Εκσυγχρονισμός Περιφερειακών Ιατρείων Νάουσας και Μάρπησσας Πάρου

Ένα “λιθαράκι” προς το παρόν

- Έργο προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ ενταγμένο στο ΕΣΠΑ - Γ. Μπαρμπαρήγος: “Πολύ φοβάμαι ότι δε θα συνεχίσουν οι εργασίες στο χρόνο που προβλέπεται”

Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δύο Περιφερειακών Ιατρείων στις περιοχές Νάουσα και Μάρπησσα, προχωρά ο δήμος Πάρου έχοντας εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 300 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας που αξιολογείται αναμφισβήτητα θετικά από πάσα πλευρά, καθώς η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο γειτονικό νησί, αποτελεί επιτακτική ανάγκη που δεν επιδέχεται καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και ειδικό συνεργάτη του δημάρχου, Γιάννη Κουζούμη, το έργο έχει ήδη ξεκινήσει ενώ η στασιμότητα που παρατηρείται, οφείλεται σε “ζητήματα τεχνικά” τα οποία άμεσα φροντίζουν “οι αρμόδιοι να διευθετήσουν”. Ωστόσο, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νάουσας, Γιώργος Μπαρμπαρήγος, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, αν και συνηγόρησε στην άποψη που θέλει το εν λόγω έργο να είναι άκρως απαραίτητο για το νησί, ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη χρονική καθυστέρηση, με την οποία αυτό, υλοποιείται.

Σημειώνεται πως, τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν σε άλλους χώρους που έχουν παραχωρηθεί μέχρι να περατωθούν οι εργασίες στα υφιστάμενα κτήρια.

“Σκόπελος” κάποια τεχνικά προβλήματα

Το συγκεκριμένο έργο, όπως τόνισε ο κ. Κουζούμης, αφορά σε ““Βελτιώσεις κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των Περιφερειακών Ιατρείων Ναούσης και Μάρπησσας Πάρου”. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και εντάχθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Ο προϋπολογισμός “αγγίζει” τις 300 χιλιάδες ευρώ και ο δήμος Πάρου, έχει αναθέσει το έργο σε εργολάβο. Μέχρι στιγμής έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες, οι οποίες όμως έχουν σταματήσει σε ένα σημείο καθώς σύμφωνα με τον ίδιο: “Προέκυψαν κάποια τεχνικά θέματα, για τα οποία ο εργολάβος βρίσκεται σε επικοινωνία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου ώστε να διευθετήσουν τα τεχνικά θέματα και να προχωρήσει το έργο. Καμία φορά γνωρίζετε ότι λόγω παλαιότητας “σκάβεις” και δεν ξέρεις τί θα συναντήσεις”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως: “Το τυπικό χρονοδιάγραμμα που αφορά στην ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου, προβλέπει 18 μήνες. Αυτός είναι ο συνολικός χρόνος και η συμβατική υποχρέωση”, όπως εξήγησε. Ο κ. Κουζούμης μάλιστα, ανέφερε ότι: “Αν διευθετηθούν άμεσα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, θα είναι εφικτό το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο”.

Αναφέρεται πως οι απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν αφορούν στη συνολική αναβάθμιση των χώρων των δύο Ιατρείων.

Επιφυλάξεις για το χρόνο περάτωσης του έργου

Όσον αφορά στη σπουδαιότητα του έργου, παραχώρησε δηλώσεις και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νάουσας. “Το Ιατρείο ήταν σε άθλια κατάσταση. Συναντούσε κανείς εικόνα τριτοκοσμική. Πριν πέντε ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες και τα άτομα που εργάζονται, άδειασαν το χώρο από ό,τι υπήρχε. Από εκείνη τη στιγμή και σήμερα δεν έχει γίνει καμία άλλη εργασία” σχολιάζει αρχικά ο κ. Μπαρμπαρήγος, εξηγώντας ότι: “Το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει ο εργολάβος είναι 8 μήνες. Προσωπικά το θεωρώ αρκετό αφού μιλάμε για ένα οίκημα 60 – 70 τετραγωνικών μέτρων”. Την ίδια στιγμή, εκφράζοντας την προσωπική του θέση αναφορικά με το αν πιστεύει πως θα προχωρήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες εργασίες, τονίζει: “Πολύ φοβάμαι ότι δε θα συνεχίσουν οι εργασίες τουλάχιστον στο χρόνο που προβλέπεται. Ήδη έχουν καθυστερήσει. Στη συνομιλία μου με τον υπεύθυνο του έργου προφορικά μου ειπώθηκε ότι θα προσπαθήσουν ώστε το έργο να είναι ολοκληρωμένο πριν το Πάσχα, αλλά δεν το βλέπω εφικτό αφού από την ημέρα που “ξηλώθηκαν” όλα, οι εργασίες έχουν σταματήσει τελείως”. Ολοκληρώνοντας, τις δηλώσεις του, ενόψει και της θερινής περιόδου, που κρίνεται αναγκαίο να λειτουργούν τα Περιφερειακά Ιατρεία καθώς τα περιστατικά αυξάνονται, ο κ. Μπαρμπαρήγος πρόσθεσε: “Επιβάλλεται να “τρέξουν” τα έργα γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα Ιατρεία λόγω των καθημερινών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν όχι μόνο οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες”.