Την τελευταία πίτα του έκοψε ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου

Το μέλλον θα δείξει...

Το κεφάλαιο “Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου”, ο οποίος επί δυόμισι χρόνια κρατούσε τα ηνία στη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων έκλεισε και επίσημα χθες το βράδυ, μέσα από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του στο Θέατρο 'Απόλλων”.

Με ανάμικτα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και ικανοποίησης, ο πρόεδρος του καταργηθέντος Νομικού Προσώπου, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος πήρε τη “σκυτάλη” μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση της Παιδικής χορωδίας του δήμου, αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα που οικοδομήθηκε λίγο πριν την εκπνοή του προηγούμενου έτους.

“Το βαρόμετρο θα είναι πάντα οι εργαζόμενοι”

Όπως τόνισε “η συγχώνευση του Οργανισμού στο δήμο πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας των υπαλλήλων, με στόχο τον καλύτερο δυνατό ελιγμό για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους”. Πρόσθεσε δε ότι το μέλλον θα κρίνει εάν οι τελευταίες αλλαγές θα επιφέρουν θετικές ή αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των υπηρεσιών, εκτιμώντας ωστόσο ότι “πάντα το βαρόμετρο θα είναι η ομάδα των αιρετών και των εργαζομένων που θα ηγούνται και όχι τόσο το μοντέλο διοίκησης”.

Στη συνέχεια, έκανε σαφές ότι από το Μάιο του 2011 έως και το Οκτώβρη του 2013, ο ΟΠΑΣ άφησε το στίγμα του στα δρώμενα του νησιού, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πολιτιστικό και αθλητικό πρόγραμμα, που έτυχε θετικής ανταπόκρισης τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ.

Δυόμισι χρόνια καινοτομίας

Παραθέτοντας μερικά από τα δρώμενα, τα γεγονότα και τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, ο κ. Κεράνης εστίασε στην καθιέρωση του πρώην λατομείου Καραβέλα και νυν Πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” ως συναυλιακός χώρος, στη γιγάντωση του Συριανού Καρναβαλιού, αλλά και στην καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο Θέατρο Απόλλων. Υπογράμμισε επίσης ότι πλέον πραγματοποιείται ηλεκτρονική παρακολούθηση και καταγραφή των δράσεων, έργων και επισκεπτών μέσω υπολογιστών στο θέατρο και στα μουσεία, ενώ είναι ήδη έτοιμα αναμνηστικά προς πώληση στο Θέατρο Απόλλων και σύντομα και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Τέλος, ενημέρωσε πως εκκρεμεί η προμήθεια νέων ταμειακών μηχανών για να τεθεί σε λειτουργία το πωλητήριο του θεάτρου.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην πραγματοποίηση μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον ΟΠΑΣ και στο πανεπιστημιακό δίκτυο οπτικών ινών ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης εκδηλώσεων του θεάτρου μέσω του διαδικτύου. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις ήταν τέλος η απόκτηση του πρώτου ηλεκτρονικού αυτοκινήτου Enfield μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιστορικών Οχημάτων Enfield Σύρου και των φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου.

Δύσκολες στιγμές, αλλά και ευχάριστα νέα

Αφού αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο ΟΠΑΣ, όπως το αναγκαστικό κλείσιμο του κολυμβητηρίου τους χειμερινούς μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης ή τις κακές συνθήκες λειτουργίας του σταδίου των Πευκακίων, ο κ. Κεράνης εξήγησε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να κλείσουν αυτές οι “τρύπες”. Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε τη δημοπράτηση και ανάθεση του έργου διασύνδεσης του κολυμβητηρίου με το σταθμό της ΔΕΗ, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους θέρμανσης, καθώς και την έναρξη εργασιών για την αλλαγή τάπητα στο δημοτικό γυμναστήριο. Κλείνοντας, ανακοίνωσε ότι τη μελλοντική επιδιόρθωση αιθουσών του κλειστού γυμναστηρίου, ενώ σημείωσε ότι ολοκληρώνεται από την τεχνική υπηρεσία η μελέτη του Ποδηλατόδρομου, έργο που θα υλοποιηθεί εντός του 2015.

Μετά τη σύντομη ανασκόπηση των σημαντικότερων πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, ο ΟΠΑΣ προχώρησε στη βράβευση προσώπων και σωματείων του πολιτισμού και του αθλητισμού, η οποία δε βασίζεται μόνο σε επιδόσεις, ρεκόρ, ποσότητες και επιτυχίες, αλλά και στην καινοτομία, τις νέες ιδέες, την προσπάθεια και την προσφορά μέσω εθελοντισμού.

Απονομή βραβείων σε ανθρώπους που ξεχωρίζουν

Από τον τομέα του πολιτισμού βραβεύτηκαν η αρχαιολόγος κ. Μαρία Ρώτα, υπεύθυνη για το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής τέχνης και για τη δημιουργία των ομάδων εθελοντών ξεναγών, οι θεατρικοί όμιλοι “Απόλλων” και “Σουρής” για την πολύχρονη παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα του νησιού και για τη συνεισφορά τους στο ιστορικό κτήριο του θεάτρου Απόλλων, καθώς και ο πολιτιστικός σύλλογος “Ποσειδών” για την πολύπλευρη προσφορά του στον πολιτισμό.

Από το χώρο του αθλητισμού, βραβεύτηκαν η Αναστασία Καραμολέγκου, υπεύθυνη του Ιππικού Ομίλου Κυκλάδων για το έργο και τις διακρίσεις σε αγώνες πανελληνίου επιπέδου και ο προπονητής Δημήτρης Κάμπαξης για την προσφορά του στο Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο και στα συριανά και πανκυκλαδικά τουρνουά ακαδημιών.

Αναμνηστικός έπαινος απονεμήθηκε στους δρομείς της Σύρου και σε αυτούς που έτρεξαν στο μαραθώνιο και τερμάτισαν, ενώ τα μεγαλύτερα βραβεία δόθηκαν στον Αγησίλαο Μακριδάκη, ο οποίος έτρεξε σε πανελλήνιο αγώνα 100 χιλιομέτρων, τερμάτισε και πήρε την πρόκριση για την Σπαρτακιάδα, καθώς και στους ποδηλάτες Θεοδόση Παπουτσά και Δημήτρη Κωβαίο, οι οποίοι συμμετείχαν στην ποδηλατική Σπαρτακιάδα, έναν αγώνα 257 χιλιομέτρων.

Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τους εκπροσώπους των δύο Εκκλησιών της Σύρου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με εορταστικές μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα.

Ετικέτες: