1ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο “Καλντέρα 2014” στη Σαντορίνη

Με θέα το ηφαίστειο

Το 1ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο “Καλντέρα” που συνδιοργανώνουν στη Σαντορίνη το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού – “ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ” σε συνεργασία με Μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανοίγει σήμερα τις “πύλες” του και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Ιουνίου.

Η θεματολογία του Συμποσίου, βασίζεται σε μια γεωπολιτισμική βάση (Γεωλογία, Ηφαιστειολογία, Σεισμολογία, Φυσικές Καταστροφές, Αρχαιολογία, Ιστορία) κυρίως για το ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης, αλλά και της γενικότερης περιοχής του Νοτίου Αιγαίου. Ομιλητές θα είναι επιφανείς καθηγητές ηφαιστειολόγοι-γεωλόγοι, αρχαιολόγοι και ιστορικοί.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στον Συνεδριακό χώρο του Ιδρύματος Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια, στο κέντρο των Φηρών, με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζουν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας-Γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθυμία Βερυκίου-Παπασπυριδάκου, η Ελισάβετ Γράψα, Dr Ιστορίας, Πρόεδρος Κέντρου Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού “ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ”, ο Καθηγητής Ηφαιστειολογίας, Timothy Druitt, ο Καθηγητής Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, David Pyle και η Λέκτορας Φυσικής Γεωγραφίας & Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παρασκευή Νομικού.

Γεωολογικές ιδιαιτερότητες

Όπως υπογραμμίζεται, τα τελευταία χρόνια η φήμη της Σαντορίνης διατηρείται εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξής της, αλλά και της γεωλογικής ιδιαιτερότητάς της. Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, επικεντρώνονται στον τομέα της Ιστορίας, της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, της Ναυτιλίας της Σαντορίνης αλλά και της Γεωλογικής της εξέλιξης που συνδέεται με πολυάριθμες ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, το νησί έχει να αναδείξει ενδιαφέροντα σημεία σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς (Αρχαιολογία, Ιστορία, Λαογραφία, Αρχιτεκτονική, Εκκλησιαστική Ιστορία κ.α.). Χάρη στη γεωλογική της ιστορία, η Σαντορίνη έγινε πόλος έλξης και αντικείμενο της γεωλογικής και αρχαιολογικής έρευνας από πολύ νωρίς.

Η ομάδα των νησιών που απαρτίζουν τη Σαντορίνη, ανήκει σ’ ένα ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα, αυτό των Κυκλάδων. Η γεωγραφική της δομή, αποτελείται από τα νησιά: Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι, Παλαιά και Νέα Καμμένη, καταλαμβάνοντας έκταση 79194 τ.χλμ και μήκος 67 χλμ.

Η Θήρα έχει σχήμα ημισελήνου με μήκος 15 χλμ περίπου και μέγιστο πλάτος 6χλμ προς το κέντρο. Στο νησί κατοικούν περίπου 14218 κάτοικοι (απογραφή 2011) και κατανέμονται σε δεκαπέντε χωριά: Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Οία, Εμπορείο, Μεγάλο Χωριό, Πύργος, Μέσα Γωνιά – Καμάρι, Έξω Γωνιά, Βουρβούλος, Βόθωνας, Καρτεράδος, Κοντοχώρι, Μεσαριά. Ακρωτήρι. Ο υψηλότερος σχηματισμός στο νησί είναι η βραχώδης μάζα του Προφήτη Ηλία (Πύργος Θήρας) – εκεί και η φερώνυμος Μονή.

Δυτικά της Θήρας και προς το βόρειο άκρο της, βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος η Θηρασιά. Έχει μήκος 6 τ.χλμ και πλάτος 2 χλμ. Η Θηρασιά αποτελούσε αυτόνομο δήμο, ενώ πλέον τα δύο νησιά έχουν γίνει ένας ενιαίος δήμος με πρωτεύουσα τα Φηρά. Σήμερα, το νησί είναι αραιοκατοικημένο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 150.

Μέσα στην πάροδο των χρόνων, ο πολιτισμός της Σαντορίνης, όπως θα φανεί και στο Συμπόσιο "Καλντέρα 2014", διαμορφώνεται και αλληλεπιδρά εξαιτίας πολλών ιδιαιτεροτήτων. Τέλος, σημειώνεται ότι το το 2ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο “Σίγρι 2015” θα πραγματοποιηθεί το 2015 στο νησί της Μυτιλήνης.

 

Ετικέτες: