«Το Αιγαίο άλλοτε και τώρα» του Γιώργου Ξένου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Η θάλασσα εγκυμονεί το απροσδόκητο

Το σκληρό πρόσωπο της θάλασσας, ενός διαχρονικού και προαιώνιου συμβόλου, που εγκυμονεί το απροσδόκητο, άλλες φορές επιδεικνύοντας την τρυφερότητά της κι άλλες θεριεύοντας αγωνίες, καταπνίγοντας πάθη και ανασύροντας τραγωδίες, αποτυπώνεται στην έκθεση του Γιώργου Ξένου με τίτλο «Το Αιγαίο άλλοτε και τώρα».

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού.

Ο Γιώργος Ξένος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των θέσεων που εκφράζει η σύγχρονη ελληνική τέχνη από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησε δυναμικά με το έργο του μια ποιητική και πολιτική προοπτική,   που ανοίγει τόσο για τον ίδιο όσο και για την εποχή του ορίζοντες μιας σπάνιας  καθαρότητας και  ενορχηστρώνει κινήσεις μιας  αυστηρής συνέπειας.

Μία θάλασσα διάσπαρτη από… τραγωδίες

Το «Αιγαίο Άλλοτε και Τώρα» είναι μία εμβληματική έκθεση στην οποία  ο Γιώργος Ξένος έστησε μία τολμηρή εικαστική γέφυρα από το άλλοτε έως το τώρα, με κέντρο το λίκνο ενός μοναδικού πολιτισμού και αναφορά στο προαιώνιο σύμβολο της θάλασσας με τρόπο υπαινικτικό, καθώς αυτή εμφανίζεται πυκνή και διάσπαρτη όχι από νησιά αλλά από ανθρώπους, όπως υποδηλώνουν τα επαναλαμβανόμενα ανθρώπινα μέλη, κεφάλια, χέρια.

Οι επισκέπτες της Πινακοθήκης έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 20 μεγάλα τελάρα και έξι επιτοίχια έργα, με παραπομπές στην προσφυγική κρίση.

Όπως σημειώνει και η Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βιβή Βασιλοπούλου, η θάλασσα του καλλιτέχνη, ρεαλιστική, υπερρεαλιστική είναι σκληρή. «Δεν έχει οικονομία, ούτε μέτρο. Μετριέται με αγωνία, πάθος και τραγωδίας υλικά, όπως και η ζωγραφική. Έτσι, με δεδομένο τον ορισμό που θέλει τη ζωγραφική ως ποίηση σιγώσα, θα λέγαμε ότι εδώ ο Γιώργος Ξένος είναι ένας τραγικός ποιητής με βάθος, μέγεθος και λόγο σχεδιασμένο». 

Με  διαρκή ευαισθησία  και τη δύναμη να αποδίδει το μέγιστο με τα ελάχιστα,ο  Γιώργος Ξένος παλεύει το αχανές με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Κυκλοθυμική και επικίνδυνη

Η θάλασσα πυκνή, η γραφή τελετουργική, επαναλαμβανόμενη, με έντονο πεδίο εσωτερικών ρυθμών, όπως η μουσική.  Μίνιμαλ και μνημειακή ταυτόχρονα αποτελεί μια προσαρμοσμένη διαύγαση της φυσικής αλήθειας.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη θάλασσα « κυκλοθυμική, δύστροπη, τραγική, τρυφερή, επικίνδυνη, εκδικητική, ανεξάντλητη σαν την ελευθερία, η οποία ηχεί σαν φούγκα, σονάτα, ρέκβιεμ, μιλάει όλες τις γλώσσες και ποτέ δεν ησυχάζει…

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00 και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου.