Δεύτερη ημέρα επιτυχίας του Loukoumi Festival 2014

Γλυκές ιστορίες στο κέντρο της Ερμούπολης

Στην ιστορία του πολιτιστικού χάρτη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων κατάφερε να περάσει με άνεση το 2ο Φεστιβάλ Λουκουμιού, το οποίο επισφραγίστηκε με την αγάπη και την αθρόα συμμετοχή του κοινού στις διήμερες εκδηλώσεις του θεσμού στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και στο κέντρο της Ερμούπολης αντίστοιχα.

Μετά την αξιοσημείωτη επιτυχία της πρώτης ημέρας στην ιστορική έδρα του νησιού, το Συριανό λουκούμι αναδείχθηκε για μία ακόμη βραδιά στον απόλυτο πρωταγωνιστή του σαββατοκύριακου, ενός διημέρου πασπαλισμένου με ζάχαρη, αγάπη, όνειρα, χαρά και πολλές γλυκές εκπλήξεις.

Οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Λουκουμιού κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Πλατεία Μιαούλη, η οποία μετατράπηκε σε μία λαχταριστή λουκουμόπολη για μικρούς και μεγάλους.

Οι επισκέπτες του πιο γλυκού φεστιβάλ του νησιού συνέχισαν το “ταξίδι” τους στον κόσμο της γεύσης και της τέχνης, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων με φόντο το μαγευτικό δημαρχείο της Σύρου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με λουκουμοπαιχνίδια από την ομάδα θεάτρου ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ και συνταγές ζαχαροπλαστικής με λουκούμι από τη δημοσιογράφο γεύσης Ιωάννα Σταμούλου.

Τιμητική διάκριση στους πρεσβευτές της Σύρου

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε απονομή τιμητικής διάκρισης στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου Μπάμπη Κουλούρα και στην εταιρεία Blue Star Ferries, για την προώθηση της προσπάθειας της Σύρου και των Κυκλάδων για την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, πέρα από τα θαλάσσια σύνορα του νησιωτικού μας συμπλέγματος. Την απονομή έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε σε πρώτη προβολή το βιντεοκλίπ του τραγουδιού “Λουκουμάκι συριανό” από το συγκρότημα Νέα Τάξη Πραγμάτων, παρουσία των “πρωταγωνιστών” του βίντεο, οι οποίοι συστήθηκαν στο κοινό και έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Τέλος, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο πιο γλυκό ψηφιδωτό του κόσμου από 5.000 λουκούμια, τοποθετημένα στη θέση τους από τα 20 μικρά παιδιά του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών “η σοφία της παράδοσης”.

Δ. Δημόπουλος “Ένα φεστιβάλ... χάρμα οφθαλμών”

Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε ο ο ηθοποιός – σταντ απ κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το κοινό με το κέφι και τις ξεκαρδιστικές ατάκες του. “Βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια ανταπόκριση από το κοινό” δήλωσε στην Κοινή Γνώμη ο παρουσιαστής προσθέτοντας πως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα οφείλονται στον συντονισμό και την άρτια διοργάνωση. “Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις όλους αυτούς τους μουσικούς, τους λουκουμοπαραγωγούς και καλλιτέχνες που έφτιαχναν γλυπτά με λουκούμι, αλλά και τον κόσμο να συμμετέχει με τόσο ενθουσιασμό” σημείωσε, καταλήγοντας πως “μια εκδήλωση με τόσο γλυκό σκοπό και τέτοια μεγάλη προσέλευση, μόνο επιτυχημένη μπορώ να θεωρηθεί”.

Ι. Σταμούλου: “Ένα γλυκό για κάθε στιγμή”

Τα ζαχαροπλαστικά “θαύματα” που μπορούν να γίνουν με το Συριανό λουκούμι παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η κ. Ιωάννα Σταμούλου. Η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης και Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού OLIVE έφτιαξε ζωντανά μαλεμπί τριαντάφυλλο με μπισκότο και συριανό λουκούμι τριαντάφυλλο, μπισκότα με γεύση ελληνικό καφέ, γεμισμένα με λουκούμι τριαντάφυλλο και σοκολατένιο ρολό με μπισκότα, καρύδα και λουκούμια. Όπως τόνισε, το λουκούμι είναι ένα γλυκό που συνοδεύει κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, κατέχοντας ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε άλλα αντίστοιχα προϊόντα. “Δεν υπάρχει επισκέπτης που θα έρθει στο νησί και δεν θα φύγει με μια σακούλα λουκούμι και χαλβαδόπιτες” υπογράμμισε, καταλήγοντας πως “είναι ωραίο να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις, ώστε να γνωρίσει το τοπικό γλύκισμα περισσότερος κόσμος και να εκφράσει την επιθυμία να το γευτεί από κοντά”.