"Sebastian." από το Χοροθέατρο Ακροποδητί

Η αδιαπραγμάτευτη βούληση της φύσης

Ο αόρατος ήρωας από το κλασσικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς “Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι”, ο ήρωας που ήταν δέσμιος των παθών του και της καταπιεστικής μητέρας του, που αναζητούσε τον Θεό και μια μέρα ένιωσε πως τον βρήκε, αφήνοντας τα πράγματα στη μοίρα τους, ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην παράσταση “Sebastian” του Χοροθεάτρου Ακροποδητί.

Το κοινό της Σύρου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει για δύο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο "Απόλλων" τη σκοτεινή πτυχή “εκείνου που δεν βλέπουμε, εκείνου που έχει ήδη συμβεί και τελειώσει, εκείνου που δεν έγινε ποτέ εικόνα” και να ακολουθήσει τη διαδρομή μιας εξωτερικής και ταυτόχρονα εσωτερικής αναπαράστασης.

Η εικόνα με διπλή χρήση και σημασία, το έξω και το μέσα της, οι εικόνες που μέσα στο έργο περιγράφονται κι εκείνες που υπονοούνται, αποτελούν το βασικό σκηνικό: εκεί, όπου η ιστορία του Sebastian και οι αθέατες πλευρές της αναδύονται μέσα από τα σώματα εννέα ερμηνευτών, που συγχρόνως καταδύονται στο εσωτερικό του ήρωα για να συναντήσουν έναν πολυσύνθετο ψυχισμό, με κυρίαρχο στοιχείο του την παντοδυναμία της φύσης. Μια φύση που γεννά αλλά και κατασπαράζει, γενναιόδωρη μα και στερητική, τρυφερή, αλλά και σαρκοβόρα.

Η αλήθεια και το ψέμα, η πραγματικότητα και η φαντασία, βρίσκονται συγχρόνως σε μια σχέση αντιπαράθεσης και αλληλεξάρτησης από την αρχή ως το τέλος, χωρίς ποτέ να γίνεται καταφανής ούτε νίκη ούτε και ήττα.

Η αιώνια πάλη ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι, τα πρέπει και τα θέλω, το ψεύτικο και το πραγματικό ανέδειξε επί σκηνής και μέσα από μία επιβλητική ατμόσφαιρα το ζωώδες ένστικτο του ανθρώπου να απελευθερώσει τη φύση του με κάθε τίμημα, ακόμη κι αν φαγωθεί.

Η πρωτότυπη σύλληψη της Αγγελικής Σιγούρου, σε χορογραφία δική της και του Χοροθεάτρου Ακροποδητί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 12ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογραφών στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τον Ιούλιο του 2013.

Στην παράταση συμμετείχαν οι: Φίλιππος Ευαγγέλου, Ηλιάνα Καλαποθαράκου, Δημήτρης Καράλης, Πηγή Λομποτέση, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Άννα Ουζουνίδου, Ελένη Παγκαλιά, Νάντια Παλαιολόγου, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος.

Ετικέτες: