του νησιού μας.

 «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» αποτελεί έναν ακηδεμόνευτο, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, δημοτικό συνδυασμό, χωρίς γεωγραφικούς ή τοπικιστικούς διαχωρισμούς και χωρίς θρησκευτικούς ή άλλους προσδιορισμούς. Πρεσβεύουμε και προάγουμε την ενότητα, την ομοθυμία και τη συστράτευση προσώπων, πολιτών, επιχειρηματιών, συλλογικοτήτων, φορέων και θεσμών για το κοινό καλό, για το καλό της Σύρου.

Το όραμά μας είναι η ισόρροπη, βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη του νησιού μας, με γνώμονα την ιδιαίτερη ταυτότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Επιδιώκουμε τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των οικονομικών κλάδων και την πραγματοποίηση μεγάλων έργων υποδομής σε στρατηγικούς τομείς. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ισότιμης και ισόνομης αντιμετώπισης των πολιτών.

Ο δημοτικός συνδυασμός «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ», με βάση τον νέο εκλογικό νόμο του «Κλεισθένη», περιλαμβάνει έναν αριθμό της τάξης των 100 ατόμων, υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων και Συμβούλων Κοινοτήτων, που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της κοινωνίας και όλες τις γεωγραφικές ενότητες, περιοχές, χωριά και γειτονιές του νησιού μας. 

Είναι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από την ποιότητα και τις ικανότητές τους, τη διάθεση προσφοράς, την υψηλή δημοτικότητα και παράλληλα την αποφασιστικότητά τους να μοιραστούν και να υποστηρίξουν το όραμα και τα όνειρα της παράταξής μας για τη Σύρο.

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο πρόκειται να ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα των 30 υποψηφίων (Δημοτικών Συμβούλων και Συμβούλων Κοινοτήτων) από το σύνολο των 100, ενώ σταδιακά εντός του επόμενου διαστήματος θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοί μας.

Ευχόμαστε έναν έντιμο αγώνα για όλους τους υποψηφίους. Ευχόμαστε να επικρατήσει η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία, ο πολιτικός πολιτισμός και η ευπρέπεια. Να επικρατήσει μια υγιής αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, προτάσεων και επιχειρημάτων.

Εμπιστευόμαστε τους συμπολίτες μας, τους δημότες της Σύρου, και είμαστε βέβαιοι ότι έχουν την ορθή αξιολογική κρίση, την ωριμότητα και την αντικειμενικότητα να αποφασίσουν με γνώμονα το καλό του νησιού μας για το παρόν και το μέλλον, χωρίς πισωγυρίσματα στο παρελθόν.

Η Σύρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θα διεκδικήσει και θα επιτύχει.

Σας ευχαριστούμε.