Λήψεις πλάνων για τη δημιουργία μισάωρου ντοκιμαντέρ

Η Σύρος στο γαλλικό κανάλι Arte

Προβολή της ιστορίας της Σύρου και της εμπορικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής ακμής της

Αποστολή πέντε εργαζομένων της γαλλικής τηλεόρασης Arte βρίσκεται στη Σύρο, με σκοπό να πραγματοποιηθούν γυρίσματα σε όλες τις περιοχές του νησιού, για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, η προβολή του οποίου αναμφισβήτητα θα διαφημίσει τον τόπο εκτός συνόρων.

Πρόκειται για μία πενταμελής ομάδα που εργάζεται πυρετωδώς από την Κυριακή, ώστε να έχει συλλεχθεί και ολοκληρωθεί το υλικό προς επεξεργασία μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός που επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε θέματα Πολιτισμού και Ιστορίας, έχει επιλέξει να προβάλει τη Σύρο και την Κόρινθο (Ισθμός).

Από το μηδέν... στην ακμή

Η “Κοινή Γνώμη” συνομίλησε με τον διερμηνέα, Δημήτρη Μάρα για τα γυρίσματα. Ο ίδιος, τόνισε ότι κύριο θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η επίδραση που είχαν τα δύο κύματα προσφύγων που υποδέχθηκε η Ερμούπολη, στον τόπο και πώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι – που ήταν διωγμένοι από την πατρίδα τους - με την εργατικότητα και την επιμονή τους, γέννησαν έναν αξιομνημόνευτο Πολιτισμό και έθεσαν τα θεμέλια για την εμπορική ακμή που ακολούθησε και την οικονομική άνθιση που χάρισε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή φυσιογνωμία στο νησί.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μάρας, η ομάδα των δημοσιογράφων και των τεχνικών ξεκίνησε επί της ουσίας τις λήψεις των πλάνων τη Δευτέρα το πρωί και θα τα ολοκληρώσει πριν την αναχώρησή της, τέλος της εβδομάδας. Το ντοκιμαντέρ θα έχει διάρκεια μισής ώρας και θα προβληθεί τον Μάρτιο του 2014 στο γαλλικό κανάλι που εκπέμπει σε ολόκληρη τη χώρα.

Αρωγός στην προσπάθεια και την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Μάρα, υπήρξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος συνέδραμε σε ό,τι χρειάστηκε μέχρι στιγμής η πενταμελής αποστολή.

Περίπατος στο μονοπάτι της Ιστορίας

Σχετικά με το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, μίλησε αναλυτικά ο κ. Μάρας, εξηγώντας πως στόχος είναι να προβληθεί ισομερώς το νησί και να αναδειχθεί κάθε ιδιαίτερη πτυχή του. Στην ατζέντα των δημοσιογράφων, υπήρξε συνεπώς η επικοινωνία με ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία του τόπου ώστε να αποτυπωθεί τηλεοπτικά και σε σύντομη χρονική διάρκεια η ιστορική διαδρομή της Σύρου.

Ειδικότερα, τα πρώτα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, σε χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου, όπου ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος, μίλησε για την εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη του τόπου παρουσιάζοντας όλες τις λεπτομέρειες για την άνθιση του λιμανιού. Στη συνέχεια, δόθηκε έμφαση στο γεγονός της συνύπαρξης των δύο δογμάτων, του Ορθόδοξου και του Καθολικού στοιχείου στο νησί, θέμα για το οποίο μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου και ελήφθησαν σχετικά πλάνα.

Την επόμενη ημέρα η αρχαιολόγος Μαίρη Ρώτα, παραχώρησε όλα τα στοιχεία για τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου ενώ χθες το πρωί μπροστά από την κάμερα παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος ρωτήθηκε για τη ζωή και τον αγώνα τον προσφύγων, που αποτέλεσαν τη “σπίθα” της ανάπτυξης. Από το ντοκιμαντέρ, δε θα λείπουν ούτε τα στοιχεία για τις ευρύτερες περιοχές και τα χωριά που αναπτύχθηκαν μεταγενέστερα και για τα οποία ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η Ιστορικός Τέχνης, Μαρίζα Δαλεζίου.

Ο κ. Μάρας, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ θα συμπεριληφθούν κι άλλα πλάνα που θα εστιάζουν στην αρχιτεκτονική της πόλης.