Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «αποβιβάζονται» στη Σαντορίνη

Σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού

Μία διαδραστική περιήγηση στο χρόνο, τις τέχνες, την ιστορία και τον πολιτισμό θα απολαμβάνουν μία φορά την εβδομάδα οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Σαντορίνη, μέσα από τις δύο μουσειοσκευές του με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και την Αρχαία Κεραμική.

Οι δύο βαλίτσες αποβιβάζονται από 20 Νοεμβρίου στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης και πλαισιώνονται από ζωντανή κίνηση και θεατρικό παιχνίδι, φέρνοντας πιο κοντά τα παιδιά του νησιού με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Κάθε Πέμπτη για τα Σχολεία και κάθε Παρασκευή για το κοινό, οι υπεύθυνες του Προγράμματος για το SAF, Ισμήνη Χαντζή και Μαρία Καβαλιέρη, εμπλουτίζουν την περιήγηση με ζωντανή κίνηση, εικαστικό και θεατρικό παιχνίδι, προσδίδοντας στο εγχείρημα μια τρίτη διάσταση. Επιπλέον, σωματοποιούν την επίσκεψη των παιδιών, κάνοντας ακόμα πιο βαθύ το αποτύπωμα της εμπειρίας μέσα από τη θεατρικότητα και την αναπαράσταση των γεγονότων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Έχουν σχεδιαστεί τέσσερις διαφορετικές Μουσειοσκευές που αφορούν στον Κυκλαδικό Πολιτισμό, στην Αρχαία Ελληνική Κεραμική, στο Ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα και στο Παιχνίδι στην Αρχαία Ελλάδα. Κάθε Μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια.

Κυκλαδικός Πολιτισμός

Μέσα από έντυπο υλικό για τον εκπαιδευτικό, διαφάνειες, βιβλία, εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά και ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων οι μαθητές γνωρίζουν τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.

Αρχαία κεραμική

Τα αντίγραφα αγγείων του μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού, το έντυπο υλικό, οι διαφάνειες, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν το μαθητή να μάθει πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία, τις διάφορες τεχνικές διακόσμησης, αλλά και τα σχήματα και τις ονομασίες τους.

Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα

Έντυπα για τον εκπαιδευτικό, διαφάνειες, χειροτεχνίες και μια σειρά ενδυμάτων (χιτώνες, πέπλος, ιμάτια, χλαμύδα, εξωμίδα ) διδάσκουν το μαθητή, ενώ παράλληλα του δίνουν την ευκαιρία να ντυθεί και ο ίδιος.

Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα

Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά τις ρίζες τους, την προέλευση γνωστών παιχνιδιών όπως οι σβούρες, το γιο-γιου, η μπάλα, η τυφλόμυγα, το κουτσό και το κρυφτό και να τα παίξουν, χρησιμοποιώντας τα αντίγραφα, τις εικόνες και το βιβλίο που περιλαμβάνονται στη Μουσειοσκευή.

Σημειώνεται, ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις Μουσειοσκευές, οι οποίες προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές εκθεμάτων. Δεν είναι επισκέπτες, ούτε ακροατές. Με τις μουσειοσκευές τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις και αποκομίζουν ουσία και ευχάριστα ερεθίσματα. Σε αυτή τη νέα περιήγηση, δεν έχει σημασία το «πόσα» θα δουν, αλλά ο τρόπος που θα τα δουν και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και το μυαλό τους.