Η Σύρος υποδέχεται την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Στον φιλόξενο χώρο της Λέσχης Συνδέσμου Συριανών Αθηνών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, καθώς και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία μελών της Ομοσπονδίας από κάθε γωνιά του Αιγαίου. Βασικό θέμα της συνέλευσης ήταν η απόφαση διεξαγωγής της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Σύρο, το φθινόπωρο του 2023.

Κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν, επίσης, καίρια θέματα που απασχολούν την ΟΕΘΑ, ανταλλάχθηκαν απόψεις και έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, που παρά τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, ήταν θετικός, με αποκορύφωμα την επιτυχημένη διεξαγωγή της 33ης Συνάντησης στη Λέσβο. Σημαντικές δραστηριότητες του 2022 αποτέλεσαν επίσης ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, τον περασμένο Μάρτιο καθώς και η δράση “Το Θέατρο Ταξιδεύει στην Άγονη γραμμή” που επέστρεψε μετά από δύο χρόνια απουσίας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων για το 2023.

Η Σύρος φιλοξενεί την 34η διοργάνωση

Η πραγματοποίηση της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Σύρο, αποφασίστηκε, προς μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όλων, μετά από σχετική επιστολή του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης μέσω της οποίας εξέφραζε την επιθυμία του για την συνδιοργάνωση της συνάντησης, μία επιθυμία την οποία είχαν εκδηλώσει πρώτα οι θεατρικές ομάδες της Σύρου και μέλη της ΟΕΘΑ, Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων’’, Θεατρικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής’’ , Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Όμιλος Γαλησσά Σύρου και Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων Σύρου.

“Η Σύρος είναι μία σίγουρη επιλογή, αφενός γιατί έχουμε πολλές αξιόλογες και δυναμικές θεατρικές ομάδες που είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν ώστε να γίνει μία πετυχημένη συνάντηση , αφετέρου διότι και στις προηγούμενες συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί εκεί, είχαν πάει πολύ καλά. Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ή ύπαρξη θεατρικών υποδομών”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος ΟΕΘΑ, Στέλιος Μάρκου, γνωστοποιώντας ότι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχει δεσμευθεί να συνδράμει οικονομικά στην διοργάνωση καλύπτοντας τις μετακινήσεις εντός της πόλης καθώς και την προετοιμασία και τεχνική κάλυψη των χώρων, ενώ πρόσθεσε ότι, παραδοσιακά, οι συναντήσεις ενισχύονται οικονομικά και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς βέβαια και από την Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής.

Εδώ, έχει αξία να αναφερθεί ότι την ικανοποίησή του για την επιλογή της Σύρου εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης., ο οποίος, συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη της ΟΕΘΑ, είχε αναφέρει πως η περίπτωση της Σύρου είναι ιδανική για να φιλοξενήσει την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Χρειαζόμαστε συνεργασία και υποστήριξη”

Ο κ. Μάρκου, θέλησε να διευκρινίσει επίσης ότι η επιλογή της Σύρου θα επικυρωθεί μετά από επίσκεψη κλιμακίου του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΘΑ στο νησί, που θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου. Κύριο θέμα της επίσκεψης θα είναι ο καθορισμός της διαθεσιμότητας των ξενοδοχείων και των τιμών τους, αλλά και ο έλεγχος των θεατρικών χώρων και οι τυχόν βελτιώσεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν. “Είναι μία διοργάνωση πολύ φιλόδοξη που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο το νησί και κυρίως από τους ξενοδόχους. Περιμένουμε και θέλουμε να αντιληφθούν κι εκείνοι ότι είναι μία σημαντική εκδήλωση για το νησί που θα διαρκέσει 11 μέρες και θα φέρει κόσμο . Πέρυσι στη Μυτιλήνη, που είναι πιο μακριά και οι μετακινήσεις εκεί είναι πιο δύσκολες, είχαμε περίπου 450 συμμετέχοντες, 100 και πλέον συνοδούς και 2000 διανυκτερεύσεις” ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΘΑ, θέλοντας να δείξει το μέγεθος της διοργάνωσης και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει για το νησί. “Πρέπει οι ξενοδόχοι να το θεωρήσουν υπόθεση του νησιού τους και οι τιμές που θα προσφερθούν να είναι τιμές στις οποίες να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Εμείς θέλουμε πολύ να συνεργαστούμε αλλά χρειαζόμαστε κατανόηση” συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η περίπτωση της Σύρου, υπάρχει η εναλλακτική της Κω, η οποία έχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον γαι τη διοργάνωση του 2023 και αποτελεί μία πιο εύκολη περίπτωση, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της εύρεσης καταλυμάτων.

“Ελπίζουμε πραγματικά ότι θα καταφέρουμε να γίνει αυτή η Συνάντηση στη Σύρο, η οποία είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού, με ένα προϊόν υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, όπως έχει αποδείξει η ιστορία της ΟΕΘΑ και των Συναντήσεών της”, είπε ολοκληρώνοντας ο κ.Μάρκου και θέλησε να επισημάνει τη σημαντική προσφορά και αξία των Συναντήσεων της ΟΕΘΑ: “Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της διοργάνωσης είναι ότι πραγματοποιείται από ομάδες που δουλεύουν και παράγουν πολιτιστικό έργο στα νησιά, δίνοντας διέξοδο στους ανθρώπους που ζουν στο νησί να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Πρόκειται για μία αυτόνομη καλλιτεχνική δημιουργία, χωρίς την οποία ένας τόπος δεν μπορεί να σταθεί”.

(φωτογραφίες: Δημήτρης Βαμβακούσης)