Με θέατρο «ανοίγει» ο καιρός και στην Πάρο

  • Πέμπτη, 4 Απριλίου, 2013 - 06:00

Αντίδοτο στην κακή διάθεση και την απογοήτευση που μας έχει επιφυλάξει το τελευταίο διάστημα, είναι οι θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνονται στα νησιά, προσφέροντας διέξοδο στους κατοίκους. Εκτός από τον «μαραθώνιο» ερασιτεχνικού θεάτρου που θα απολαύσει το συριανό κοινό για τους επόμενους δύο μήνες, και στην Πάρο κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν για λίγο, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων.

Της τύχης τα μπερδέματα

Τρία κωμικά μονόπρακτα του Νικολάου Λάσκαρη παρουσιάζει την Κυριακή 7 Απριλίου η θεατρική ομάδα Νάουσας-Σκηνή ενηλίκων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεατρική Άνοιξη 2013». Η παράσταση ανέβηκε τον Μάρτιο από την ομάδα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Σε αυτήν την έκτακτη παράσταση, για όσους δεν κατάφεραν να απολαύσουν τη θεατρική ομάδα τον περασμένο μήνα, η Θ.Ο Νάουσας υπόσχεται μία ενδιαφέρουσα βραδιά στην αίθουσα της ομάδας στη Νάουσα. Η σκηνοθεσία είναι της Υπαπαντής Ρούσσου και τα σκηνικά έχει επιμεληθεί η Αγκάτα Χουεντόφσκα.

Η πολύ δραστήρια Θ.Ο Νάουσας, λειτουργεί από το 1985 και από το 1993 έχει ενταχθεί στις τάξεις του -επίσης δραστήριου- Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου». Τα τελευταία χρόνια, με στόχο να έλθει το παριανό κοινό κοντά στο θέατρο, να το αγαπήσει και να αποτελέσει διέξοδο σε όσους και όσες έχουν ανάλογες καλλιτεχνικές ανησυχίες, η Ομάδα δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, διαθέτοντας παιδική σκηνή και σκηνή ενηλίκων.

Ο Κουνενές στη Μάρπησσα

Την κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη «Ο Κουνενές» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας και του ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκός στην Αγροτολέσχη Μάρπησσας, για 12 παραστάσεις μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο. Πρόκειται για μια απολαυστική κωμωδία με συνεχείς ανατροπές και απολαυστικούς διαλόγους, που γράφτηκε λίγο πριν τον θάνατο του συγγραφέα, το 1978. Ο κουνενές, λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι μανάδες κουνάνε την κούνια του μωρού τους, ρίχνει φως στη σχέση μάνας-γιου, ακόμη κι όταν ο γιος αυτός έχει… χρόνια που έφυγε απ’ την κούνια του.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 5, 6, 7, 12, 13, 14 Απριλίου και στις 10, 11, 12, 17, 18, 19 Μαΐου. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιώργο Γεμελιάρη και παίζουν οι Γιάννης Αριανούτσος, Κατερίνα Κεφάλα, Κατερίνα Ζηλέλη, Έφη Καζακίδου, Νίκος Προμπονάς, Ελένη Τσιγώνια, Βάσια Κοντοπούλου, Τάσος Βαρβέλης, Μαρία Πουλίου και Αυγουστής Κεφάλας. Η θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2009 και έχει ήδη ανεβάσει ακόμη τρεις επιτυχημένες κωμωδίες.

Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Σύλλογος Γυναικών Πάρου «Αριής», η θεατρική ομάδα του οποίου παρουσιάζει το ομότιτλο θεατρικό έργο τα τριήμερα 5-6-7 και 12-13-14 Απριλίου στην Παροικιά. Πρόκειται για τη θεατρική επιτυχία των Ρέππα-Παπαθανασίου, που έχει βασιστεί σε νουβέλα του Τσέχου συγγραφέα, Πιοτρ Γιαρκόφσκι, και μεταφέρει τους θεατές στην κατοχική Θεσσαλονίκη των τελών του 1943. Εκεί όπου δυο ζευγάρια προσπαθούν μάταια να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί υπό την υπόκρουση των βομβαρδισμών. Το ένα άτεκνο ζευγάρι ζει στο ισόγειο ενός δίπατου σπιτιού. Στον πάνω όροφο κατοικεί ένα ακόμα ζευγάρι, ένας δοσίλογος και η γυναίκα του. Ένα βράδυ, ένας νεαρός Εβραίος ζητάει καταφύγιο στο σπίτι του πρώτου ζευγαριού. Αυτοί τον δέχονται και τον κρύβουν, ζώντας όμως με τον φόβο μην τυχόν τους ανακαλύψει ο δοσίλογος του πάνω ορόφου. Έτσι, δημιουργούνται διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις που κορυφώνονται όταν ο φιλογερμανός άνδρας ζητά από το ζευγάρι του κάτω ορόφου να φιλοξενήσει στο σπίτι του ένα ακόμη πρόσωπο: έναν Γερμανό φίλο του! Όμως, στον ίδιο χώρο υπάρχει ακόμη ο Εβραίος και έτσι το ζευγάρι αρνείται να φιλοξενήσει τον «εχθρό». Για να δικαιολογήσει στον δοσίλογο την άρνησή του, ο άνδρας λέει ότι η γυναίκα του είναι έγκυος. Όμως ο ίδιος δεν κάνει παιδιά. Έτσι, η γυναίκα του αναγκάζεται να μείνει έγκυος με τον…

Ο Μίμης, η Χριστίνα, ο Βαγγέλης, η Λέλα, ο Ιακώβ, η Βικτωρία και ένας πατριώτης μπλέκουν τις ζωές και τις τύχες τους, μέσα από μία σειρά απρόοπτων καταστάσεων, σε ένα θεατρικό που έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Μια κωμική αλλά και τρυφερή ιστορία μέσα στο ζοφερό σκηνικό της ελληνικής κατοχικής περιόδου.

Πρόκειται για την πρώτη θεατρική απόπειρα της νεοσυσταθείσας θεατρικής ομάδας του συλλόγου, στην οποία συμμετέχουν οι Χαρά Ματσάγκου, Γιώργος Σταθόπουλος, Γιάννης Σπιγγόπουλος, Μαρία Καλλέργη, Μάνος Σταθόπουλος, Γεωργία Παπακώστα, και Χρήστος Παντελαίος, σε σκηνοθεσία της Χαράς Ματσάγκου.