15 χρόνιας δυναμικής παρουσίας στον πολιτιστικό χάρτη των Κυκλάδων

Φεστιβάλ Τήνου 2016

Τη διαφορά στον πολιτιστικό χάρτη των Κυκλάδων ετοιμάζεται να κάνει για 15η χρονιά το Φεστιβάλ Τήνου, που επιστρέφει, έχοντας στις αποσκευές του μία πληθώρα μουσικών συναυλιών, αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων, αφιερωμάτων σε σημαντικούς εκπροσώπους της 7ης τέχνης, αλλά και εικαστικών εκθέσεων.

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που χρόνο με το χρόνο επαναπροσδιορίζεται και καθιερώνεται στη συνείδηση ολοένα και περισσότερων φιλότεχνων, φιλοδοξεί για μία ακόμη φορά να προβάλει την Τήνο ως ένα ξεχωριστό νησί πολιτισμού με πλούσια παράδοση και ισχυρούς δεσμούς με τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Την τελευταία 15ετία οι φίλοι του νησιού, που συνεχίζουν να υπερασπίζονται ανθρώπινες αξίες, συμπράττουν για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου με την εκτίμηση ότι, ο πολιτισμός δύναται να φέρει κοντά τους ανθρώπους και να ελευθερώσει τις ευαισθησίες και τις επιθυμίες τους.

Θέατρο

«Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Βώλακα. Ένας Ύμνος στη Ζωή και την Αγάπη, που ίσως μόνο ένας «γελοίος» μπορεί να δει στο όνειρό του... ή μήπως δεν είναι μόνο ένα όνειρο; Την παράσταση σκηνοθετεί ο Τάκης Χρυσικάκος και ερμηνεύει ο Δημήτρης Βερύκιος. Στο φλάουτο – τραγούδι η Αμαλία Κλημοπούλου.

Την κατοχική ηρωίδα της Αθήνας Λέλα Καραγιάννη ενσαρκώνει η Μαίρη Βιδάλη στον μονόλογο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου «Η Μάνα της Αντίστασης». Η θεατρική Λέλα έρχεται ως άγγελος της νεοελληνικής τραγωδίας να επικαιροποιήσει την αξιοπρέπεια, την αντίσταση στην βαρβαρότητα και να μετατρέψει τον θάνατό της σε παράδειγμα ήθους διαρκείας. Σκηνοθετεί η Γιώτα Σκουνδουράκη. Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στα Λουτρά.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου, το κοινό της Τήνου υποδέχεται τη “Σταματία το γένος Αργυροπούλου” του Κώστα Σωτηρίου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού, η Σταματία ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη ζωή που προχωράει δίπλα της. Στον ομώνυμο ρόλο η Ελένη Ουζουνίδου. Πρωταγωνιστεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Η μοντέρνα και ασυμβίβαστη «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ παρουσιάζεται την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στα Λουτρά. Ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία. Το έργο συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρωταγωνιστούν ο Στέλιος Μάινας, η Αννέζα Παπαδοπούλου και η Βασιλική Τρουφάκου στον ομώνυμο ρόλο.

Η θεατρική παράσταση “Πρόβα Λόρκα” με τους Πέννυ Μουλαγιάννη, Πέτρο Μπένο, Έλενα Πετροπούλου και Ειρήνη Τζαβάρα θα παρουσιαστεί στο σχολείο του Αρνάδου. Γέρμα, Μαριάνα Πινέδα, Ματωμένος Γάμος: Τρία διαφορετικά “πάθη”  μ' αφετηρία τον Έρωτα...Ο F.G. Lorca "παίζει" ρόλους πάθους, που λάτρεψε. Χορός , μουσική και κλασσική κιθάρα συμπληρώνουν τις κορυφαίες στιγμές της τριλογίας. Κείμενο, Σκηνοθεσία: Φωτεινή Νταφοπούλου.

Μουσική

Η κορυφαία ερμηνεύτρια τής Bossa Nova, Paula Morelenbaum που υπήρξε επί δέκα χρόνια ένα από τα κορίτσια τής θρυλικής Nova Banda του Antônio Carlos Jobim με εμφανίσεις στις σημαντικότερες σκηνές και φεστιβάλ παγκοσμίως, έρχεται στα Λουτρά την Τετάρτη 27 Ιουλίου, προσκεκλημένη τού Φεστιβάλ Τήνου και του Tinos Jazz Festival (που φέτος λόγω των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο τιμά τη Βραζιλιάνικη μουσική), για να μας ταξιδέψει με την κρυστάλλινη φωνή της.

Ο Γιώργος Νταλάρας για πρώτη φορά επισκέπτεται την Τήνο τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, προσκαλώντας το κοινό σ’ ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με σταθμούς τα ωραιότερα τραγούδια του. Θα παρουσιαστούν τραγούδια των Σταύρου Κουγιουμτζή, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Απόστολου Καλδάρα και νεωτέρων συνθετών και τραγουδοποιών. Μαζί του η Ασπασία Στρατηγού, μια από τις ωραιότερες φωνές της γενιάς της και μια δεκαμελής ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες μουσικούς.

Ο Serge Gainsbourg συναντά το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, και το Μεξικό του '50 την Γερμανία του '30. Standards και μικροί θησαυροί, τραγούδια σε πέντε γλώσσες και ένα μικρό αφιέρωμα στην χρυσή εποχή του γαλλικού τραγουδιού περιμένουν το κοινό στη συναυλία της Κυβέλης Καστοριάδη και του Ορέστη Καλαμπαλίκη την Τρίτη 2 Αυγούστου. Προηγείται μικρό ποιητικό αφιέρωμα στον Μάρκο Φώσκολο- Προεστό με ομιλητή τον Γιώργο Αλβέρτη.

Ένα αφιέρωμα στο Βασιλιά του Rock n’ Roll, Elvis Presley παρουσιάζει ο George Zervos σ’ ένα μοναδικό show στη Χώρα την Τετάρτη 3 Αυγούστου. Στη συυναυλία ακουστούν επίσης τραγούδια του George Zervos και τραγούδια άλλων μεγάλων ερμηνευτών της rock σκηνής: Ray Charles, Chuck Berry, Bill Haley, David Bowie κ.ά.

Τη σκυτάλη παίρνει την επόμενη ημέρα στον Αρνάδο ο Δημήτρης Μπάσης με 3 μουσικούς επί σκηνής. Ο αγάπης καλλιτέχνης ερμηνεύει μεγάλους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Δύο ημέρες αργότερα, ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά στο Θέατρο Κουμάρος...την άμμο της θάλασσας για καλό σκοπό, καλεσμένος των Φίλων της Τήνου, υπέρ της ενίσχυσης των υποδομών του Κέντρου Υγείας Τήνου.

Τραγούδια με λυρικό και επαναστατικό περιεχόμενο ερμηνεύει για τους φίλους του Φεστιβάλ Τήνου ο Βασίλης Λέκκας την Πέμπτη 11 Αυγούστου. Ακούγονται συνθέσεις Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκοπουλου, Σπάθα, Τρανταλίδη, κ.α. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον σύλλογο του Βώλακα.

Αφιέρωμα στον κορυφαίο σολίστα του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλο για την 60χρονη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Αυγούστου στα Δυο Χωριά. Θα ακουστούν τραγούδια: Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαιωάννου, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μούτση κ.ά.

Αγαπημένα τραγούδια με εύθυμο και χιουμοριστικό περιεχόμενο θα παρουσιάσουν ο Παντελής Αμπατζής και ο Ρένος Χαραλαμπίδης (13/8) στην Πλατεία Πύργου. Ατμόσφαιρα παρέας από ελαφρά μέχρι επιλεγμένα λαϊκά. Θα προηγηθούν μικρά αποσπάσματα από ταινίες του Ρένου Χαραλαμπίδη. Την Τρίτη 16 Αυγούστου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ζουγανέλης έρχονται στα Λουτρά για μια μοναδική συναυλία με τραγούδια σταθμούς στην πορεία τους, όπως το “Φοβάμαι”, η «Στέλλα», ο “Τρελός” κ.ά.

Φάροι Πολιτισμού θα ανάψουν την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Νίκος Μπένος Πάλμερ. Θα ακολουθήσει συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, όπου θα ακουστούν τραγούδια με ειδική αναφορά στη θάλασσα και στους φάρους.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου, η Βασιλική Τσίγκανου αφηγείται, από το βιβλίο του Γκυ Ντε Μονπασάν: “Ιστορίες της μέρας και της νύχτας” (που μετέφρασε η ίδια). Θα γίνει σύντομη αναφορά της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες κάτω από τον τίτλο «Όλοι ελεύθεροι και ίσοι;». Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Κώστα Τζιαγκούλα, αφιερωμένη στο πολιτικό και κοινωνικό τραγούδι από την δεκαετία του '60 μέχρι και τις μέρες μας με θέμα την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την ανθρώπινη συνύπαρξη. Θα ακουστούν τραγούδια: Σαββόπουλου, Κατσιμίχα, Ιωαννίδη, Μάλαμα, Αγγελάκα, Παυλίδη κ.ά.

Συνθέτες που συνέβαλλαν με το έργο τους στην ιστορική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής τέχνης θα παρουσιαστούν μέσα από το συναυλικό αφιέρωμα σε Κυκλαδίτες Μουσικούς στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Μουσικολογική μελέτη ανήκει στην Μέμα Ειρηναίου (πιάνο). Ερμηνεύει η σοπράνο Μαριέτα Δελώτη.

Της Τέχνης το ανάγνωσμα

Ο κορυφαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μιλά για την τέχνη, την μουσική, τον έρωτα, την πολιτική, για τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν και διαβάζει ποιήματά του. Στον χώρο θα λειτουργεί Έκθεση Ζωγραφικής των παιδιών του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Τήνου με Θέμα “Κυκλάδες”.

Μια τιμητική βραδιά για τον σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη που κατέγραψε με μοναδικό τρόπο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λαών και πολιτισμώνθα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιουλίου. Θα προβληθεί η ταινία "ο αθέατος σκηνοθέτης" (Masterclass 45'), που περιλαμβάνει αποσπάσματα από ταινίες του. (“Blues με σφιγμένα δόντια”, “ο κινηματογράφος του πραγματικού”, “ανεβαίνοντας τον μισισιπή”, “Σικελία - η γη που τρέμει”, “το τάνγκο πεθαίνει την αυγή” κ.α.) Προλογίζει ο σκηνοθέτης. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική παράσταση Tango με τους Ariel Perez, Μαργαρίτα Πλέσσα. Στο μπαντονεόν ο Herman Mayr.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο και το προσφυγικό θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.  Θα προβληθεί η ταινία του: “Ψευδώνυμο Λούκατς”, αφιερωμένη στον Ισπανικό Εμφύλιο. Προλογίζει ο σκηνοθέτης. Ακολουθεί ρεσιτάλ με τη σοπράνο Άννα Αλεξοπούλου με Τραγούδια του φεγγαριού. Ένα ταξίδι στους μουσικούς κόσμους Ισπανόφωνων συνθετών.

Μία μοναδική εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Αυγούστου στην Καρδιανή με ομιλητές το δημοσιογράφο Γιώργο Βιδάλη, τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη και τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Καλοσπύρο.

 

Ετικέτες: