Έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Νταγιαντά

Ήρεμη μοναχικότητα

Η μοναχική πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά και η άδολη επιθυμία για πνευματική επικοινωνία με το θεατή αναδύονται μέσα από την έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Νταγιαντά, η οποία παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “Εμμανουήλ Ροΐδης” στην Ερμούπολη, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του κριτικού τέχνης Γιάννη Παπαφίγκου.

Το φιλότεχνο κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα μεγάλων διαστάσεων σε λάδι, αλλά και μικρότερα μικτής τεχνικής, τα οποία υποκρύπτουν έντεχνους προσωπικούς συμβολισμούς. “Τα πορτρέτα παίζουν με το βλέμμα, με αυτό που μπορεί κανείς να το διακρίνει, αλλά και εκείνο που κρύβεται, χωρίς να μας στερεί τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με το θεατή”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η καλλιτέχνης.

Τάση αποξένωσης και ανάγκη για επικοινωνία

Μεταξύ άλλων, έντονη είναι η παρουσία της ανθρώπινης μορφής με προσωπικές αναφορές και εμπειρίες του παρελθόντος, η οποία άλλοτε αρμονικά και άλλοτε αντιπαραθετικά ενταγμένη στο χώρο, υποδηλώνει μία τάση απομόνωσης και αποξένωσης, εκφράζοντας την ανάγκη να αρχίσει ένα διάλογο με τον θεατή.

Όπως σημειώνει η κ. Νταγιαντά, μία από τις προσωπικές εμμονές της είναι οι μικρές φιγούρες μέσα σε ένα μεγάλο χώρο, ένα αινιγματικό τοπίο που πολλές φορές λειτουργεί και ως σκηνικό, όπου η ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται μικρή και μοναχική”. “Από τη γέννησή μας μέχρι και το θάνατό μας, ανεξάρτητα από την οικογένεια, τους φίλους και τα πρόσωπα που μας περιστοιχίζουν υπάρχει πάντα ένα μέρος μας που παραμένει απόλυτα μόνο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταφύγια δημιουργίας

Προσθέτει επίσης ότι μία ακόμη εμμονή της είναι τα έργα δέντρων, τα οποία η ίδια ονομάζει καταφύγια. “Είναι πιο εσωστρεφή έργα με προσωπικά και συμβολικά στοιχεία, τα οποία καλείται ο θεατής να διαβάσει σιγά-σιγά και να τα αποκρυπτογραφήσει”. Για την ίδια, το δέντρο είναι ένα μεγάλο κουκούλι, το οποίο μπορεί να σε περιβάλει. “Είναι σαν την μάνα γη, έχει τις ρίζες κάτω. Είναι ασφαλές, σταθερό. Παρόλα αυτά έχει κλαδιά, μπορεί να ανέβει προς τον ουρανό, να ανοιχτεί προς τα πάνω. Δεν είναι κάτι βαθιά επίγειο, καθώς διατηρεί την επαφή του με τον ουρανό και τον αέρα. Οι φιγούρες που βάζω αγκαλιά να μπαίνουν μέσα στο δέντρο είναι σαν να προσπαθούν να προστατεύσουν κάτι που έχουν μεταξύ τους και ταυτόχρονα να προστατευτούν και οι ίδιες”.

Η έκθεση της κ. Νταγιαντά λειτουργεί καθημερινά 10:30-13:30 και 19:30-22:30 και θα διαρκέσει έως τς 13 Αυγούστου.