Δάσκαλοι -καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης

Έκθεση στη Σίφνο

Την Τετάρτη 13 Αυγούστου στις 20:30 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της καθιερωμένης θερινής έκθεσης της Βιβλιοθήκης Σίφνου με τίτλο ''Δάσκαλοι καλλιτέχνες- από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης '' στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου. Η έκθεση διεξάγεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά ενώ στη παρούσα συγκυρία, εξαιτίας της επέκτασης της Πινακοθήκης, δίνεται η δυνατότητα δανεισμού έργων εξαιρετικής ποιότητας και για λόγους χώρου και χρόνου παρουσιάζονται μόνο καλλιτέχνες και δάσκαλοι που δίδαξαν στην Αθήνα και των οποίων υπάρχουν διαθέσιμα έργα στις συλλογές.

Παρουσίαση τεσσάρων σημαντικών γενεών

Η έκθεση της Σίφνου, μέσω των έργων των 30 δασκάλων, παρουσιάζει αντικειμενικά, τόσο την πορεία και τη διαδοχή των δασκάλων καλλιτεχνών, όσο και την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από το 1940 μέχρι σήμερα μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις της γενιάς του ’30.

Καλλιτέχνες περίπου τεσσάρων γενιών του 30' , των 50-60' , του 70' και των 80-90' οι οποίοι δίδαξαν ζωγραφική και γλυπτική στα φημισμένα εργαστήρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στην πρώτη γενιά του ’30, στη σημαδιακή γενιά της παράδοσης και του μοντερνισμού, ανήκουν οι Γιάννης Μόραλης , Κώστας Γραμματόπουλος και Γιάννης Παππάς οι οποίοι δίδαξαν αντίστοιχα, ζωγραφική, χαρακτική και γλυπτική. Στη δεύτερη γενιά του ’60 ανήκουν οι ζωγράφοι Δημοσθένης Κοκκινίδης , Ηλίας Δεκουλάκος , Νίκος Κεσσανλής αλλά και ο παλιότερος Παναγιώτης Τέτσης καθώς και ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς οι οποίοι αναφέρονται στις ανατροπές, στην ευθυγράμμιση και την ισότιμη συμπόρευση με τα διεθνή κινήματα της σύγχρονης τέχνης. Η τρίτη γενιά του ’70, με καλλιτέχνες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1940, έζησαν τη νεότητά τους μέσα στη δικτατορία και προτάσσουν στο έργο τους τη διάσταση ενός κοινωνικού και πολιτικού αναβρασμού, με έντονη την διάθεση μύησης και εμπλοκής του θεατή στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η τέταρτη και τελευταία γενιά των νεώτερων καλλιτεχνών αποτελείται από τους Μιχάλη Μανουσάκη , Μιχάλη Αρφαρά, τον απερχόμενο Πρύτανη της Σχολής Γιώργο Χαρβαλιά και τον διάδοχό του στην Πρυτανεία Μάριο Σπηλιόπουλο.

Σημειώνεται ότι η θεματική επιλογή, η έρευνα και η επιμέλεια της έκθεσης, όπως και των πέντε προηγούμενων, έχει αναλάβει η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Δρ. Λίνα Τσίκουτα η οποία αποτελεί και υπεύθυνη των συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης.