Διαγωνισμός φωτογραφίας από τον Δήμο Ανάφης για την τουριστική προβολή του νησιού

Η Ανάφη μέσα από τον «φακό» των φίλων της

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργάνωσε τους προηγούμενους μήνες ο Δήμος Ανάφης με στόχο την επιλογή κατάλληλου φωτογραφικού υλικού για την τουριστική προβολή και προώθηση του νησιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε κατοίκους και επισκέπτες της Ανάφης. Οι 43 συμμετέχοντες έστειλαν συνολικά 354 φωτογραφίες με θέμα τις παραλίες του νησιού (Αγ. Νικόλαο- λιμάνι, Κλεισίδι, Κατσούνι, Φλαμούρο, Έξω Ρούκουνα, Μεγάλο Ρούκουνα, Καταλυμάτσα , Μέγα Ποταμό, Αγ. Αναργύρους, Μοναστήρι (πρασιές), Καμμένη Λαγκάδα, Βρύση (Αγ. Γεώργιος), Λιβόσκοπο, Καλαγκάθι), τη Χώρα Ανάφης, το όρος Κάλαμος, τον αρχαιολογικό χώρο Καστέλι, το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

Οι 17 φωτογραφίες που έχουν ήδη αναρτηθεί στον προσωπικό λογαριασμό του Δήμου Ανάφης στο facebook και προσεχώς θα παρουσιαστούν και στο επίσημο portal του, επιλέχτηκαν από ειδική τριμελή επιτροπή και αγοράστηκαν έναντι χρηματικού αντίτιμου ή παροχών φιλοξενίας στο νησί.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο διαγωνισμό και στόχος μας είναι να τον επαναλάβουμε το καλοκαίρι του 2017» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ανάφης, Ιωάννης Πατηνιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Υπολογίζαμε ότι θα συμμετέχουν 10-15 άτομα, δικοί μας άνθρωποι που έρχονται χρόνια στο νησί και τελικά φτάσαμε τις 43 συμμετοχές. Τους περισσότερους φωτογράφους δεν τους γνωρίζαμε. Ήταν επισκέπτες που βρέθηκαν στο νησί μας στο διάστημα 25 Αυγούστου – 25 Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στους συμμετέχοντες δόθηκε από τον Δήμο ένα βιβλίο για την Ανάφη, ενώ οι νικητές κλήθηκαν να υπογράψουν το απαραίτητο πρωτόκολλο παράδοσης για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που επιλέχθηκαν, βρίσκονται και τέσσερα έργα της Συριανής Ξένιας Δρόσου.

«Με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του διαγωνισμού»

Σύμφωνα με τον κ. Πατηνιώτη, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έληξε στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με σχετική καθυστέρηση εξαιτίας του πλήθους των φωτογραφιών που είχε να εξετάσει η επιτροπή. «Ο κάθε διαγωνιζόμενος είχε το δικαίωμα να στείλει όσες φωτογραφίες ήθελε, ενώ θα ήταν καλύτερο εάν είχαν επιλέξει πέντε ή δέκα. Έχουμε κρατήσει τις σημειώσεις μας και του χρόνου, τα πράγματα θα κυλήσουν ακόμα καλύτερα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Δήμος επέλεξε το συγκεκριμένο μέσο τουριστικής προβολής, δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να συνδυαστεί ο δεύτερος κύκλος του διαγωνισμού με μία έκθεση φωτογραφίας αλλά και με το πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης
το οποίο επιστρέφει τον Ιούλιο στην Ανάφη.

Phenomenon 2

H δεύτερη έκδοση του προγράμματος που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από την Association Phenomenon και τη Συλλογή Kerenidis Pepe θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου 2017 και θα περιλαμβάνει διαλέξεις, προβολές, performances και μια έκθεση σε διάφορους χώρους του νησιού.

 Για τη δεύτερη έκδοσή του, το Phenomenon θα διερευνήσει το πώς οι ιστορίες, συλλογικές και προσωπικές, είναι κοινωνικά κατασκευασμένες και συνεχώς επαναδιαπραγματεύσιμες. Η Ανάφη, στη μικρή αλλά αποκαλυπτική της κλίμακα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτισμικής διαστρωμάτωσης, όπου ένας αρχαιοελληνικός ναός χρησιμεύει αθόρυβα ως θεμέλιο ενός ορθόδοξου μοναστηριού, ενώ η ιστορία των εξόριστων συνυπάρχει σιωπηλά με την τοπική ιστορία του νησιού

Ποιες είναι οι διαδικασίες εκείνες που πραγματώνουν το ορατό και το εκφράσιμο και δομούν ιστορικούς σχηματισμούς; Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ιστορία και να αμφισβητήσουμε το κυρίαρχο αφήγημα; Ο σκοπός του project δεν είναι να συμπληρώσει την ιστορία αλλά να επιχειρηματολογήσει υπέρ μίας πολλαπλότητας αποσπασματικών και μη αναγώγιμων αρχαιολογιών που ανοίγουν τον κόσμο προς νέα ενδεχόμενα.

Οι φετινοί προσκεκλημένοι του προγράμματος είναι οι: Ignasi Aballí (καλλιτέχνης), Grégory Castéra (επιμελητής), Dora García (καλλιτέχνης), Mario García Torres (καλλιτέχνης), Λενιώ Κακλέα (χορογράφος / χορεύτρια),  Margaret Kenna (ανθρωπολόγος), Χρυσάνθη Κουμιανάκη (καλλιτέχνης), Julien Nédélec (καλλιτέχνης) και Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης).

 

Ετικέτες: