Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Έπαυλη Τσιροπινά

Ποσειδωνία, το Σπίτι του Αη-Βασίλη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο αγαπημένος Άγιος Βασίλης θα επισκεφτεί το σπίτι του στην Έπαυλη Τσιροπινά και τα «ξωτικά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη λαμπρή υποδοχή του στις 26 Δεκεμβρίου.

Πολιτιστικοί φορείς από κάθε γωνιά της Σύρου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει μουσικά παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις, μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς, παιχνίδια και κινηματογραφικές προβολές.

«Η συνταγή είναι η ίδια αλλά με τελείως διαφορετικά δρώμενα τόσο κατά την άφιξη του Αη-Βασίλη, όσο και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», Μάρκος Ρούσσος. «Λόγω κάποιων παραπόνων, φέτος δεν θα έχουμε το πόνυ και η υποδοχή θα γίνει με άλλον τρόπο, που τον φυλάμε έκπληξη στους φίλους μας».

Στο κεντρικό κτίριο της Έπαυλης θα φιλοξενηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις που απευθύνονται στο ενήλικο κοινό, ενώ τοι δράσεις για τα παιδιά, με πρώτο και καλύτερο το Εργαστήρι των Ξωτικών θα πραγματοποιηθούν στον βοηθητικό χώρο.

«Εκτός από τους μικρούς φίλους μας, προσκαλούμε και τους μεγάλους να έρθουν, να κεραστούν καφέ, τσίπουρο ή ένα ζεστό κρασί που θα προσφέρεται από συλλόγους, να επισκεφτούν τα σπιτάκια του Αη-Βασίλη και να περάσουν ξέγνοιαστα την ώρα τους όσο τα παιδιά τους θα διασκεδάζουν στον ασφαλή, φιλόξενο και στολισμένο χώρο της Έπαυλης», σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

Πολύτιμη η εθελοντική προσφορά        

Οι προετοιμασίες για τη φετινή διοργάνωση ξεκίνησαν στις 30 Οκτωβρίου με το διοικητικό συμβούλιο του «Ποσειδώνα» να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, με στόχο το «Σπίτι του Αη-Βασίλη» να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς των Χριστουγέννων στο νησί της Σύρου.

«Το συμβούλιό μας είναι πενταμελές, αλλά λόγω ασθένειας ενός μέλους, φέτος είμαστε τέσσερις. Ευτυχώς έχουμε υπάρχουν εθελοντές τόσο από την Ερμούπολη όσο και από τα χωριά, που θα μας βοηθήσουν στο γενικότερο στήσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, καθιστώντας γνωστό ότι το στόλισμα της Έπαυλης θα ξεκινήσει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. «Αυτό το σαββατοκύριακο θα μεταφέρουμε όλον τον εξοπλισμό, που φυλάσσεται σε δύο αποθήκες».

Ευχή του κ. Ρούσσου είναι η συνέχιση αυτής της προσπάθειας από νεότερους φίλους και μέλη του Συλλόγου, που με το μεράκι και την αγάπη τους θα περιβάλλουν μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της Σύρου.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας όλο το βάρος»

Το «Σπίτι του Αη-Βασίλη» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που φέτος έχει τον τίτλο «Σύρος, η Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων». «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος της διοργάνωσης, γι’ αυτό και θέλουμε πάντα δίπλα μας το Δήμο. Μέρος της επιχορήγησης που μας δόθηκε, προορίζεται για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που είναι αρκετά δαπανηρές» δήλωσε ο κ. Ρούσσος, εξηγώντας ότι για κάθε διοργάνωση απαιτούνται καινούρια υλικά. «Τα Χριστούγεννα είναι χαρά και φως. Δεν μπορούμε να μην έχουμε λαμπιόνια και τη διακόσμηση που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις».

6.000 ευρώ το κόστος της φετινής διοργάνωσης

Δεν παράλειψε δε να τονίσει, ότι την προσπάθεια αυτή στήριζε κάθε χρόνο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία φέτος δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. «Πρόκειται για μία εκδήλωση που συμβάλλει στην προβολή του νησιού, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα δρώμενα μαγνητοσκοπούνται καθημερινά και ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως το υλικό για διαφημιστικούς λόγους. Στο παρελθόν, είχαμε και την Περιφέρεια στο πλευρό μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η βοήθειά της είναι φειδωλή με ποσά τα οποία δεν φτάνουν για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες. Κατανοούμε φυσικά ότι, εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται μόνο στη Σύρο, αλλά η κατανομή των χρημάτων θα πρέπει να γίνεται δίκαια και αναλόγως του μεγέθους της κάθε δράσης» υποστήριξε, καθιστώντας γνωστό ότι το «Σπίτι του Αη-Βασίλη» θα κοστίσει φέτος 6.000 ευρώ. «Πέρυσι, τα αναλώσιμα υλικά στοίχισαν 4.890 ευρώ. Τα τετραγωνικά μέτρα είναι πολλά και τα λαμπιόνια καίγονται συνέχεια. Όλα αυτά δεν μπορείς να τα χρησιμοποιείς κάθε χρόνο. Χρειάζονται άλλαγμα».

«Προτάσεις υπάρχουν, χρήματα όχι»

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές, που ο Σύλλογος αναγκάζεται να βάλει χρήματα από την τσέπη του. «Σχεδόν πάντα συμβαίνει αυτό, γιατί η ομάδα του συμβουλίου θέλει να προσφέρει κάτι ποιοτικό και καλό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα ή να φέρουμε ανθρώπους από Αθήνα, όμως οι μέρες είναι λίγες, ο αριθμός των κατοίκων μικρών και το κόστος μεγάλο. Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα, θα στήναμε ένα καρουζέλ ή ένα μικρό παγοδρόμιο για να δουν και τα παιδιά κάτι διαφορετικό. Αλλάζουμε κάποια πράγματα που κινούνται όμως στη σφαίρα της δικής μας οικονομικής δυνατότητας» σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες από την Αθήνα και με δήμους από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Καρδίτσα και η Ξάνθη προκειμένου να εξεταστούν κι άλλες προτάσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν σε κάποια μελλοντική διοργάνωση. «Η διαφορά μας με τις πόλεις αυτές είναι ότι εμείς έχουμε λιγότερο κόσμο και ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ είναι δυσανάλογο για εμάς. Ελπίζω στο μέλλον, οι νεότεροι που θα ασχοληθούν με το κομμάτι του πολιτισμού να μπορέσουν να στήσουν κάτι μεγαλύτερο για να ενισχύσουν το «Σπίτι του Αη-Βασίλη» που όπως και το «Συριανό Καρναβάλι» αποτελεί ένα δυνατό χαρτί του νησιού και προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών τόσο από τα γύρω νησιά, όσο και από άλλες περιοχές».