Το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου στη Σύρο

Πολιτιστική ενδυνάμωση των επαρχιακών πόλεων

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου “ταξιδεύει” φέτος στη Σύρο, όπου 14+1 ομάδες θα παρουσιάσουν το “μόχθο” τους, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το θέατρο, την πολιτιστική ενδυνάμωση τόσο των επαρχιακών πόλεων όσο και των αστικών κέντρων και πάνω από όλα, θα περάσουν καλά.

Το φεστιβάλ οργανώνεται κάθε χρόνο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, ένα φορέα που σκοπό έχει να ενώσει όλες τις φοιτητικές θεατρικές ομάδες της Ελλάδας, να διευκολύνει την επικοινωνία τους, να επιλύσει προβλήματα τους και να δείξει ότι μέσω της τέχνης μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα από όσα νομίζουμε.

11 ημέρες θεάτρου και ψυχαγωγίας

Το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια, και από τότε σε ένα ήσυχο παρασκήνιο, χωρίς χορηγούς και επιδοτήσεις, αλλάζοντας έδρα σχεδόν κάθε χρόνο, έχει καταφέρει να ενώσει τον φοιτητικό θεατρόκοσμο. Κάθε χρόνο η κάθε σχολή που αναλαμβάνει τη διοργάνωση, φροντίζει για την βέλτιστη διαμονή των φιλοξενούμενων ομάδων, με την φιλοξενία στα σπίτια των φοιτητών ή την εύρεση προσφορών σε τοπικά καταστήματα. Πρόκειται για μία διοργάνωση, που κάνει στην άκρη οποιοδήποτε ίχνος ανταγωνισμού και το μόνο που προϋποθέτει είναι αγάπη για το θέατρο, φαντασία και όρεξη για δημιουργικές στιγμές.

Φέτος, η Θεατρική Ομάδα “Υποκριτές” του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, προσκαλεί το κοινό από 7 έως 17 Μαΐου στην 11η σε σειρά διοργάνωση, για 11 ημέρες θεάτρου και ψυχαγωγίας.

14+1 παραστάσεις από 7 έως 17 Μαΐου

Σημειώνεται ότι οι 15 ομάδες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Τουλούπης” στο συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα, καθώς και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων ανοίγει την Τετάρτη 7/5 η αστυνομική κωμωδία “Black Out” του Jack Sharkey από τη θεατρική ομάδα “Υποκριτές” (21:00, Θέατρο Απόλλων). Την επόμενη ημέρα η ομάδα Ο.Π.Α. θα παρουσιάσει το αυτοσχέδιο, συνδυαστικό Θέατρο “Περίπου Τρία Λεπτά” (21:00, Θέατρο Απόλλων). Διπλές θα είναι οι παραστάσεις που θα δοθούν στις 9 και 10 Μαίου. Την Παρασκευή, η ομάδα “Κομπάρσοι” θα παρουσιάσουν στις 18:00 στην Αίθουσα Κωνσταντίνου Τουλούπη, τη μαύρη κωμωδία “Σήμερα δεν είμαστε, αύριο είμαστε”, ενώ στις 21:00 στο θέατρο Απόλλων, σειρά έχουν οι “Άφαντοι” με το έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε, “Δεσποινός Μαργαρίτα”.

Το Σάββατο 10/05, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το δράμα του Martin Crimb “Απόπειρες” από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (18:00, χώρος Λυκείων) και στη συνέχεια τα “Κόκκινα Φανάρια” του Αλέκου Γαλανού από την ομάδα “Θεατροδίνη” (21:00, Θέατρο Απόλλων).

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Κυριακή 11/05 με το έργο του Jorge Bucay “Να σου πω μια ιστορία” από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αίθουσα Κων/νου Τουλούπη στις 21:00.

Στις 12/05 το Α.Ε.Ι. Πάτρας παρουσιάζει θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμούς (18:00, Πινακοθήκη Κυκλάδων) και η Α.Σ.Ο.Ε. το έργο “PERSE-ΠΟΛΙΣ” (21:00, θέατρο Απόλλων).

Δύο ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 14/05 η ομάδα “Κουίντα” θα παρουσιάζει στο Θέατρο Απόλλων το κωμικοτραγικό πολεμικό δράμα του Ίβιν Σόου “Θάψτε τους Νεκρούς”. Την λαϊκή όπερα του Μαρίνου Μουζάκη “Η Νύχτα των Παλιάτσων” θα παρουσιάσει επί σκηνής του ιστορικού θεάτρου το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Λίγο πριν το μεγάλο φινάλε, η Πινακοθήκη Κυκλάδων θα φιλοξενήσει στις 18:00 τις κωμωδίες “Η ψεύτρα” του Ζαν Κοκτώ και “Η θαυμαστή μπαλωματού” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από την ομάδα “Το τρίτο κουδούνι”. Στη συνέχεια, η ομάδα “Προσοχή...έργα!” θα παρουσιάσει το έργο του Frédéric Sonntag “Υπό Έλεγχο” (21:00, Θέατρο Απόλλων).

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου ολοκληρώνεται το Σάββατο 17/05 με το βρετανικό ψυχολογικό θρίλερ δωματίου του Anthony Shaffer, “Sleuth” από τους “Φου Μαντσού” (18:00, Πινακοθήκη Κυκλάδων) και το κοινωνικό έργο “Έτσι Πέθανε ο Έρωτας” του Leon Tolstoi από τους “Πα.Πει” (21:00, Θέατρο Απόλλων).

Λίγα λόγια για τους Υποκριτές

Η θεατρική ομάδα “Υποκριτές” ιδρύθηκε το 2006. Από την δημιουργία της αποτελεί κομμάτι του Φοιτητικού Συλλόγου του ΤΜΣΠΣ.

Η πρώτη παράσταση που ανέβασε ήταν το 2008, χρονιά που συμμετείχε στην Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ “Κεκλεισμένων των θυρών”.

Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στο REACT FESTIVAL με μια performance μικρής διάρκειας.

Το 2011 ήρθε η συμμετοχή στο 8ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου που διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη, με Τρία Μονόπρακτα του Τσέχωφ: “Η πρόταση γάμου”, “Η Επέτειος”, “Η Αρκούδα”. Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη.

Τον Μάιο του 2012 παρουσίασε το έργο του Σερτζί Μπελμπέλ “Μια στιγμή πριν” στο Θέατρο Απόλλων.

Την επόμενη χρονιά, το 2013, οι “Υποκριτές” παρουσίασαν στο 10ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου που διοργανώθηκε στα Χανιά το έργο των Josiane Balasko και ομάδας ηθοποιών “Ο Άη- Βασίλης είναι σκέτη λέρα” σε διασκευή των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου , έργο που αργότερα παρουσιάστηκε και στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Τέλος, το 2014, οι “Υποκριτές” πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το 11ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου. Παράλληλα με το φεστιβάλ ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της παράστασης του έργου του Jack Sharkey “Black out” σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ.

Ετικέτες: