Παρουσίαση της κατασκευαστικής φιλοσοφίας του «παθητικού κτιρίου» και των εν δυνάμει εφαρμογών του σε τουριστικές εγκαταστάσεις από το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων

Περιβάλλον, τουρισμός, αειφορία

Τις εφαρμογές και τα πολλαπλά οφέλη, που θα μπορούσε να έχει στις τουριστικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο, το «παθητικό κτίριο», παρουσίασε ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προσήλθε πλήθος ενδιαφερόμενων, τόσο από το χώρο των μηχανικών και αρχιτεκτόνων, όσο και από το χώρο του τουρισμού, καθώς και άλλοι πολίτες, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σταύρος Γουσγουνέλης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην ενημερωτική παρουσίαση του Συλλόγου, συμμετείχαν μέσω των σύγχρονων υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, που προσφέρουν οι εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με πολύ μικρότερη, ωστόσο, προσέλευση κόσμου, και τα νησιά της Νάξου, της Σαντορίνης, της Τήνου, της Μυκόνου, της Άνδρου και της Μήλου.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου, το λόγο έλαβε ο ένας εκ των δύο κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης, Δρ Ιωάννης Παππάς, Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού και Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), ο οποίος ανέλυσε τα πολλαπλά οφέλη, που προκύπτουν από την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθών πρακτικών, τόσο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, όσο και για τους επισκέπτες και το περιβάλλον, ενώ ανέλυσε και τις κατηγορίες πιστοποίησης, που προσφέρουν διεθνείς οργανισμοί και συμβάλλουν στην αναγνώριση της ορθής διαχείρισης, από την πλευρά του τουρίστα, αλλά και από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, τόνισε, πως η εφαρμογή μεθόδων, αφενός στον τομέα των κτιριακών εγκαταστάσεων και αφετέρου στις λειτουργικές διαδικασίες της τουριστικής μονάδας, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη διατήρηση της αειφορίας της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ βοηθούν σε πολλά επίπεδα και την τοπική κοινωνία, όπως στον τομέα της απασχόλησης, ή στον εξωραϊσμό και τον ευπρεπισμό της εικόνας του τόπου.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο έτερος ομιλητής της εκδήλωσης, πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ και Πιστοποιημένος Σχεδιαστής Παθητικών Κτιρίων, κ. Στέφανος Παλλατζής, ανέλυσε τους ενεργειακούς στόχους, που τίθενται στο πλαίσιο κατασκευής ή αναβάθμισης ενός παθητικού κτιρίου, καθώς και τις τεχνικές και τεχνοτροπίες, που ενδείκνυνται για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Εξήγησε μάλιστα, ότι ένα παθητικό κτίριο, ή ενεργειακά αυτόνομο, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μπορεί να παράγει τη δική του ενέργεια, μέσω εγκατάστασης μικρών μονάδων ΑΠΕ πάνω στο οικοδόμημα, ενώ παρέχει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση κόστους, δεδομένου, ότι είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να απαιτεί την παραγωγή ελάχιστων ποσοτήτων ενέργειας, σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο, σε ετήσια βάση, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σωστή χρήση των ενεργειακών καινοτομιών που διαθέτει, αλλά και τη σωστή συντήρησή τους.

Σημειώνεται ότι την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, διεξήχθη σεμινάριο βασικών αρχών σχεδιασμού παθητικού κτιρίου (Passive House Basics), για μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Είναι το πρώτο από μια σειρά σεμιναρίων που οδηγούν, εφόσον ο συμμετέχων το επιθυμεί, στην πιστοποίηση του ως "Passive house designer/consultant".