Τα ψηφιακά μυστικά του animasyros και η εαρινή επίσκεψη στην Ερμούπολη

Καθημερινή επαφή με το κοινό

Ποια είναι τα μυστικά για να καταφέρει ένα φεστιβάλ, που σέβεται και ακολουθεί τις τάσεις της εποχής του, να αποκτήσει μία καθημερινή επικοινωνία με το κοινό του και ταυτόχρονα να αυξήσει τη λίστα των θαυμαστών του;

Την απάντηση δίνει ο Φώτης Μαραγκός, συντονιστής κοινωνικών δικτύων του animasyros, ενός αγαπημένου πολιτιστικού θεσμού, που τα τελευταία χρόνια πέτυχε όχι μόνο να δημιουργήσει έναν τεράστιο μύθο γύρω από το όνομά του αλλά και να γίνει viral, μέσα από την καθημερινή διαδικτυακή επικοινωνία του με τους φίλους του φεστιβάλ.

Από το 2014, ο κ. Μαραγκός είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και ανανέωση των λογαριασμών του animasyros σε facebook, Instagram και twitter, ενώ έχει αναλάβει επίσης τη δικτύωση του φεστιβάλ με φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το κινούμενο σχέδιο στην Ελλάδα.

Οικονομικός τρόπος προβολής

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» εξηγεί ότι η συνεχής μεγέθυνση του φεστιβάλ που παρατηρείται χρόνο με το χρόνο, οφείλεται τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στις συνεργασίες της ομάδας με ανθρώπους που εκτιμούν, αναγνωρίζουν και επιθυμούν να στηρίξουν την τέχνη της εμψύχωσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν κρύβει ότι τα social media αποτελούν έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο για να μπορέσει κανείς να προβληθεί, να δημιουργήσει ένα στοχευμένο κοινό και να έχει μια πλατιά απήχηση τόσο μέσω του κειμένου, όσο και μέσω της εικόνας που θα παραθέσει.

Δημιουργία ενός σταθερού κοινού

Επιπλέον, καθιστά γνωστό ότι φιλοδοξία του animasyros είναι να αποκτήσει ένα σταθερό κοινό, που θα ακολουθά το φεστιβάλ σε κάθε βήμα του. «Στρατηγική και φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε μια συνεχόμενη ροή πληροφοριών και ενημέρωσης για το κινούμενο σχέδιο και γενικότερα για τις εφαρμοσμένες τέχνες και για το πώς αυτές αναπτύσσονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και να πετύχουμε τη δικτύωση των animators με φεστιβάλ και προγράμματα του εξωτερικού, μέσα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι βασικό στόχο της ομάδας αποτελεί η καθημερινή επαφή του φεστιβάλ με το κοινό. «Όταν μπορείς να μπεις στη λογική του θεατή, του ακροατή και του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο κομμάτι, μπορείς να αξιοποιήσεις ακόμα καλύτερα αυτό το εργαλείο. Εμείς έχουμε επιτύχει σε αυτό, ακριβώς επειδή έχουμε μια ποιοτική αισθητική απεικόνιση των πραγμάτων και δε λειτουργούμε ευκαιριακά. Η συνεχής παρουσία μας στα social media έχει βοηθήσει στο να δημιουργήσουμε το κοινό μας που καθημερινά περιμένει μια πληροφορία και μια ανάρτηση από εμάς για πράγματα που πραγματικά το ενδιαφέρουν», καταλήγει ο κ. Μαραγκός.

Τα Κυκλαδικά ειδώλια εν δράσει

Σημειώνεται ότι από χθες, το animasyros βρίσκεται και πάλι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της εαρινής απόβασής του στην Ερμούπολη υλοποιούνται μεταξύ άλλων δύο Παιδικά Εργαστήρια σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Στο εργαστήριο με θέμα «Το κυκλαδικό ειδώλιο σήμερα», ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Ερμούπολης μεταμορφώνουν τα ειδώλια σε κινούμενους χαρακτήρες που αφηγούνται ιστορίες, με τη βοήθεια της κ. Αναστασίας Δημητρά. «Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν τα ειδώλια και κατ’ επέκταση τον Κυκλαδικό Πολιτισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν πώς ένα ειδώλιο του «χθες» μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν χαρακτήρα του «σήμερα» και να δημιουργήσουν το δικό τους animation. «Αν και στην αρχή είχαν κάποιους ενδοιασμούς, όσο προχωρούσε η διαδικασία, η δημιουργικότητά τους αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκαν πάρα πολύ ωραίες δουλειές», τονίζει.

Ο πολιτισμός και η ιστορία στο σύγχρονο animation

Επιπλέον εξηγεί ότι το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για την ιστορία και τον πολιτισμό έχει σπρώξει πολλούς animatiors προς αυτή τη θεματολογία. «Παλαιότερα, η Artoon είχε δημιουργήσει σειρά κινουμένων σχεδίων για την ελληνική μυθολογία και ο Άγγελος Ρούβας ξεκινάει τώρα μια μεγάλη παραγωγή που θα έχει θέμα τα μάρμαρα του Παρθενώνα» διευκρινίζει, εκτιμώντας ότι τα Κυκλαδικά ειδώλια θα μπορούσαν να πρωταγωνιστούσαν εξίσου σε κάποια αντίστοιχη παραγωγή.

Σημειώνεται ότι τόσο το εργαστήριο της κ. Δημητρά, όσο και το εργαστήριο «Κόμιξ με τα Κυκλαδικά Ειδώλια» σε συνεργασία με την Comicdom – Εκπαιδεύτριες: Βασιλεία Βαξεβάνη, Λήδα Τσενέ συνεχίζονται και σήμερα το πρωί στο Θέατρο Απόλλων.