Μακρόνησος! Ένα νησί μελανό στίγμα στην Ιστορία αυτού του τόπου

Του Παύλου Χρυσαφίδη
  • Δευτέρα, 6 Ιουνίου, 2016 - 06:10

Όταν όλη η Ευρώπη πανηγύριζε την απελευθέρωση της από τους Γερμανούς, στη Μακρόνησο μετακόμιζαν οι ναζιστικές πρακτικές και η πείρα του Άουσβιτς.

Όσοι είχαν "προσβληθεί" από το μικρόβιο του κομουνισμού, δηλαδή η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στο μεγαλειώδες έπος της Εθνικής Αντίστασης, έζησαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το κολαστήρι που έστησαν οι δωσίλογοι, καθοδηγούμενοι από τους κυρίαρχους της εποχής, Άγγλους.

Πολιτικοί που σήμερα έχουν αποχαρακτηριστεί από το ηθικό έγκλημα της στήριξης των βασανιστών στο "αναμορφωτήριο", μιλούσαν τότε για σύγχρονο Παρθενώνα.., για νέα Εδέμ, για αναβίωση του αρχαίου κλέους...(Γ.Παπανδρεου, Παν.Κανελλοπουλος, Κ.Τσατσος κλπ).

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργάνωσε εχθές επίσκεψη /προσκύνημα στο νησί που συνάνθρωποι μας βασανίστηκαν, υπέφεραν και πολλοί άφησαν τη πνοή τους γιατί "δεν συμμορφώθηκαν".

Εκατοντάδες λαού, κυρίως από τα Δυτικά Προάστια των Αθηνών, έδωσαν ένα δυναμικό παρόν στο κάλεσμα του ΠΕΚΑΜ

Όλοι συναισθηματικά φορτισμένοι! Πολλοί "πέρασαν" από δω και το "γιατί" δεν τους έχει απαντηθεί ακόμη.
“Σκαλισμένες” στα πρόσωπα τους οι μνήμες από το κολαστήριο που έζησαν.
Η Μακρόνησος εκτός από τόπος εξορίας και "αναμόρφωσης" υπήρξε πιο παλιά και τόπος εγκατάστασης ποντίων προσφύγων σαν λοιμοκαθαρτήριο. Η ιστορία της μόνο πόνο, λύπη και οργή προκαλεί...σε πολλούς διδάσκει κιόλας το πόσο λύκος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος για τους ανθρώπους...
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Μακρονήσου και έκλεισαν με συναυλία από το εξαιρετικό συγκρότημα "Ρωμιοσύνη".

Ετικέτες: