Παρουσίαση Ημερολογίου 2014 του Συνδέσμου Συριανών και του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

“Ένα θαύμα στο Αιγαίο”

Η ιστορία του λιμανιού και της πόλης από τον Αντώνη Μαρκουλή

Φωτογραφικό υλικό με τα κρουαζιερόπλοια που έχουν επισκεφθεί το λιμάνι της Σύρου, κοσμεί τις σελίδες του νέου ημερολογίου για το 2014 που εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Συριανών και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και του οποίου η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες από τον επίτιμο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ερμούπολης, Αντώνη Μαρκουλή.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Ερμής” έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου καθώς επίσης μέλη και φίλοι του Συνδέσμου και του Λιμενικού Ταμείου.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου του Συνδέσμου των Συριανών, Σταύρου Βαφία, απηύθυνε και μέλος του Συνδέσμου Συριανών που βρέθηκε στο πάνελ των ομιλητών, εκφράζοντας την ικανοποίηση των μελών για την αγαστή συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όσον αφορά στην έκδοση του ημερολογίου.

Στη συνέχεια, υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα η ομιλία του κ. Μαρκουλή, με θέμα “Ένα θαύμα στο Αιγαίο”, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση του ημερολογίου για το 2014. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους χορηγούς και όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια και τόνισε ότι είναι ευτυχές το γεγονός πως φέτος για πρώτη φορά το ημερολόγιο μεταφράστηκε εκτός από την αγγλική γλώσσα και στη ρώσικη.

Ο επίτιμος πρόεδρος πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία στην ένδοξη πορεία της Σύρου, επισημαίνοντας την αξία που διαδραμάτισε το λιμάνι κατά το πέρασμα των ετών στην ανάπτυξή της, καθιστώντας την πόλη κέντρο του εμπορίου. Τόνισε δε, ότι το λιμάνι αποτέλεσε πρότυπο για την εμπορική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί εκτός συνόρων ενώ εξήρε την εργατικότητα των προσφύγων που έφθασαν στο νησί και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησαν... “Ένα θαύμα στο Αιγαίο”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαρκουλής, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία” και ΄”να μην εγκλωβιζόμαστε με ναρκισσισμό σε ένα λαμπρό παρελθόν”, προσθέτοντας ότι, “αξίζει να πιστέψουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων της Σύρας μας” και “με αγώνα όλων να επιδιώξουμε την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Σύρου με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών”.

Η απάντηση στις αντιδράσεις

Αφορμή να διατυπώσει δημόσια την προσωπική θέση του όσον αφορά στην πρότασή του για το περιεχόμενο του ημερολογίου του 2014 που θα εκδώσει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στάθηκε ερώτηση που τέθηκε προς εκείνον, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, από παρευρισκόμενο συμπολίτη μας. Ο κ. Μαρκουλής, μετά το πέρας της παρουσίασης, εξήγησε πως η σκέψη του ήταν να εκδοθεί ένα ημερολόγιο με τις επετειακές εκδηλώσεις του θεάτρου “Απόλλων” το 2015, ώστε να προβληθούν όλα όσα θα διαδραματισθούν κατά το έτος 2014 που συμπληρώνονται τα 150 χρόνια ζωής του ιστορικού “Απόλλωνα” και το ημερολόγιο του 2014 να περιλαμβάνει εκκλησίες του Ορθόδοξου και Καθολικού δόγματος ενόψει και των προσπαθειών που εντατικοποιούνται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Σημείωσε τέλος, πως πρότεινε προς το δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα, τη δημιουργία αναμνηστικών μεταλλίων ως δώρο σε προσωπικότητες που οργανώνουν εκδηλώσεις στο θέατρο αλλά και την έκδοση ενός επετειακού λευκώματος με την ιστορία του θεάτρου “Απόλλων” για το 2014.