Γυρίσματα ταινίας μεγάλου μήκους στο πλαίσιο εορτασμού των 80 χρόνων της Σχολής Μωραΐτη

Η «νεανική» Τήνος στη μεγάλη οθόνη

Μετά το «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το Νοέμβριο του 2015, το νησί της Τήνου ετοιμάζει την επιστροφή του στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά μέσα από ένα πρωτότυπο εγχείρημα.

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων της Σχολής Μωραΐτη, μαθητές, γονείς, απόφοιτοι και εργαζόμενοι του Σχολείου ένωσαν τα χέρια τους για τη δημιουργία μιας ταινίας μεγάλου μήκους, στην οποία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων και οι Κυκλάδες.  

Η ταινία είναι σπονδυλωτή και αφηγείται τη ζωή δύο πρωταγωνιστών (αγόρι-κορίτσι) σε διάφορες ηλικιακές φάσεις. Το σενάριο για την ηλικία των 18 περιλαμβάνει γυρίσματα σε ένα νησί, το οποίο οι πρωταγωνιστές επιλέγουν για τις διακοπές τους. Το νησί αυτό είναι η Τήνος, όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα από 21 έως 27 Ιουνίου με την υποστήριξη του Δήμου.  

Στο νησί φιλοξενήθηκαν συνολικά 15 άτομα, μεταξύ τους και οι ηθοποιοί και απόφοιτοι της Σχολής, Άλεξ Κάβδας και Άριελ Κωνσταντινίδη.

Πολύπλευρη προβολή του νησιού

Τα οφέλη του Δήμου από τη δράση αυτή θα είναι πολλαπλά, καθώς σχετικές αναφορές θα γίνουν στους τίτλους τέλους της ταινίας, στο banner της μεγάλης πρεμιέρας, στη συνέντευξη τύπου, στα social media και στο site της ταινίας.

«Χαιρόμαστε γιατί με αυτό τον τρόπο το νησί μας θα παρουσιάζεται στην ταινία που θα αποτελέσει μέρος της ιστορίας του Σχολείου και θα είναι σημείο αναφοράς κυρίως για νέους αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας που με αφορμή την ταινία, θα θελήσουν να ζήσουν τις διακοπές τους στην Τήνο», σημειώνει η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Δεληγιάννη.

Η ταινία αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στο τέλος του 2016.

Στους σκοπούς της ταινίας, αλλά και στην επιλογή της Τήνου αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η υπεύθυνη του πρότζεκτ κ. Μυρένα Χατζηβασιλείου, απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη το 1991.

Ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό των 80 ετών λειτουργίας της Σχολής Μωραΐτη. Σκεφτήκαμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι με όλη την οικογένεια της Σχολής, δηλαδή τους γονείς, τους αποφοίτους, τα παιδιά, τους καθηγητές. Αρχικά είπαμε να το κάνουμε μεταξύ μας. Στη συνέχεια όμως, πολλοί απόφοιτοι που είναι ηθοποιοί, δέχτηκαν με χαρά να μας βοηθήσουν. Έτσι, αποκτήσαμε ένα πολύ ωραίο καστ, το οποίο σιγά σιγά μεγάλωσε. Είναι μια σπονδυλωτή ιστορία. Ξεκινάει με τους πρωταγωνιστές στην ηλικία των 8 ετών, τους οποίους παρακολουθούμε μέχρι τα 60 τους. Για κάθε ηλικία, υπάρχουν διαφορετικοί ηθοποιοί. Στόχος μας εξ’ αρχής ήταν να μη δεσμεύσουμε κανέναν από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν όλοι εθελοντικά. Δεν θα μπορούσαν να αφιερώσουν πάρα πολλές μέρες. Έχουμε πολλούς κομπάρσους που όλοι σχετίζονται με το σχολείο και έχουμε βοηθητικούς ρόλους περίπου στα 300-400 άτομα».

Η «άγνωστη» Τήνος αποκαλύπτεται

«Στην ταινία υπάρχουν έξι ιστορίες που εκτυλίσσονται στην ηλικία των 8, των 12, των 18, των 30, των 45 και των 60. Οι πρωταγωνιστές, επισκέπτονται την Τήνο μετά την αποφοίτησή τους. Σύμφωνα με το σενάριο, πηγαίνουν στο εξοχικό της οικογένειας ενός παιδιού από την παρέα. Επιθυμία μας ήταν να προβάλουμε την Τήνο όχι ως τον συνήθη θρησκευτικό προορισμό, αλλά ως έναν πιο ψαγμένο προορισμό με πολλές επιλογές για τους νέους. Πραγματοποιήσαμε γυρίσματα στα Δυο χωριά, στην Καρδιανή, στο Εξώμβουργο, σε παραλίες, στον Βώλακα, σε θεατράκι, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην πλατεία του Πύργου, στο λιμάνι και σε πολλά σημεία του νησιού. Επειδή ο θρησκευτικός χαρακτήρας του νησιού έχει επισκιάσει όλες τις υπόλοιπες πτυχές, αυτό που θέλαμε είναι να δείξουμε είναι ότι ο καθένας από μας μπορεί να επισκεφτεί την Τήνο και να περάσει ωραία».

Με την υποστήριξη του Δήμου Τήνου

«Ο Δήμος μας έφερε σε επαφή με επιχειρηματίες, οι οποίοι μας εξυπηρέτησαν με χαρά. Οι ντόπιοι ήταν πάρα πολύ φιλικοί και φιλόξενοι και μας βοήθησαν σε ό,τι κι αν τους ζητήσαμε. Μάλιστα 10-15 νέοι του νησιού συμμετείχαν και σε μία σκηνή που γυρίστηκε σε ένα μπαρ».

«Όλοι είμαστε αναγκαίοι»

«Στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν να δουλέψουμε όλοι μαζί και να προβάλουμε τη συνεργασία. Και η ταινία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να μάθουν τα παιδιά πως όλοι είμαστε αναγκαίοι, δεν κάνουμε όλοι το ίδιο, δεν είμαστε όλοι πρωταγωνιστές, αλλά για να πραγματοποιηθεί μια ταινία χρειάζεται και ο σκηνοθέτης και ο σκηνογράφος και ο μακιγιέρ και ο μοντέρ».