Κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου κατέκλυσαν την πλατεία Μιαούλη και γεύτηκαν τα δώρα της καρδιάς του μεγάλου δημιουργού

Αξέχαστη εκδρομή στο μουσικό έργο του Μάνου Ελευθερίου

Τον σπουδαίο Συριανό στιχουργό, ποιητή και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου, που πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του αγαπημένα πρόσωπα, αφοσιωμένους αναγνώστες, φίλους και μία μεγάλη και ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά, τίμησε η Ορχήστρα των Κυκλάδων, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στο έργο του.

Η συναυλία με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Απόστολου Ρίζου, της Νένας Μεντή, της Μεγάλης του Μάρκου Σχολής «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» και της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλημμυρισμένη από κόσμο πλατεία Μιαούλη. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν και να τραγουδήσουν στίχους με την υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου, του δικού μας Μάνου που έχουν μείνει αναλλοίωτοι στο χρόνο και θα αποτελούν «σχολείο» για τις επόμενες γενιές ακροατών.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας ανήκε στον συνθέτη και μαέστρο της OτΚ, Νίκο Κυπουργό, ο οποίος στο χαιρετισμό του σημείωσε πως η συγκεκριμένη βραδιά δεν αποτελεί μνημόσυνο για το Μάνο Ελευθερίου, αλλά μία γιορτή γι’ αυτό το σπουδαίο συμπολίτη που έζησε όλη τη ζωή του σαν ένας ποιητής. Προέτρεψε μάλιστα όσους τον έχουν αγαπήσει κυρίως μέσα από τα τραγούδια του, να αναζητήσουν ποιήματα και πεζά, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «διαβάζονταν τα βιβλία του, θα τον αγαπήσετε διπλά».

Τη συγκίνησή του για τον έναν χρόνο χωρίς τον Μάνο Ελευθερίου, τον μεγάλο ποιητή και λογοτέχνη της εποχής μας, τον πολύτιμο δάσκαλο και φίλο του, δεν έκρυψε ο Γιώργος Νταλάρας, υπογραμμίζοντας ότι η μουσική αυτή συνάντηση στα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρου δεν έγινε για να μελαγχολήσουμε, αλλά για να γευτούμε τα δώρα της καρδιάς του Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος –όσο τον θυμόμαστε- θα χαίρεται όπου κι αν είναι.

Μοναδικές στιγμές

Καθηλωτική ήταν η αγαπημένη ηθοποιός Νένα Μεντή, η οποία αφού ερμήνευσε το τραγούδι «Το κομοδίνο» του Δήμου Μούτση, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, παρουσίασε ένα μικρό απόσπασμα από την παράσταση «Ξένες Πόρτες» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, που ανέβηκε πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για ένα αδημοσίευτο κείμενο που ηχογράφησε και απομαγνητοφώνησε ο Μάνος Ελευθερίου και, πέντε χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, το εμπιστεύτηκε στη Νένα Μεντή. Ένα οδοιπορικό στη Σύρο από τις αρχές του 20ού αιώνα κι έπειτα, μέσα από τη διήγηση της γιαγιάς του Ευαγγελίας Διγενή Αντωνοπούλου».

Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Γιώργου Μπάιλα, ο οποίος ερμήνευσε ένα κομμάτι δικό του, που έγραψε ως φόρο τιμής στο μεγάλο δημιουργό.

Από τη συναυλία, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεν έλειψε η αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, Λιλή, η οποία παρακολουθούσε φανερά συγκινημένη.