4η μουσική επιδρομή των ακορντεονιστών στη Σύρο

Από γλυκούς, νοσταλγικούς, ανάλαφρους και κυματιστούς ήχους ακορντεόν θα πλημμυρίσει και φέτος το νησί της Σύρου, αποτελώντας για μία ολόκληρη εβδομάδα το κέντρο των ακορντεονιστών από κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο.

Το 4ο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο θα διεξαχθεί από 13 έως 18 Ιουλίου, με στόχο να διατηρήσει την υψηλή μουσική ποιότητα που το χαρακτηρίζει και να διευρύνει ακόμα περισσότερο την πολύ καλή φήμη του.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Για την επίτευξη αυτών των σκοπών προγραμματίζονται ένα πρωινό εργαστήριο για παιδιά Δημοτικού με στόχο τη γνωριμία τους με το ακορντεόν, καθώς καθώς μία βραδινή συναυλία στο Φοίνικα από νεαρούς μαθητές Ωδείων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Νεανικής Ημέρας. Μεταξύ άλλων, οι φίλοι της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία συναυλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μέσω της οποίας θα προβάλλεται μια διαφορετική, ασυνήθιστη πλευρά του ακορντεόν, καθώς και μία μεγάλη χορευτική εκδήλωση στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, για τη λήξη του Φεστιβάλ.

Στο διάστημα αυτό, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα σεμινάρια από καταξιωμένους μουσικούς-καθηγητές και συγκεκριμένα:

✔ “Ατομικά μαθήματα” με τον Κωνσταντίνο Ράπτη

✔ “Σεμινάριο για νέους και αρχάριους” με το Σταμάτη Πασόπουλο

✔ “Η τεχνική του ακορντεόν στα Βαλκάνια” με το Θάνο Σταυρίδη

✔ “Εισαγωγή στη Τζαζ” με το Γιώργο Τσιατσούλη

“Ακορντεόν και ελληνική μουσική παράδοση”

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου του, ο κ. Πασόπουλος, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα εξηγήσει πώς το ακορντεόν κατάφερε να αναπληρώσει προγενέστερα όργανα; Είναι όντως μια σύγχρονη τσαμπούνα ή γκάιντα, κι αν ναι, πώς; Τι καινούριο προσέδωσε ως ηχόχρωμα και ως τεχνικές δυνατότητες; Υπό ποιες συνθήκες μπορεί να αποκτά τον ρόλο ενός «παραδοσιακού οργάνου»; Τι έχει να προτείνει ως προς την «παράδοση» και εξέλιξη -μέσα στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα – της μουσικής παράδοσης; Πως μπορούμε να διαχειριστούμε με λειτουργικό τρόπο τις επιρροές από άλλα μουσικά είδη; Κι επειδή όλα αυτά τα ερωτήματα προϋποθέτουν το αρχικό «βίωμα», για να έχουν και το απαιτούμενο αποτέλεσμα στην πράξη, ο ρόλος του εργαστηρίου θα είναι κατά βάση βιωματικός.

“Η τεχνική του ακορντεόν στα Βαλκάνια: μια πρώτη προσέγγιση” Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρίδης με ειδίκευση στην εθνομουσικολογία θα εξετάσει με τους συμμετέχοντες πώς παίζεται το ακορντεόν ως σολιστικό αλλά κι ως συνοδευτικό όργανο στη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Ornaments, φρασεολογία, αρμονική και ρυθμική συνοδεία. Μαζί θα δουν κάποια χαρακτηριστικά κομμάτια από την κάθε περιοχή και θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν στιλιστικά την τεχνοτροπία και τη φιλοσοφία που διέπουν το παίξιμο του ακορντεόν σε κάθε μια απ’ αυτές τις χώρες. “Εισαγωγή στη τζαζ”

Στη τζαζ μουσική θα μυήσει τους δικούς του μαθητές ο κ. Τσιατσούλης. Στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα γίνει μία από κοινού προσπάθεια αποκωδικοποίησης και ανάλυσης των δομών της Jazz μουσικής, προσεγγίζοντάς την από τις απαρχές της (εποχή του swing),όπου και θα διαπιστώσουμε τις ομοιότητες,αλλά και τις διαφορές,με τις επίσης απλές φόρμες των τραγουδιών της αντίστοιχης περιόδου στην Ελλάδα (ρεμπέτικο-λαικό). Μέσα από συγκριτικές αναλύσεις,λοιπόν,πολύ γνωστών κομματιών και από τα δύο στυλ,αλλά και με κοινό εργαλείο τα στοιχεία της κλασσικής θεωρίας και αρμονίας θα επιχειρήσουμε να “ξεκλειδώσουμε” το μηχανισμό αυτό. Το δεύτερο σκέλος των σεμιναρίων αφορά αποκλειστικά την μουσική πράξη, ενώ θα ακολουθήσουν και μουσικά εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν – ενορχηστρώσουν τα κομμάτια που θα αναλυθούν πάνω στο ακορντεόν.

Παρουσίαση στους δρόμους της Ερμούπολης

Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν όλη την εβδομάδα και θα προετοιμάσουν μια ομαδική παρουσίαση των σεμιναρίων τους στους δρόμους της Ερμούπολης, την Παρασκευή 17/7. Μετά από την παρουσίαση, θα μπορούν να σκορπίσουν σε μικρές ομάδες των 2 ή 3 ατόμων για να παίξουν σε κάθε γωνιά της πόλης, για μια ώρα. Εκτός από την βραδιά στην Ερμούπολη, οι ακορντεονίστες θα μπορούν να παίξουν σε ανοιχτές σκηνές που θα στηθούν την Τρίτη 14/7 και την Πέμπτη 16/7 σε δύο παραθαλάσσια χωριά, στο Γαλησσά και στο Φοίνικα.

Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνονται επίσης μία καθημερινή έκθεση και ένα εργαστήριο επισκευής ακορντεόν από τον Παναγιώτη Ζαφειρίου.

Ετικέτες: