Προβολή Ντοκιμαντέρ για τον γλύπτη Ίνγκμπερτ Μπρουνκ

  • Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 18 Σεπ. 2018 - 7:51

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου θα προβάλλει την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 21.00 το ντοκιμαντέρ «ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ» σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη.

Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci).

Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο γλύπτης.

 

Ένας έρωτας γεννάει γλυπτά από μάρμαρο. Ο Γερμανός γλύπτης Ίνγκμπερτ Μπρουνκ έκανε τη Νάξο πατρίδα του, γιατί αγάπησε το μάρμαρό της. Στις πτυχώσεις του ανακαλύπτει μια αρχέγονη ιστορία, στους κρυστάλλους του απελευθερώνει το φως. Θεωρεί το μάρμαρο ζωντανό οργανισμό και με την τέχνη του μας προσκαλεί να το βιώσουμε.

Η ταινία Πατρίδα από Μάρμαρο, ψηλαφεί όλα όσα αποκαλύπτει ένα έργο τέχνης και ταυτόχρονα, τα μυστήρια που εξακολουθούν να περικλείονται σ’ αυτό και μας γοητεύουν. Μία κινηματογραφική δουλειά, υπαρξιακή στον πυρήνα της, ανιχνεύει την δύναμη της τέχνης και τον τρόπο που υπάρχουμε και ορίζουμε τη ζωή.

Ο σκηνοθέτης Μένιος Καραγιάννης συνυπάρχει με τον Γερμανό γλύπτη Ingbert Brunk και του δημιουργεί έναν ευρύχωρο κινηματογραφικό χώρο, ώστε να μιλήσει για τον πόνο και την ελευθερία που εμπεριέχει η δημιουργία. Ο Μπρουνκ, που ζει και δουλεύει εδώ και 35 χρόνια στη Νάξο, ανιχνεύει μπροστά στην κάμερα την έννοια του ξένου, του μέτοικου και φέρνει το δικό του τρόπο να υπάρχει ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Η κάμερα περιδιαβαίνει τη Νάξο, τα μυθικά της λατομεία, εστιάζει στα σημερινά μαρμαράδικα και στους Ναξιώτες του μαρμάρου, και φέρνει στο φως την κόκκινη κλωστή που μας συνδέει με την κυκλαδική τέχνη.

                                               

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.