Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Συγκίνησαν οι πρίγκιπες των παιδικών μας χρόνων

Για την αγάπη, την καλοσύνη, την αλληλεγγύη και τη φροντίδα μίλησαν στα παιδιά, όλων των ηλικιών της Σύρου, ο λατρεμένος «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ, οι οποίοι «επισκέφτηκαν» την περασμένη Κυριακή τη Λέσχη Ανάγνωσης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η δασκάλα Αγγλικών του σχολείου Λίτσα Παππά, «φορώντας» τον Μικρό Πρίγκιπα ανέγνωσε στο κοινό αποσπάσματα από παιδικά βιβλία που έχουν σημαδέψει τόσο την ίδια προσωπικά, όσο και εκατομμύρια «αιώνια» παιδιά σε όλον τον πλανήτη.

Τα παιδιά άκουγαν με πολλή προσοχή αυτά που ο μικρός πρίγκηπας κι ο ευτυχισμένος πρίγκηπας είχαν να τους πουν και συμμετείχαν ενεργά με ήχους, βρυχηθμούς και κινήσεις κατά τη διάρκεια της διαδραστικής αφήγησης.

Η γλυκιά φωνή των μικρών αναγνωστών

Μόλις ένα βρήκε το θάρρος να μοιραστεί το δικό του αγαπημένο απόσπασμα, αμέσως ξεθάρρεψαν κι άλλα κι ένας κύκλος μικρών αναγνωστών βρήκε τη φωνή του. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, είχε προγραμματιστεί επίσης η αφήγηση αποσπασμάτων από τον «Γλάρο Ιωνάθαν», ο οποίος τελικά ανανέωσε το ραντεβού του για την επόμενη φορά, αφού προτίμησε να ακουστεί η γλυκιά φωνή των παιδιών. Υπογραμμίζεται ότι, στόχο αυτής της προσπάθειας αποτελεί η καλλιέργεια της χαράς της ανάγνωσης, οι καρποί της οποίας έκαναν την εμφάνισή της από την πρώτη κιόλας συνάντηση της λέσχης.

Σημειώνεται μάλιστα πως πέρα από το βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και το μπλουζάκι της δασκάλας, ο Μικρός Πρίγκιπας «ξεπήδησε» και μέσα από έναν υπέροχο πίνακα, που ζωγράφισε σε ηλικία 15 ετών, φίλη κόρης εκπαιδευτικού του σχολείου με το όνομα Λίλα Παππά (!).

Το διάβασμα είναι ευχαρίστηση

«Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο» ήταν το μήνυμα του ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

«Τι χαρά να κρατάει κανείς ένα νέο βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρεις τι λέει το βιβλίο. Αντιστέκεσαι στον πειρασμό να κοιτάξεις την τελευταία σελίδα. Και τι όμορφα που μυρίζει! Αδύνατον να αναλύσεις τη μυρωδιά στα συστατικά της: το τυπογραφικό μελάνι, την κόλλα… όχι, δε γίνεται! Η μυρωδιά του βιβλίου είναι ιδιαίτερη, συναρπαστική και μοναδική. Οι άκρες από μερικές σελίδες μπορεί να έχουν κολλήσει, λες και το βιβλίο δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Ξυπνάει όταν αρχίζεις να το διαβάζεις. Μεγαλώνεις και ο κόσμος ολόγυρα γίνεται περισσότερο σύνθετος. Αντιμετωπίζεις ερωτήματα που ακόμα και οι μεγάλοι δεν μπορούν να τα απαντήσουν. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείς τις αμφιβολίες και τα μυστικά σου με κάποιον. Και να που ένα βιβλίο έρχεται πάλι να σε βοηθήσει. Πολλοί από μας έχουν πιάσει τον εαυτό τους να συλλογίζεται: για μένα γράφτηκε αυτό το βιβλίο! Και ο ήρωας που προτιμάς φαίνεται ξαφνικά να σου μοιάζει. Συναντά τα ίδια προβλήματα και τ’ αντιμετωπίζει με σύνεση. Κάποιος άλλος από τους χαρακτήρες δε σου μοιάζει καθόλου, αλλά θέλεις να δοκιμάσεις τον ρόλο του, να νιώσεις γενναίος και πολυμήχανος σαν εκείνον» τόνισε ο κ. Makhotin, σημειώνοντας πως το διάβασμα δεν είναι μόνο μια επίπονη δουλειά που οδηγεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς μας, αλλά πρώτά απ’ όλα είναι ευχαρίστηση.