Ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου για την υγεία

Ζήτημα αξιοπρέπειας των νησιωτών

  • Πέμπτη, 4 Απριλίου, 2013 - 06:00

Τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, «εγκαλεί» σε ψήφισμά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου, ζητώντας του να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Πάρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Υγειονομικού αεροσκάφους του Δήμου, εξηγώντας ότι η διενέργεια αεροδιακομιδών από το νησί της Πάρου με το αεροσκάφος αυτό, το οποίο εδρεύει στο νησί, κοστίζει κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τις αεροδιακομιδές επειγόντων περιστατικών με στρατιωτικά ελικόπτερα.

«Θα χτίζαμε παλάτια για τους ασθενείς»

Σύμφωνα με στοιχεία που αναλύονται στο ψήφισμα, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου, υπογραμμίζει ότι μία επείγουσα αεροδιακομιδή με στρατιωτικό ελικόπτερο κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ ανά πτήση και 4.000 ευρώ ανά δρομολόγιο η μεταφορά ασθενών με πλωτά μέσα, την ώρα που -αν μπορούσε να γίνει χρήση του υγειονομικού αεροσκάφους της Πάρου- το κόστος θα μειωνόταν στα 2.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη αναδιανομής και εξορθολογισμού του κόστους των επειγουσών διακομιδών, ο Σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εάν προσθέταμε τα λεφτά που έχει πληρώσει το Κράτος, δηλαδή όλοι εμείς, σε αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές ασθενών, τα τελευταία δύο χρόνια, θα χτίζαμε παλάτια στην Πάρο για τους ασθενείς».

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά ακόμη την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο κέντρο Υγείας Πάρου, όχι με επικουρικές και περιοδικές θέσεις, αλλά με μόνιμο προσωπικό, την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων διασωστών του ΕΚΑΒ, αλλά και την πλήρη και συνεπή κάλυψη των προμηθειών αναλωσίμων και εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας Πάρου. Στο ψήφισμα γίνεται ακόμη αναφορά στη χρήση των άρθρων του ελληνικού Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναφορικά με τον όρο της νησιωτικότητας.

«Να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει»

Υπενθυμίζοντας στον κ. Λυκουρέντζο τις δεσμεύσεις του για επίλυση των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας Πάρου-Αντιπάρου, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου ζητά άμεση επέμβαση του Υπουργού ώστε να διασωθεί «ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη διαβίωση των νησιωτών, την αξιοπιστία του τουριστικού προϊόντος μας και τις βασικές υποδομές της Χώρας μας», υπενθυμίζοντας ότι «το Νότιο Αιγαίο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της εξαγωγικής οικονομίας της χώρας μας, της τουριστικής οικονομίας και της εισαγωγής εισοδήματος από την Ευρώπη και Τρίτες χώρες».