Ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων για τα οφέλη της ήπιας άσκησης στους ρευματοπαθείς

Περίπατος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Με ανθρώπους που στήριξαν περπατώντας την εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθώς και Φίλων Κυκλάδων «Ίασις», «Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας», γέμισε το κέντρο της Ερμούπολης, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), ο νεοσύστατος Σύλλογος Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) στην Αθήνα και την Πάτρα και το Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου, «ΘΑΛΕΙΑ», διοργάνωσε την πρώτη μεγάλη εκδήλωσή του, το «Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας», στην πλατεία Μιαούλη, ταυτόχρονα με αντίστοιχες δράσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Ρόδο.

Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις ενηλίκων και παιδιών, όπως και η ενημέρωση των ατόμων με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.α, σχετικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα της ήπιας άσκησης.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χρυσάνθη Μεραμβελιωτάκη, «προσπαθούμε σαν Σύλλογος να ενημερώσουμε το κοινό, πως οι ρευματικές παθήσεις απασχολούν μεγάλο εύρος ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Γι’ αυτό, πρέπει να βγουν έξω, να περπατήσουν, να ενημερωθούν σχετικά με τις ρευματοπάθειες και να είναι αισιόδοξοι ακόμη και αν νοσούν».

Ο ιατρός ρευματολόγος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μιχάλης Λιγνός, επιβεβαιώνοντας την εμφάνιση των ρευματοπαθειών σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών, τόνισε, πως το περπάτημα, «η ευκολότερη μορφή άσκησης, μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση, την οποία ωστόσο και βελτιώνει», σημειώνοντας, πως τέτοιου είδους δράσεις «είναι πολύ σημαντικές, καθώς το πεδίο της ρευματολογίας είναι άγνωστο στον περισσότερο κόσμο. Μεγάλη σημασία στην Ιατρική, δίνεται στην πρόληψη. Έτσι και στη ρευματολογία, με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα χειρότερα. Μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους ρευματοπαθείς».

Αξίζει να σημειωθεί, πως συμπαραστάτες σε αυτή την εκδήλωση ήταν οι γυμναστές, κ. Ματζανάρης και κ. Σαγκινέτου, όπως και η φυσιοθεραπεύτρια, κ. Μηλιώτου, οι οποίοι υπέδειξαν ασκήσεις που ωφελούν τις ρευματοπάθειες.

Σχετικά με τα σχέδια του Συλλόγου για το μέλλον, η κ. Μεραμβελιωτάκη ανέφερε, πως «τον Οκτώβρη θα παραβρεθούμε και εμείς σε μία επίσημη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τα οφέλη της άσκησης στους ρευματοπαθείς, ενώ τον Νοέμβριο σε ένα φόρουμ, όπου θα ενημερωθούμε για τις ρευματοειδείς παθήσεις. Μέσα στο χειμώνα θα ξεκινήσουμε και μία επιδημιολογική μελέτη στις Κυκλάδες, μέσω της οποίας θα επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε τον πληθυσμό των ρευματοπαθών, αλλά και τις συχνότερες παθήσεις», τονίζοντας, ωστόσο, πως το κυριότερο μέλημα του Συλλόγου είναι η ψυχολογική στήριξη των μελών, απευθύνοντας κάλεσμα σε όποιον συμπολίτη το επιθυμεί, να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο, ο οποίος και θα αναλάβει να παρέχει βοήθεια, όπου χρειαστεί.